Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / Αρνείται το πτυχίο σε φοιτητή λόγω χρέους λίγων ευρώ στη φοιτητική εστία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / Αρνείται το πτυχίο σε φοιτητή λόγω χρέους λίγων ευρώ στη φοιτητική εστία

screenshot Ant1

Την απάνθρωπη πλευρά του εκπαιδευτικού συστήματος γνώρισε ο Λαυρέντης Κουρελάς που παρότι κατόρθωσε υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες να ολοκληρώσει τις σπουδές του, είδε το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να του αρνείται την δυνατότητα να ορκιστεί για να πάρει το πτυχίο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, όπως ανέφερε στον Ant1.

Ο νεαρός φοιτητής που διέμενε στη φοιτητική εστία της Λάρισας έχασε τον πατέρα του ενώ σπούδαζε και το καλοκαίρι, ενώ ολοκλήρωνε τις σπουδές του, είδε την μητέρα του να πέφτει θύμα σοβαρού εργατικού ατυχήματος, από το οποίο απειλείται με μόνιμη αναπηρία. Όταν ωστόσο ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία της ορκωμοσίας για να πάρει πτυχίο, τον ενημέρωσαν ότι θα πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει το χρέος του προς την φοιτητική εστία. Όπως τονίζει, το θέμα δεν είναι τα χρήματα, αλλά ο απάνθρωπος κανονισμός.

«Το ζήτημα δεν είναι το χρηματικό ποσό των 100, 150 ευρώ που χρωστάω, είναι ότι πρέπει να καταργηθεί ένας κανονισμός που πετάει από την εστία δεκάδες φοιτητές επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Ένας κανονισμός που λέει ότι θα πρέπει να δίνεις ετησίως 150 ευρώ για τα δίκλινα στις φοιτητικές εστίες της Λάρισας (του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, το ίδιο ισχύει για Τρίκαλα και Καρδίτσα) ή 400 ευρώ για τα μονόκλινα ... Το προηγούμενο διάστημα ήταν δεκάδες οι φοιτητές στους οποίους δεν έδιναν κλειδί, επειδή δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν. Με παρέμβαση του εκεί φοιτητικού συλλόγου το πήραν πίσω. Μετά από λίγους μήνες, τώρα εγώ αντιμετωπίζω αυτό το "τείχος", να μην μου δίνουν το πτυχίο», όπως είπε.

«Τα χαρτιά τα κατέθεσα εδώ και ένα μήνα. Έχω ολοκληρώσει από τον Ιούλιο όλες τις υποχρεώσεις μου. Εκείνη την περίοδο δυστυχώς είχε το εργατικό ατύχημα στα χωράφια η μητέρα μου και έτρεχα. Από συναδέλφισσα με αντίστοιχα προβλήματα, με πατέρα καρκινοπαθή και μητέρα άνεργη και πολύτεκνη, έμαθα ότι παρότι είχε καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα, από γιατρούς, ότι η μητέρα είναι άνεργη, κτλ., στην πρυτανεία της είπαν ότι "το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε να δώσεις τα χρήματα με δόσεις"».

«Από χτες που έχει ξεκινήσει όλο αυτό, με έχει συγκινήσει η στάση των ανθρώπων, των συμφοιτητών μου. Οι περισσότεροι σύλλογοι έχουν κάνει ψήφισμα στήριξης και αλληλεγγύης. Στα social media μου στέλνουν μηνύματα "θα πληρώσουμε εμείς". Άλλοι παίρνουν στην φοιτητική μέριμνα να πληρώσουν αυτοί. Αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό ... δεν είναι προσωπικό, μόνο για μένα, είναι και για τους υπόλοιπους φοιτητές που περνάνε το αντίστοιχο ή θα το περάσουν ... στην προηγούμενη εξεταστική ήταν συναδέλφισσα στο Μηχανολόγων Μηχανικών. Την Δευτέρα ήταν γυναίκα που την πετούσαν έξω από το σπίτι της ... το ζήτημα είναι να καταργηθεί αυτός ο κανονισμός που πετάει τους φοιτητές έξω από τα δωμάτιά τους ενώ τα δικαιούνται. Κάνει την μόρφωση εμπόρευμα».

Από την πλευρά του πανεπιστημίου και του υπουργείου Υγείας, η μόνη απάντηση που υπάρχει, όπως είπε, είναι η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που προτείνει να «ρυθμιστεί από το ίδρυμα» η οφειλή, αλλά αρνείται την κατάργηση του αντιτίμου για το σύνολο των φοιτητών. «Το σύνολο των εστιακών φοιτητών γνωρίζει το συμβολικό κόστος της ετήσιας συνδρομής και ανταποκρίνεται στην υποχρέωση αυτή», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος, με βάση τον κανονισμό των εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα η ετήσια συνδρομή για να διαμείνει κάποιος στη συγκεκριμένη εστία είναι 150 ευρώ. Η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του κυρίου Κουρελά έχει ληφθεί υπόψη και έχουν γίνει οι σχετικές εκπτώσεις με βάση τον κανονισμό.

Ο κύριος Λαυρέντης Κουρελάς έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, υπέβαλε πρόσφατα πριν από ένα μήνα αίτημά του να πάρει πτυχίο και οφείλει 105 ευρώ. Συγκεκριμένα, παρέδωσε την πτυχιακή του εργασία στις 4/7/2022, δεν υπέβαλε αίτημα για ορκωμοσία τον Ιούλιο και ζήτησε εγγράφως να συμμετέχει στην ορκωμοσία στις 1 Νοεμβρίου.

Αν πράγματι ο κύριος Κουρελάς αδυνατεί και πληρώσει το ποσό των 105 ευρώ, το αίτημά του θα ρυθμιστεί από το ίδρυμα.

Το αίτημά του όμως να καταργηθεί για όλους τους φοιτητές το «χαράτσι» όπως επικαλείται, κατά παράβαση του κανονισμού, δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Το σύνολο των εστιακών φοιτητών γνωρίζει το συμβολικό κόστος της ετήσιας συνδρομής και ανταποκρίνεται στην υποχρέωση αυτή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL