Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ελευθερία του Τύπου / Ελλάδα όπως Ουγγαρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελευθερία του Τύπου / Ελλάδα όπως Ουγγαρία

Την ασφυκτική πίεση που ασκεί στους δημοσιογράφους το καθεστώς Όρμπαν στην Ουγγαρία περιέγραψε ο δημοσιογράφος Szabolcs Dull, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Telex και απολυμένος πριν από μερικά χρόνια από το μέσο στο οποίο εργαζόταν. Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Δημοσιογραφίας που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα με αφορμή το βραβείο «Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτσια» προς τιμήν της δολοφονημένης δημοσιογράφου από τη Μάλτα, ο Ούγγρος δημοσιογράφος περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους το καθεστώς πιέζει, όμως ταυτόχρονα δεν φαίνεται να «διώκει». Ελέγχει σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ, την ίδια ώρα που θεσμικά η ελευθερία του Τύπου αναγνωρίζεται πλήρως. Σας θυμίζει κάτι;

«Δεν είναι μαύρο ή άσπρο, γιατί η ιστορία μου (σ.σ.: η απόλυσή του) αποδεικνύει ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ουγγαρία παραβιάζεται και την ίδια ώρα αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο: ότι ένα ολόκληρο συντακτικό επιτελείο μπορεί να βρει και να λανσάρει μια νέα εφημερίδα» λέει ο ίδιος. Οι παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο λοιπόν έχουν στόχο να περιθωριοποιήσουν την αποκαλυπτική, την ερευνητική δημοσιογραφία και με αυτόν τον τρόπο να την απαξιώσουν. Σας θυμίζει κάτι;

«Οι δημοσιογράφοι των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία θεωρούνται πάντα εχθροί της κυβέρνησης» λέει ο Dull και μας έρχονται στον νου όλοι οι αποκλεισμοί των δημοσιογράφων εκτός λίστας Πέτσα.

Ο Dull δίνει και παράδειγμα: «Τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, για παράδειγμα το Telex, ήθελαν να παρουσιάσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και τη φρίκη του πολέμου. Αυτά τα μέσα ενημέρωσης και αυτοί οι δημοσιογράφοι συχνά απαξιώνονται και δυσφημίζονται. Και οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι συχνά θεωρούνται Αμερικανοί πράκτορες ή πράκτορες των Βρυξελλών». Πόσες ομοιότητες, πραγματικά, με την Ελλάδα, όταν -ακριβώς αντίστροφα- δεν ταυτιστεί κανείς απολύτως με το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα για τον πόλεμο, να θεωρείται πως υποστηρίζει τον Πούτιν! Ως «πουτινάκι», όπως αποκαλούν ειρωνικά όσους δεν συμπίπτουν απολύτως.

Και κάτι ακόμη: ο έλεγχος στα δημόσια μέσα ενημέρωσης. «Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης έχουν μετατραπεί σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, έχουν πάψει να είναι ανεξάρτητα. Αληθινά δημόσια μέσα ενημέρωσης δεν υπάρχουν στην Ουγγαρία» είπε ο Ούγγρος δημοσιογράφος, φέρνοντας στον νου τη δική μας ΕΡΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL