Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Νάσος Καρακίτσος στην «Α» / «Ζω με εφιάλτες»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νάσος Καρακίτσος στην «Α» / «Ζω με εφιάλτες»

Νάσος Καρακίτσος Μυτιλήνη δίκη ακτιβιστών

«Αν χρειαστεί, θα σώσω και πάλι ζωές» δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο 42χρονος Νάσος Καρακίτσος, επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης ERCI, ο οποίος, αν και έσωζε πρόσφυγες από το 2016-2018 στη Λέσβο, φυλακίστηκε γι’ αυτό και είναι ένας από τους 24 κατηγορούμενους για κατασκοπεία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και διακίνηση πολιτών σε τρίτες χώρες που δικάζονται στα δικαστήρια της Μυτιλήνης. Ήταν κυβερνήτης διασωστικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή της Μυτιλήνης. Είδε παιδιά να του απλώνουν το χέρι για να σωθούν από τα κύματα και αμέσως όταν βγαίναν στη στεριά να επιστρέφουν στην ανεμελιά τους. Όμως τον πληγώνει ακόμη η μνήμη των υπερήλικων προσφύγων που ξόδεψαν μια ολόκληρη ζωή για να βρεθούν τελικά στο πουθενά, χωρίς ελπίδα, χωρίς τίποτα. Πρόσφερε τροφή, νερό, αλουμινοκουβέρτες στους πρόσφυγες και βρέθηκε 106 μέρες προφυλακισμένος στις φυλακές της Χίου να μοιράζεται το ίδιο κελί με τον Ιρλανδό ακτιβιστή Σον, μέλος της ίδιας ανθρωπιστικής οργάνωσης, από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2018. Αφέθηκε «ελεύθερος» καταβάλλοντας 5.000 ευρώ και με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέντε χρόνια μετά: «Ζω σε ομηρεία και σε μεγάλη ψυχολογική πίεση. Έχω εφιάλτες ακόμη. Δεν το χωράει ο νους μου ότι θα είχα στερηθεί την ελευθερία μου επειδή βοήθησα πρόσφυγες. Πώς να οργανώσεις τη ζωή σου, να κάνεις οικογένεια, όνειρα, όταν σε απειλούν με 10 χρόνια φυλάκιση. Ζω με τον φόβο και νομίζω ότι η πολύχρονη εκκρεμότητα αυτό επιδιώκει: φόβο, τρομοκρατία και για τους κατηγορούμενους και για όσους θέλουν να είναι αλληλέγγυοι και άνθρωποι. Δεν ήξερα τι είναι φυλακή και το έμαθα. Να ξυπνάς και να κοιμάσαι με εφιάλτες. Ευτυχώς που έκανα το μεταπτυχιακό μου και είχα να απασχολώ τον νου. Η ελευθερία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Αυτό διδάχτηκα στη φυλακή».
Οταν ο Νάσος ήταν στη φυλακή μαζί με τον Σον, η Σύρια πρόσφυγας Σάρα Μαρτίνι, που η ζωή της έγινε σενάριο στο Netflix, ήταν προφυλακισμένη μαζί με τη Μιρέλλα Αλέξου από την ίδια ανθρωπιστική οργάνωση στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Με τις ίδιες άθλιες κατηγορίες. «Για μένα η Σάρα Μαρτίνι είναι σύμβολο. Έκανε αυτό που θα έπρατταν λίγοι. Εγκατέλειψε την ασφάλεια του Βερολίνου -εκεί ζει πια όλη η οικογένειά της, εκεί είναι οι σπουδές της- και επέστρεψε στον εφιάλτη της, στη Λέσβο, να βοηθήσει αυτούς που βίωσαν τον ίδιο τρόμο που βίωσε η ίδια με την αδελφή της το 2015 στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Δεν μιλούσε για τον εφιάλτη της, δεν τη ρωτούσαμε και εμείς. Μόνο αγάπη πρόσφερε». Η Σάρα συνελήφθη και προφυλακίστηκε καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης τον Αύγουστο του 2018. Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2018 η σύλληψή της με την κατηγορία ότι οδηγούσε τζιπ με στρατιωτικές πινακίδες. Στο ίδιο τζιπ επέβαινε και ο Σον. Προφυλακίστηκαν για δύο μόνο ημέρες τότε. Όμως αργότερα έμειναν στη φυλακή τρεις μήνες.

«Ήμουν στην Αθήνα όταν έμαθα για τη σύλληψη των δύο γυναικών. Ήρθα στη Μυτιλήνη με επίγνωση ότι μπορεί να συλληφθώ, όπως και έγινε. Οι καταγγελίες έγιναν από αστυνομικούς, όχι από λιμενικούς, με τους οποίους συνεργαζόμασταν για τις διασώσεις προσφύγων. Όταν συνέλαβαν τη Σάρα και τον Σον, κατάσχεσαν τα κινητά τους, μπήκαν στην κοινή ομάδα του Whats App, όπου μιλούσαμε περίπου 600 εθελοντές μεταξύ μας για συνεννόηση πού, πότε, με ποιους και πώς θα συνεργαστούμε για βοήθεια. Πήραν επιλεκτικά συνομιλίες, έκαναν συρραφή και οδήγησαν στα δικαστήρια δεκάδες Έλληνες και ξένους ακτιβιστές, επιστήμονες, κρατικούς λειτουργούς ξένων χωρών, φορτώνοντάς τους όλο τον Ποινικό Κώδικα. Επίσης μας κατηγορούν ότι υποκλέψαμε κρατικά-εθνικά μυστικά γιατί ακούγαμε συνομιλίες στο VHF, το νόμιμο σύστημα επικοινωνίας στη ναυσιπλοΐα. Όταν ήμουν στη Λέσβο -γιατί σήμερα ζω στην Αθήνα- με γνώριζαν όλοι οι λιμενικοί, είχαμε καλή συνεργασία. Από πού προκύπτει ότι κατασκοπεύαμε τις ραδιοσυχνότητες που ακούγαμε νόμιμα;». Σήμερα κάθισε στην πρώτη γραμμή των κατηγορουμένων με το κεφάλι όρθιο, γιατί το δίκιο είναι μέσα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL