Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Απεργία 9 Νοεμβρίου / Γενικός ξεσηκωμός ενάντια στην ακρίβεια με υπογραφή Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απεργία 9 Νοεμβρίου / Γενικός ξεσηκωμός ενάντια στην ακρίβεια με υπογραφή Μητσοτάκη

Άνθρωποι σε πορεία διαμαρτυρίας
INTIME/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση αναφορικά με το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα, καθώς την ίδια στιγμή παρακολουθεί άπραγη και προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από την ίδια. Ίδια τακτική άλλωστε τηρεί και στο σκάνδαλο των υποκλοπών με τον πρωθυπουργό να δηλώνει σχεδόν αναρμόδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως απάντηση στην ακρίβεια και στην εξαθλίωση στην οποία έχει καταδικάσει χιλιάδες νοικοκυριά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πραγματοποιούν την Τετάρτη 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Οι εργαζόμενοι ζητούν εδώ και τώρα αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μέτρα ουσίας για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα προϊόντα.

Την Τετάρτη η κοινωνία δίνει ραντεβού στον δρόμο, γιατί «κουράστηκε να είναι θεατής στην εξαθλίωση», όπως δηλώνει νέα εκπαιδευτικός στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ».

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δίνουν ραντεβού στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ σωματεία βάσης και συλλογικότητες καλούν την ίδια ώρα στα Χαυτεία. Παράλληλα υπάρχει κάλεσμα για προσυγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 10:30.

«Οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια» τονίζει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της η ΓΣΕΕ, με την ΑΔΕΔΥ να υπογραμμίζει ότι «στη χώρα μας οι εργαζόμενοι ζουν πλέον σε μια μόνιμη κρίση, αφού 12 χρόνια τώρα αυτοί πληρώνουν το “μάρμαρο” ενώ η οικονομική ολιγαρχία του τόπου αυξάνει τον πλούτο και τα κέρδη της».

Στην απεργία καλούν και φοιτητικές οργανώσεις ενώ μετέχουν η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΕΝΓΕ καθώς επίσης και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.

Στην 24ωρη απεργία μετέχει και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), με τις δημοσιογραφικές ενώσεις να αντιδρούν στις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση.

Σε μαζική κινητοποίηση «απέναντι στη φτώχεια και την ακρίβεια Μητσοτάκη» καλεί στις 10:30 έξω από το υπουργείο Εργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με την 24ωρη απεργία.

«Η χώρα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση. Ήρθε η ώρα οι πολίτες να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση πως η ανοχή μας εξαντλήθηκε. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα την βγάλει από τα αδιέξοδα της οικονομικής ανέχειας και της δημοκρατικής εκτροπής» τονίζει μεταξύ άλλων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, απηύθυνε κάλεσμα στην μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να στηριχτούν οι δημόσιες συγκοινωνίες και οι εργαζόμενοι σ' αυτές, καταγγέλλοντας ότι ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει προίκα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη διαγωνισμό για 750 λεωφορεία, αυτή τον κατάργησε. «Τρία χρόνια τώρα δεν έχει μπει ούτε ρόδα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Οι εργαζόμενοι στο μετρό θα προχωρήσουν τελικά σε 24ωρη απεργία καθώς η στάση εργασίας κηρύχθηκε παράνομη. Αναλυτικά πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς:

Γραμμή 1: Δρομολόγια από τις 09.00 έως τις 17.00.

Γραμμές 2 και 3: 24ωρη απεργία

Τραμ: Δρομολόγια από τις 08.00 έως τις 22.00

Λεωφορεία: 24ωρη απεργία

Τρόλεϊ: 24ωρη απεργία

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα τρένα και τον προαστιακό πραγματοποιώντας στάσεις εργασίας από την αρχή της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 17:00 έως το τέλος της βάρδιας.

Εξάωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 16:00  πραγματοποιεί και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα την τροποποίηση πτήσεων.

Σημειώνεται ότι στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι οδηγοί ταξί, ενώ λόγω της απεργίας στα ΜΜΜ δεν θα ισχύει ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπλέον, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν η ΠΝΟ, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ. Κλειστές θα παραμείνουν, επίσης, οι δύο προβλήτες της Cosco, καθώς στην απεργία συμμετέχει το σωματείο των λιμενεργατών ΕΝΕΔΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL