Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Προσφυγικό / Γιατί παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Frontex - Η επιστολή παραίτησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Γιατί παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Frontex - Η επιστολή παραίτησης

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

Επιβεβαιώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής η παραίτηση του Φαμπρίς Λετζερί από την ηγεσία της Frontex. Η επιστολή παραίτησής του, που είχε προηγηθεί προφορικά την Πέμπτη, δημοσιεύεται από το LightHouse Reports, που είχε πρωτοστατήσει στην διερεύνηση καταγγελιών για τον ρόλο της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, στο Αιγαίο και τον Έβρο, και όχι μόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Όπως ανακοινώθηκε σήμερα κατά την ακρόασή μου, θέλω να επιβεβαιώσω τη θέση μου εγγράφως», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Λετζερί. «Επιστρέφω την εντολή στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς φαίνεται ότι έχει αλλάξει, σιωπηλά αλλά καθοριστικά, από την εκλογή μου και την επανεκλογή μου τον Ιούνιο του 2019».

Η πληροφορία είχε κυκλοφορήσει από νωρίς το πρωί, καθώς βρέθηκε στην πρώτη θέση από τα σημερινά «μικρά» και παραπολιτικά της ευρωπαϊκής έκδοσης του POLITICO». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης είχε βραβεύσει τον Λετζερί για το έργο του...

«Ο επικεφαλής της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ έχει υποβάλει την παραίτησή του, σύμφωνα με αρκετές πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων, με περαιτέρω λεπτομέρειες να αναμένονται σήμερα», σημείωνε το POLITICO.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Frontex δεν απάντησε σε αίτημα σχολιάσει τα παραπάνω, σημειώνεται στην ίδια ανάρτηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που η υπηρεσία της ΕΕ κατά της διαφθοράς OLAF ετοιμάζεται να παρουσιάσει τα πλήρη ευρήματα της μακροχρόνιας έρευνάς της στην Frontex», όπως υπενθυμίζει το POLITICO.

Κώστας Αρβανίτης: Η παραίτηση Λεζερί ήταν μονόδρομος - Θα επιστρέψει το βραβείο του στους κ. Μηταράκη και Μητσοτάκη;

«Τώρα ο κ. Λεζερί θα επιστρέψει το βραβείο του στους κ. Μηταράκη και Μητσοτάκη;» διερωτάται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ σχολιάζοντας την παραίτηση Φαμπρίς Λετζερί από την ηγεσία της Frontex.

Όπως σημειώνει ο Κώστας Αρβανίτης σε δήλωσή του «ούτε η απελπισμένη παράσταση στο Φόρουμ των Δελφών αγκαλιά με τον φίλο του Νότη Μηταράκη, ούτε η εμμονική άρνηση της πραγματικότητας για μήνες, ούτε η κάλυψη που του παρείχε η Ευρωπαϊκή Ηγεσία ως μη όφειλε κατάφεραν να σώσουν τον κύριο Λεζερί».

«Η σημερινή του παραίτηση ήταν μονόδρομος, και αυτό έχει γίνει ολοκάθαρο μήνες τώρα» ανέφερε καυστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Ο ίδιος θυμίζει ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαν «ζητήσει την παραίτησή του από τον Δεκέμβριο του 2020. Τότε, σε μία ακρόαση της Επιτροπής LIBE είχε φανεί ξεκάθαρα η αδυναμία του Γάλλου Αξιωματούχου να ασκήσει τα καθήκοντά του επιβάλλοντας στα στελέχη του οργανισμού του το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα.

Για μήνες ο κορυφαίος αξιωματούχος συνέχιζε να ντροπιάζει την ΕΕ ηγούμενος μιας υπηρεσίας που είχε χάσει κάθε ίχνος έξωθεν καλής μαρτυρίας. Για μήνες επέμενε να αρνείται να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τον ορυμαγδό καταγγελιών και ντοκουμέντων για τη δράση της FRONTEX. Για μήνες παραλάμβανε βραβεία από τον Νότη Μηταράκη και φωτογραφιζόταν αγκαλιά με τον Υπουργό του Μητσοτάκη, ενώ η Δημοκρατική Ευρώπη μάταια περίμενε και από τους δυο τους πειστικές απαντήσεις» πρόσθεσε ο Κώστας Αρβανίτης.

«Οι πολιτικές Μητσοτάκη – Μηταράκη αποδεικνύεται πως κάθε άλλο παρά στη σωστή πλευρά της ιστορίας φέρνουν τη χώρα μας και διακινδυνεύουν σοβαρά το κύρος και την αξιοπιστία της. Τη σκληρή αυτή πραγματικότητα ούτε τα ταράτατζουμ και οι βραβεύσεις για το θλιβερό έργο του παραιτηθέντος επικεφαλής της Frontex μπορούν πια να καλύψουν. Είναι ώρα να φύγουν» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής.

«Είναι όμως ώρα η FRONTEX εκτός από έναν νέο επικεφαλής, να αποκτήσει και μια νέα, καθαρή εντολή κι ένα πλαίσιο λειτουργίας και σαφούς λογοδοσίας που θα διαλύει κάθε υποψία συμπαιγνίας με εθνικές αρχές για ενέργειες εκτός του διεθνούς δικαίου, όπως τα pushbacks για τα οποία καταγγέλλονται αρχές κρατών-μελών» συμπλήρωσε.

Καταληκτικά ο Κώστας Αρβανίτης δήλωσε πως «η ντροπιαστική παράσταση στα σύνορα της ΕΕ πρέπει να τελειώσει μαζί με τον κ. Λεζερί. Η Ευρώπη του σεβασμού στο Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα πρέπει να επικρατήσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL