Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Προσφυγικό / Δεν πείθουν οι εξηγήσεις της Frontex, έρευνα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Δεν πείθουν οι εξηγήσεις της Frontex, έρευνα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στο μικροσκόπιο της ομάδας ελέγχου του Ευρωκοινοβουλίου για τη Frontex αναμένεται να μπουν και οι καταγγελίες για συνεργασία Frontex και ελληνικού Λιμενικού σε παράνομες επαναπροωθήσεις, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτζολα (ΕΛΚ, Μάλτα) και της Τινέκε Στρίκ (Πράσινοι, Ολλανδία), η οποία θα συντάξει τη σχετική έκθεση με τις συστάσεις της ομάδας εργασίας.

Η έρευνα της ομάδας εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου αφορά την αξιολόγηση της λειτουργίας της Frontex συγκεντρώνοντας στοιχεία και πληροφορίες για τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενώ αναμένεται να κρατήσει τέσσερις μήνες και να παραδοθεί στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE).

«Η έρευνα δεν αφορά το στάτους του οργανισμού, αλλά γίνεται για να βεβαιωθούμε ότι λειτουργεί σωστά» είπε η Ρ. Μέτζολα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για το αν θα συνεχίσει να υπάρχει η Frontex. Η Τινέκε Στρικ επισήμανε ότι η έρευνα θα εξετάσει ολόκληρο τον μηχανισμό του οργανισμού στο κατά πόσο σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα εμπράκτως και δρα σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία και κανόνες λειτουργίας, καθώς και την υπάρχουσα εσωτερική κουλτούρα της Frontex. Μάλιστα, η Ολλανδή ευρωβουλευτής τοποθέτησε σ’ αυτό το πλαίσιο και την έρευνα των καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις του ελληνικού Λιμενικού σε συνεργασία με τη Frontex ή σε σχέση με τη δράση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής με τις αρχές της Ουγγαρίας.  Όπως υπογράμμισε η Τ. Στρικ, «πρέπει βεβαιωθούμε ότι η Frontex δεν συνεργάζεται με κράτη - μέλη που παραβιάζουν τις εγγυήσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αποσύρεται από τις επιχειρήσεις».

Και οι δύο ευρωβουλευτίνες επισήμαναν ότι στο πλαίσιο της έρευνάς τους πρόκειται να μιλήσουν με όλους τους φορείς του πεδίου, να ζητήσουν εξηγήσεις από τους εκπροσώπους της Κομισιόν που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex, με στελέχη από διάφορα επίπεδα της Frontex, με οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών, ενώ πρόκειται να καταθέσουν ενώπιον της LIBE και οι δημοσιογράφοι της ερευνητικής ομάδας Bellingcat.

Ανεπαρκές το πόρισμα της Frontex

Προχθές η ομάδα είχε την πρώτη της συνεδρίαση, όπου εκλήθησαν η επίτροπος  Ίλβα Γιόχανσον και ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζερί. Αναφερόμενη σ’ αυτή, η Ρ. Μέτζολα τη χαρακτήρισε «επικοδομητική», ωστόσο, μιλώντας για το πόρισμα της εσωτερικής έρευνας της Frontex που αναμενόταν χθες να συζητηθεί στο Διοικητικό της Συμβούλιο, η ευρωβουλευτής σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια και ότι δεν δίνει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που εξετάζει η ομάδα εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου. Επιπλέον, σημείωσε ότι διαπιστώθηκε η ύπαρξη διαφορετικών ερμηνειών μεταξύ της Ευρωπαίας επιτρόπου και του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex.

Η Τ. Στρικ ανέφερε ότι θα ζητήσουν διευκρινίσεις από τη Frontex για το πόρισμα αυτό, ειδικά για τις οκτώ υποθέσεις που θεώρησαν ότι δεν προκύπτει κάποια παραβίαση και ειδικά για το ελληνικό Λιμενικό. «Πώς αποφάσισε το ελληνικό Λιμενικό ότι άνθρωποι σε μια βάρκα στη θάλασσα δεν χρήζουν προστασίας;» αναρωτήθηκε, τονίζοντας ότι σε μια τέτοια έρευνα δεν αρκούν μόνο οι απαντήσεις των στελεχών της Frontex και του Λιμενικού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL