Live τώρα    
2°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
2 °C
1.7°C3.5°C
2 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
1 °C
-2.5°C2.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
5 °C
4.9°C5.5°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
4.3°C7.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
2 °C
0.6°C1.9°C
4 BF 51%
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά / «Ποιος ηλίθιος ανέβασε παιδιά στην αυθαίρετη επέκταση της σκηνής»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά / «Ποιος ηλίθιος ανέβασε παιδιά στην αυθαίρετη επέκταση της σκηνής»

Η σκηνή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Χωρίς ίχνος ευθύνης και επίγνωσης του ρόλου του εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝ),  Ιωσήφ Βουράκης, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη για την κατάρρευση τμήματος της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν μαθητές, στον παραγωγό του έργου.

Όπως υποστήριξε ο παραγωγός άλλαξε χωρίς προειδοποίηση τα στηρίγματα στη σκηνή, πράγμα πρωτοφανές όπως σημειώνει η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και η έλλειψη θεσμικής εποπτείας, καταστούν επικίνδυνους τους δημόσιους χώρους για τους πολίτες. Παράλληλα, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς τη διοίκηση καθώς για κάθε εργασία ή  επέμβαση σε νεότερο διατηρητέο μνημείο όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο, απαιτείται έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αναρωτιέται εάν »μπορεί να κάνει τελικά ο οποιοσδήποτε, ότι θέλει σ’ αυτή την χώρα;».

Η σκηνή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ιδιαίτερα σκληρή είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική παράταση «Πειραιάς για Όλους» καθώς θέτει το ερώτημα «Ποιος ηλίθιος συμπεριφέρεται στη σκηνή του κορυφαίου διατηρητέου μνημείου -του Δημοτικού Θεάτρου- σαν να είναι η βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου του; Ποιος επικίνδυνος ανέβασε παιδιά σε παράσταση, σε αυτή την άθλια χωρίς άδεια από κανέναν πρόσθετη κατασκευή, σε αυθαίρετη επέκταση της σκηνής;».

Η σκηνή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η δημοτική παράταξη επιτίθεται ευθέως στον πρόεδρο του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είστε πιθανόν κατάλληλος για να συστήνετε Τούρκους κουμπάρους σας με ένταλμα της Interpol ως φιλάνθρωπους στις αρχές του τόπου για να ελληνοποιηθούν, δεν είστε όμως κατάλληλος για να διοικείτε το Δημοτικό Θέατρο. Τώρα φαίνεται ότι είστε και επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Αναμένουμε εξηγήσεις αμέσως από τον Δήμαρχο -όχι από εσάς, προφανώς».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σίας Αναγνωστοπούλου

«Το πρωτοφανές περιστατικό της κατάρρευσης ενός τμήματος της κεντρικής σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, κατά την διάρκεια πρόβας του Μουσικού Σχολείου Πειραιά, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μαθητών, δείχνει πόσο τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και η έλλειψη θεσμικής εποπτείας, καταστούν επικίνδυνους τους δημόσιους χώρους για τους πολίτες.
Είναι δυνατόν να ευσταθούν οι δικαιολογίες από την μεριά της διοίκησης του Δημοτικού Θεάτρου, και συγκεκριμένα του κυρίου Βουράκη, προέδρου του ΟΠΑΝ, πως ο παραγωγός άλλαξε χωρίς προειδοποίηση τα στηρίγματα στη σκηνή, όταν για κάθε εργασία ή  επέμβαση σε νεότερο διατηρητέο μνημείο όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο, απαιτείται έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες; Μπορεί να κάνει τελικά ο οποιοσδήποτε, ότι θέλει σ’ αυτή την χώρα;
Τι είδους αυθαιρεσίες κρύβονται πίσω από την συγκεκριμένη επέκταση της σκηνής,  που είχαν σαν συνέπεια τον τραυματισμό ανήλικων μαθητών; Είχε τηρηθεί η διαδικασία; Από τη μεριά του, το υπουργείο Πολιτισμού είχε λάβει γνώση για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο Δημοτικό θέατρο, που επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα; Έστειλε κάποιο κλιμάκιο για να διενεργήσει επιτόπια αυτοψία, αφού πληροφορήθηκε το γεγονός; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί στην περίπτωση που οι παρεμβάσεις επέφεραν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο καταστροφή ή βλάβη στο προστατευόμενο μνημείο; 
Δεν αρκούν οι τυπικές συγγνώμες στους γονείς και τους μαθητές. Αναμένουμε εξηγήσεις για την αμέλεια που υποκρύπτει ένα τέτοιο ατύχημα και ζητάμε να αναζητηθούν άμεσα οι ευθύνες για όσα συνέβησαν».

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του «Πειραιάς για Όλους»

«Κατέρρευσε αυθαίρετο τμήμα της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου με παιδιά σε πρόβα παράστασης!
Το ατύχημα συνέβη χθες, Δευτέρα 28.11.22, κατά την πρόβα της παράστασης που διοργάνωνε για το βράδυ ο ΟΠΑΝ (Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας) με τη συμμετοχή του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά και του Μουσικού Σχολείου Πειραιά. Η αυθαίρετη χωρίς έγκριση επέκταση της σκηνής έσπασε, τα παιδιά έπεσαν στο κενό, η πρόβα διαλύθηκε. Αν αυτό είχε συμβεί στην κανονική παράσταση, ο πανικός στο γεμάτο θέατρο θα ήταν ανεξέλεγκτος. 
Το ερώτημα είναι: Ποιος ηλίθιος συμπεριφέρεται στη σκηνή του κορυφαίου διατηρητέου μνημείου -του Δημοτικού Θεάτρου- σαν να είναι η βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου του; Ποιος επικίνδυνος ανέβασε παιδιά σε παράσταση, σε αυτή την άθλια χωρίς άδεια από κανέναν πρόσθετη κατασκευή, σε αυθαίρετη επέκταση της σκηνής; 
Κύριε Βουράκη, κύριε Πρόεδρε του ΟΠΑΝ, το έχουμε πει από πολύ καιρό, είστε πιθανόν κατάλληλος για να συστήνετε Τούρκους κουμπάρους σας με ένταλμα της Interpol ως φιλάνθρωπους στις αρχές του τόπου για να ελληνοποιηθούν, δεν είστε όμως κατάλληλος για να διοικείτε το Δημοτικό Θέατρο. Τώρα φαίνεται ότι είστε και επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Αναμένουμε εξηγήσεις αμέσως από τον Δήμαρχο -όχι από εσάς, προφανώς . #pireas4all».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL