Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.9°C27.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.3°C26.4°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C23.7°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
3 BF 34%
Κιβωτός του Κόσμου / Οι δύο καταθέσεις που εμπλέκουν ανώτερο στέλεχος της ΜΚΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κιβωτός του Κόσμου / Οι δύο καταθέσεις που εμπλέκουν ανώτερο στέλεχος της ΜΚΟ

Κτίριο με το σήμα της Κιβωτού του Κόσμου
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών αναφορικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και κακοποιητικές συμπεριφορές κατά παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου». Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές της «Κιβωτού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήδη η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ανέλαβε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ενώ πληροφορίες που μεταδίδει το ethnos.gr, η δικογραφία που βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση περιλαμβάνει δύο καταθέσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες  και τα δύο παιδιά κατονόμασαν το ίδιο πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται πολύ υψηλά στην ιεραρχία της συγκεκριμένης ΜΚΟ.

Η πρώτη είναι η μαρτυρία ενός 19χρονου που κατήγγειλε λεκτική και σωματική κακοποίηση και η δεύτερη αφορά ανήλικο μάρτυρα, ο οποίος δήλωσε στους αστυνομικούς ότι είδε περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης άλλου παιδιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μικροσκόπιο των ερευνών βρίσκεται και η καταγγελία του αθλητή ελεύθερης κατάδυσης, Χρόνη Χλίτσιου τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με την οποία τρία παιδιά που βρισκόταν στην δομή της «Κιβωτού» στον Βόλο δέχθηκαν ξυλοδαρμό από στέλεχος της εν λόγω ΜΚΟ ο οποίος είχε έρθει από την Αθήνα.

Αναλυτικότερα, αναφορικά με την πρώτη μαρτυρία, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ ο 19χρονος έπεσε θύμα ασέλγειας και κακοποίησης από άνθρωπο που βρισκόταν σε δομή της «Κιβωτού». Με βάση την ίδια καταγγελία η κακοποίηση συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο 19χρονος περιέγραψε αναλυτικά όσα βίωσε για πάνω από έναν χρόνο σημειώνοντας ότι εκτός από όλα τα άλλα, δεχόταν απειλές για την περίπτωση που αποκάλυπτε όσα βίωνε. Ο ίδιος μάρτυρας κάνοντας μάλιστα λόγο για προβεβλημένο στέλεχος της ΜΚΟ το οποίο του έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια, σημείωσε ότι του ζητούσε να τον συνοδεύει σε ταξίδια εκτός Αττικής.

Αναφορικά με τη δεύτερη καταγγελία, πρόκειται για μάρτυρα έναν ανήλικο, ο οποίος δήλωσε στους αστυνομικούς ότι ήταν μπροστά σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα άλλο παιδί και μάλιστα η κατάθεσή του συμπληρώνει την μαρτυρία του 19χρονου ως προς τον δράστη πίσω από την κακοποίηση.

Παράλληλα, η ΕΡΤ αναφέρει ότι πέντε δομές στην Αττική και στην περιφέρεια βρίσκονται υπό έλεγχο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την εισαγγελία ανηλίκων εκτός από τις τρεις υποθέσεις ασέλγειας ερευνώνται και τέσσερις που αφορούν σε ξυλοδαρμό.

Οι καταγγελίες Χλίτσιου για την δομή του Βόλου

Τον περασμένο Αύγουστο ο αθλητής ελεύθερης κατάδυσης, Χρόνης Χλίτσιος σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, έκανε λόγο για ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της «Κιβωτού», προσθέτοντας μάλιστα ότι λίγη ώρα αφότου ανακοίνωσε στην υπεύθυνη της δομής ότι θα καταγγείλει το εν λόγω περιστατικό απολύθηκε.

Ωστόσο μετά και τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες των αρχών, καθώς στις 19 Αυγούστου, ο κ. Χλίτσιος δήλωσε ότι κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία.

Συγκεκριμένα, ο Χρόνης Χλίτσιος ανέφερε στην ανάρτησή του:

«ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΎ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΜΗΝΙΟΥ ΒΟΛΟΥ

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου παρουσιάστηκα στην ασφάλεια Βόλου και κατάγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου ό οποίος είχε έρθει από την Αθήνα. Το περιστατικό έλαβε χώρο στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού στην περιοχή Διμηνίου στο Βόλο, όπως αυτό αναφέρθηκε από τα ίδια τα παιδιά. Το γεγονός δημιούργησε τεράστια αναστάτωση μεταξύ των παιδαγωγών και των παιδιών, με αποτέλεσμα να συσταθεί επιστολή διαμαρτυρίας προς την κεντρική διοίκηση της δομής στην Αθήνα.

Επειδή όμως είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, πήρα την απόφαση να το καταγγείλω στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον αναλογούν.

Το πρωί της Πέμπτης 18 Αυγούστου παρουσιάστηκα στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεμαι να καταγγείλω το γεγονός στην αστυνομία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις (δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε).

Στην ηλικία που βρίσκομαι και έχοντας μια αρκετά μεγάλη διαδρομή σε πολλές δραστηριότητες και έχοντας αποκομίσει πολλές εμπειρίες, αυτό που με προσδιορίζει και με χαρακτηρίζει σαν άτομο, είναι να είμαι καθαρός σαν τη θάλασσα και να λειτουργώ περισσότερο ως άνθρωπος παρά σαν υπάλληλος.

ΥΓ. Επειδή δεν είμαι ο μόνος που έχει προβεί σε επώνυμη καταγγελία στην ασφάλεια του Βόλου, εύχομαι και προσεύχομαι η υπόθεση να προχωρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο, χωρίς να υπάρξουν σκοτεινές και υπόγειες κινήσεις. Αυτό θα ήταν ανεπανόρθωτο λάθος από μια δομή η οποία βρίσκεται τόσο ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωτεργάτης της «Κιβωτού», πατέρας Αντώνιος, κληθείς να απαντήσει για τις καταγγελίες άφησε πολλά κενά στα ερωτήματα που δέχτηκε. Ο ίδιος μιλώντας το πρωί στον Alpha, σημείωσε ότι από τη μία δεν ξέρει το ονοματεπώνυμο του παιδιού που έκανε την καταγγελία ενώ υποστήριξε ότι όταν ζήτησαν από τις αρχές να μάθουν περισσότερα στοιχεία δεν πήραν απάντηση. Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο πατέρας Αντώνιος δήλωσε ότι «υποπτευόμαστε κάποια περιστατικά» και υποστήριξε ότι όλα τα έμαθε από τα δημοσιεύματα.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στο Facebook τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL