Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Ψέματα Μητσοτάκη - Χατζηδάκη / Χιλιάδες οι εκκρεμείς συντάξεις την τελευταία τριετία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψέματα Μητσοτάκη - Χατζηδάκη / Χιλιάδες οι εκκρεμείς συντάξεις την τελευταία τριετία

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προχώρησαν σε διπλή εξαπάτηση σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων την περασμένη Παρασκευή, όταν και ανακοίνωσαν θριαμβολογώντας ότι εκκαθαρίστηκαν 470.000 συντάξεις την τελευταία διετία.

Πρώτον, αποσιώπησαν το γεγονός ότι η έκδοση 470.000 συντάξεων σε 22 μήνες με τη διαδικασία fast track έχει ως αποτέλεσμα 1 στις 2 να είναι λάθος και χιλιάδες συνταξιούχοι να λαμβάνουν ήδη πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που τους αναλογούν. Επιπλέον, ακριβώς λόγω αυτής της διαδικασίας, χιλιάδες συνταξιούχοι σήμερα λαμβάνουν μόνο την προκαταβολή σύνταξης, δηλαδή 360 ευρώ, η οποία λογίζεται πλέον ως τελική σύνταξη.

Δεύτερον, όπως αποκαλύπτει σήμερα η ΑΥΓΗ, η απάτη του πρωθυπουργού και του υπουργού Εργασίας δεν αφορούσε μόνο τα τελικά ποσά των συντάξεων, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες συντάξεις υπό εκκαθάριση που αφορούν τα έτη 2020 και 2021.

Επομένως, είναι ψευδής και η δήλωση του διοικητή του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία «καταφέραμε να εκκαθαρίσουμε το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων της εξαετίας 2016-2021». Μάλιστα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ανεβάζει τις τελικές εκκρεμότητες των κύριων συντάξεων μέσω της fast track διαδικασίας σε 70.360!

Ο δικηγόρος-εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας παρουσίασε χθες τις αιτήσεις τριών μόνο υποψήφιων συνταξιούχων που περιμένουν από το 2020 και το 2021 τις συντάξεις τους και αυτές δεν έχουν εκδοθεί. Μάλιστα, διευκρινίζει ότι «δεν πρόκειται για ανελαστικές- “δύσκολες” περιπτώσεις, αλλά για πολύ απλές αιτήσεις (χωρίς οφειλές ή άλλες δικαστικές εκκρεμότητες, ελλείποντα δικαιολογητικά κ.λπ.) που δεν έχουν ακόμα διεκπεραιωθεί, ενώ στη διάθεσή μας υπάρχουν και δεκάδες άλλες, του 2019, του 2020 και του 2021».

Εκκρεμούν και τελεσίδικες αποφάσεις

Να σημειώσουμε ακόμα ότι δεν έχουν εκτελεστεί από τον e-ΕΦΚΑ τελεσίδικες αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους ως προς την καταβολή των αναδρομικών τους, ενώ παράλληλα επιβαρύνεται ο οργανισμός με τους αναλογούντες από την ανωτέρω καθυστέρηση τόκους, και ζητούν να ενημερωθούν για τις ενέργειες που προτίθεται να λάβει το υπουργείο.

Για το θέμα υπάρχει αναφορά 57 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έπειτα από πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο., που βασίζεται σε στοιχεία του ΕΝΔΙΣΥ και αφορά το εξώδικο που κατέθεσε το ΕΝΔΙΣΥ προς τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ για τη μη εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL