Live τώρα    
Αστυνομία στο ΑΠΘ / Όργιο αστυνομικής καταστολής στην κινητοποίηση των φοιτητών στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αστυνομία στο ΑΠΘ / Όργιο αστυνομικής καταστολής στην κινητοποίηση των φοιτητών στην Αθήνα

Επίθεση των ΜΑΤ
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Σε νέα επίθεση κατά φοιτητικής συγκέντρωσης στην Αθήνα προχώρησε η ΕΛΛΑΣ, λίγες ώρες μετά την άγρια απρόκλητη αστυνομική καταστολή της ΕΛΑΣ στο ΑΠΘ κατά τη διάρκεια συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Εκ νέου η ΕΛΑΣ καταφέρεται εναντίον των φοιτητών με χημικά, αύρες και ξύλο οι οποίοι δίνουν αγώνα να μην μπει η πανεπιστημιακή αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στα Προπύλαια. Οι διαδηλωτές εγκλωβίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ομόνοια από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται ότι οι νέες κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έρχονται να απαντήσουν στην προκλητική επιχείρηση της ΕΛΑΣ εντός του ΑΠΘ το βράδυ της Παρασκευής.

 

Οι φοιτητικοί σύλλογοι στο κάλεσμα τους ξεκαθαρίζουν «πως η ένταση που η Ν.Δ. επιδιώκει θα της γυρίσει μπούμερανγκ. Όποιος νοσταλγεί τις πιο μαύρες μέρες της νεοελληνικής ιστορίας θα έχει την κατάληξη που του αρμόζει».

Σημειώνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. δημοσίευσε έγγραφο περιορισμού της συγκέντρωσης, με το πρόσχημα πως «θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή πραγματοποίησής της, τις ειδικότερες κυκλοφοριακές συνθήκες, τα χαρακτηριστικά του οδικού περιβάλλοντος και τη σημασία της οδού ή των οδών που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν από τη συνάθροιση στην εν γένει κυκλοφορία, καθώς και τη μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα, τη λειτουργία υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων και τον εφοδιασμό της αγοράς με είδη ζωτικής σημασίας, και γενικά ο βαθμός διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής».

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, άνδρες των ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα και χημικά εντός του χώρου του  ΑΠΘ  κατά τη συναυλία του Θανάση Παπακωσταντίνου, ενώ είχε περίπου 5.000 κόσμο και ελάχιστες δυνατότητες διαφυγής. Οι φοιτητές εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας, άρχισαν να φεύγουν μαζικά, με αρκετούς να καλύπτουν τα πρόσωπά τους με τις μπλούζες τους καθώς δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν. Αρκετοί  ήταν εκείνοι που βρέθηκαν σε κατάσταση λιποθυμίας.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης στην Αθήνα, η ΕΛ.ΑΣ. έκανε ξανά λόγο για περιορισμένη χρήση χημικών (χωρίς να αναφέρει την αστυνομική καταστολή), με το αιτιολογικό ότι οι διαδηλωτές δεν ήθελαν να περιοριστούν στον χώρο που τους υποδείκνυαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Αναφορικά με την πορεία στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης, ήταν μεγαλειώδης, με μαζική και δυναμική συμμετοχή των φοιτητών. 

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου σχολίασε με καυστικό τρόπο την ανακοίνωση της αστυνομίας όπου ισχυρίζεται ότι δεν ρίχτηκαν χημικά στο χώρο του ΑΠΘ χθες Παρασκευή.

Νωρίτερα σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης, δημοσιογράφος του Documento, που ανέφερε  ότι οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τον συλλάβουν, ενώ του ζήτησαν το λόγο επειδή βιντεοσκοπούσε τα επεισόδια, κάνοντας δηλαδή, τη δουλειά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL