Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ειδικό Δικαστήριο / Θέμα νομιμότητας της σύνθεσης - Διακόπηκε για τις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ειδικό Δικαστήριο / Θέμα νομιμότητας της σύνθεσης - Διακόπηκε για τις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη

ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ - ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Διακόπηκε η δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο  για την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022, προκειμένου η εισαγγελέας της έδρας αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, να τοποθετηθεί επί όλων των δικονομικών αιτημάτων που τέθηκαν κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Ειδικότερα, η εισαγγελέας θα εισηγηθεί επί των δικονομικών Θεμάτων που έθεσε ο συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης και ειδικότερα προκειμένου να απαντήσει στο εάν θα ζητηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγγραφο στο οποίο θα αναγράφεται αν την περίοδο της κλήρωσης από τη Βουλή, ένας δικαστής, ο αρεοπαγίτης Γεώργιος Κόκκορης, βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι θέμα κακής σύνθεσης του δικαστηρίου και ειδικότερα θέμα νομιμότητας της κλήρωσης των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, ως προς τα μέλη του Αρείου Πάγου που συμμετέχουν στη σύνθεση του δικαστηρίου, έθεσε  με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης εκ των συνηγόρων της κ. Τουλουπάκη.

Στον κατάλογο που στάλθηκε στη Βουλή με τα ονόματα των αρεοπαγιτών περιλαμβανόταν και ο Γεώργιος Κόκκορης, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τον Γ. Μαντζουράνη, το θέμα της υγείας του κ. Κόκκορη ήταν εν γνώσει του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα και της προέδρου του Αρείου Πάγου, Μαρίας Γεωργίου. και ο πρόεδρος της Βουλής εξαπατήθηκε στο θέμα αυτό.

Ως εκ τούτου υπέβαλε αίτημα να προσκομισθούν όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν το διάστημα που είχε λάβει αναρρωτικές άδειες και να διακόψει το δικαστήριο μέχρι να σταλούν τα σχετικά έγγραφα, καθώς το όνομα του κ. Κόκκορη δεν έπρεπε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τα ονόματα των αρεοπαγιτών που στάλθηκαν στη Βουλή.

   Ο κ. Μαντζουράνης υπέβαλε αίτημα να δοθούν τα σχετικά έγγραφα που έχουν σταλεί στο δικαστήριο για το θέμα των αναρρωτικών αδειών που είχε λάβει ο κ. Κόκκορης και να σταλούν από τα υπουργείο Δικαιοσύνης βεβαιώσεις, ειδικά για το διάστημα του Ιουλίου 2022 που έγινε η κλήρωση. Σύμφωνα με τον κ. Μαντζουράνη, ο εν λόγω αρεοπαγίτης είχε το επίμαχο διάστημα της κλήρωσης αναρρωτική άδεια και δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επί του θέματοςΚόκκορη ανέφερε: «Θέλω να υπενθυμίσω στα μέλη του δικαστηρίου ότι ο κ. Κόκκορης κληρώθηκε τελευταίος. Λόγω της παλιάς μου ιδιότητας και του αξιακού μου κώδικα, δε θα εκφράσω κανένα υπαινιγμό κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου. Θα τονίσω όμως το γεγονός ότι κληρώθηκε 10ος. Δε στρέφομαι κατά την προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά μετά από τα όσα θα σας αποκαλύψω στη δίκη, αλλά αμφισβητώ την κλήρωση. Είναι σφόδρα πιθανό, η πλειοψηφία της Βουλής που με παρέπεμψε με πιέσεις να χρησιμοποίησε ως «άλλοθι» για την κλήρωση τον δικαστή».

Από τους δικηγόρους των δύο κατηγορουμένων το θέμα ότι δεν μπορεί να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, το οποίο θα εξεταστεί αργότερα.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση Novartis καθώς όλες οι κατηγορίες περί δήθεν σκευωρίας Novartis, κατά της Ελένης Τουλουπάκη και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κατέρρευσαν  σύμφωνα με το αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου. 

Η Ελένη Τουλουπάκη σύρεται από την κυβερνητική πλειοψηφία, με μια κακοστημένη κατηγορία, η έντιμη εισαγγελέας, που ερευνούσε την υπόθεση Novartis δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισής της Γιάννης Μαντζουράνης ενώ επεσήμανε ότι επιχειρείται να τρομοκρατηθούν όλοι οι έντιμοι δικαστές και να εξασφαλισθεί έτσι η ασυλία των ισχυρών του χρήματος και του καθεστώτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι το βούλευμα σαφώς αναφέρει ότι υπήρξε σκάνδαλο Novartis, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι αξιόπιστοι και καλώς τέθηκαν υπό καθεστώς προστασίας και ότι όλες οι πράξεις και παραλείψεις που αποδόθηκαν στην πρώην εισαγγελέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης δεν στηρίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα δικαστεί για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της πλημμεληματικής παράβασης καθήκοντος ενώ η Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπεράσπιση των κατηγορουμένων θα καταθέσει αίτημα για ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της δίκης, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον, δεδομένου ότι η δίκη αφορά έναν πρώην υπουργό και μια εν ενεργεία εισαγγελέα.

Οι μάρτυρες

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες οι εισαγγελείς  Ελένη Ράικου,  Παναγιώτης Αθανασίου και Γεωργία Τσατάνη όπως επίσης οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου. Ακόμα ο σης ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονής, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου πρώην επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς, Δημ. Παπαγεωργίου, ο αντεισαγγελέας Εφετών, πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, οι άλλοτε επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και ο εκδότης- δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου

Τα μέλη που κληρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο είναι 7 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη και συγκεκριμένα: Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Ανθή Γκάμαρη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ελένη Φραγκάκη, Βασιλική Ηλιοπούλου ενώ αναπληρωματικά μέλη είναι οι Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, Μαρία Κουβίδου, Γεώργιος Κόκκορης.
Από το Συμβούλιο της Επικρατείας, 6 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη, κληρώθηκαν ως τακτικά μέλη οι Βασίλειος Αραβαντινός, Νικόλαος Σκαρβέλης, Σοφία Βιτάλη, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Όλγα Ζύγουρα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και ως αναπληρωματικά οι Παναγιώτης Τσούκας, Χρήστος Λιάκουρας, Άννα Καλογεροπούλου
Καθήκοντας τακτικής εισαγγελέως θα ασκεί η Όλγα Σμυρλή και αναπληρώτριας η Αριστέα Θεοδόση. Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ως αρχαιότερη θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL