Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Spiegel - Le Monde / Πόρισμα φωτιά - Pushbacks της Ελλάδας σε συνεργασία με τη Frontex
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Spiegel - Le Monde / Πόρισμα φωτιά - Pushbacks της Ελλάδας σε συνεργασία με τη Frontex

μετανάστες λιμενικό
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Η απόπειρα συγκάλυψης και τα ψέματα γύρω από τις παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις που πραγματοποίησαν οι ελληνικές αρχές με τη συνεργασία της Frontex, αποκαλύπτεται στο πόρισμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν ο Spiegel και η Le Monde.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, το πόρισμα αναφέρει ότι το ελληνικό λιμενικό διαπράττει συστηματικά επαναπροωθήσεις για τις οποίες η Frontex γνώριζε τα πάντα και λειτουργούσε συγκαλύπτοντας τις εγκληματικές ενέργειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση της OLAF παρέμενε επτασφράγιστο μυστικό από τον Φεβρουάριο που κατατέθηκε.

«Αντί να αποτρέψουν τις επαναπροωθήσεις, ο Λετζέρι (σ.σ. πρώην Frontex) και οι άνθρωποί του που καλύπτονται για την Ελλάδα, είπαν κατάφωρα ψέματα στο κοινοβούλιο της ΕΕ και απέκρυψαν το γεγονός ότι ο οργανισμός χρηματοδοτεί τις επαναπροωθήσεις με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Υπάρχουν αμέτρητα "διαμαντάκια" στην έκθεση, που υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο. Πρέπει να δημοσιοποιηθεί για να δουν οι Ευρωπαίοι πώς ο καλύτερα χρηματοδοτούμενος, οπλισμένος, ταχέως αναπτυσσόμενος οργανισμός της ΕΕ διοικούνταν από μια κλίκα που περιφρονούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ερευνητής δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης, σε σειρά αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Στην έκθεση της OLAF γίνεται εκτενής αναφορά στις δράσεις της Frontex σε περιστατικό που συνέβη στις 5 Αυγούστου του 2020, όταν η ελληνική ακτοφυλακή επαναπροώθησε βάρκα που μετέφερε περίπου 30 μετανάστες και πρόσφυγες στα τουρκικά ύδατα αντί να τους διασώσει. Για το εν λόγω περιστατικό, σύμφωνα με την έκθεση, η ευρωπαϊκή υπηρεσία γνώρισε τι θα συμβεί, καθώς την επαναπροώθηση μετέδωσε αεροσκάφος της στα αρχηγεία της στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με το πόρισμα οι επικεφαλής της Frontex εμπόδισαν το να διεξαχθεί έρευνα για το περιστατικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με ανάρτηση του Γ. Χρηστίδη στην έκθεση υπάρχει χειρόγραφο σημείωμα με την απάντηση της Frontex (με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2020) το οποίο ανακτήθηκε κατά τις έρευνες στα γραφεία της OLAF στη Βαρσοβία το οποίο αναφέρει: «Αποσύραμε την FSA μας πριν από λίγο καιρό για να μην γίνουμε μάρτυρες...».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές αποδεικνύουν πώς η υπηρεσία χρησιμοποίησε χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων για να χρηματοδοτήσει επαναπροωθήσεις σε τουλάχιστον έξι περιπτώσεις, δίνοντας ως παράδειγμα το περιστατικό της 5ης Αυγούστου, για το οποίο φέρονται να έχουν τον αριθμό του σκάφους του ελληνικού λιμενικού το οποίο εμπλέκεται στην υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL