Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Σεισμός -Εύβοια / Σε σημείο έκπληξη η σεισμική δόνηση των 4,8 Ρίχτερ– Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός -Εύβοια / Σε σημείο έκπληξη η σεισμική δόνηση των 4,8 Ρίχτερ– Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους

σεισμογράφος
EUROKINISSI

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας μετά τα 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 6:32 σήμερα το πρωί (29/11).

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο Mega χαρακτήρισε έκπληξη το σημείο που σημειώθηκε ο σεισμός καθώς όπως είπε: «Στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη. Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς. Περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας, προκειμένου να κάνουμε πιο σωστές εκτιμήσεις», σημείωσε προσθέτοντας πως δεν μπορεί ακόμα να αποφανθεί εάν τα 4,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Μάλιστα, ο καθηγητής Γεωλογίας συνέστησε να μην λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, σύσταση που έκανε αμέσως αποδεκτή ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Τρίτη τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα ενώ η «μετασεισμική» ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά. 

Όσον αφορά τα 4,8 Ρίχτερ ο καθηγητής σεισμολογίας επεσήμανε ότι κατά  μεγάλη πιθανότητα πρόκειται μάλλον για τον κυρίως σεισμό, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι οι επιστήμονες θα σιγουρευθούν μετά από 1-2 ημέρες «παρατηρώντας την χωροχρονική εξέλιξη της «μετασεισμικής» ακολουθίας. Προσωπικά δεν ανησυχώ. 
Επειδή αναμένουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία οι κάτοικοι πρέπει να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».

Τα 4,8 Ρίχτερ που έγιναν αισθητά τόσο στην Εύβοια όσο και στην Αττική, ακολουθούνται από συνεχείς σεισμούς λίγο μικρότερης έντασης και συγκεκριμένα σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ένας σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:23 και ακολούθησε με διαφορά ενός λεπτού δεύτερος σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ στις 7:24.

Υπάρχει διέγερση στην περιοχή επεσήμανε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος καθώς όπως είπε η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετές ημέρες. «Δεν είναι μια περιοχή με υψηλό ιστορικό, δηλαδή με σεισμούς σημαντικών μεγεθών, όπως είναι άλλες περιοχές της χώρας. Όμως ούτε και αυτό αποτελεί μια απόλυτη εγγύηση, για τον απλούστατο λόγο ότι γνωρίζουμε αρκετές περιοχές στη χώρα στις οποίες δεν είχαμε καμία ένδειξη από το ιστορικό παρελθόν ότι μπορεί να γίνει ισχυρός σεισμό και όμως έγινε. Βασικό παράδειγμα είναι ο σεισμός της Πάρνηθας του 1999 με μέγεθος 6 Ρίχτερ” δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL