Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Καπραβέλος - Τζανάκης / Διπλό πλήγμα στο σύστημα Υγείας από την έκρηξη της Όμικρον 5
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καπραβέλος - Τζανάκης / Διπλό πλήγμα στο σύστημα Υγείας από την έκρηξη της Όμικρον 5

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΡΑΝΤΖΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Η έκρηξη κρουσμάτων που εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο σύστημα Υγείας, που καλείται να διαχειριστεί μεγάλη αύξηση νοσηλειών ενώ χάνει διαθέσιμο προσωπικό που επίσης μολύνεται και μπαίνει σε καραντίνα, όπως περιέγραψαν μιλώντας σε Mega και ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης αντίστοιχα.

Ο κ. Καπραβέλος είπε χαρακτηριστικά ότι «καθόμαστε σε αναμένα κάρβουνα, σήμερα ξεκινάμε εφημερία στο νοσοκομείο. Βλέπουμε τα κρούσματα να έχουν εκτοξευτεί. Η κατάσταση στην κοινωνία είναι ανεξέλεγκτη ... Ήδη τις πρώτες επιπτώσεις τις έχουμε, στη μονάδα μου που ήταν καθαρή 5 νοσηλεύτριες έχουν μολυνθεί μετά τις διακοπές, βρίσκονται σε καραντίνα. Έχουμε αυξήσει τη διαθεσιμότητα στο νοσοκομείο σε βάρος άλλων παθήσεων. Πιστεύουμε ότι μετά την έκρηξη κρουσμάτων θα υπάρξει επίπτωση στο σύστημα Υγείας ... Αναγκαστήκαμε να αδειάσουμε μία χειρουργική κλινική για να νοσηλεύσουμε αυτούς τους ασθενείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προειδοποίησε παράλληλα για τον ευησυχασμό σε σχέση με την ένταση των συμπτωμάτων, καθώς όπως εξήγησε οφείλεται όχι στα χαρακτηριστικά του ιού αλλά στη συγκυρία σε σχέση με το ποιοι μολύντονται αυτή την περίοδο. «Το χειρότερο με την έκρηξη της Όμικρον 5 είναι ότι προσβάλλει και το κατώτερο αναπνευστικό. Ευτυχώς μέχρι τώρα προσβάλλει νεότερες ηλικίες, με ισχυρό ανοσοποιητικό, όχι ηλικιωμένους σε μεγάλη έκταση, ώστε να έχουμε πρόβλημα θανάτων, αύξηση των "σκληρών" δεικτών της πανδημίας. Παρόλα αυτά δεν μπορείς να την αγνοήσεις. Γι' αυτό φωνάζουμε "πάρτε τώρα μέτρα", "επανεκτιμήστε το επιχειρησιακό σχέδιο"».


Σε ρεπορτάζ που προέβαλε νωρίτερα το Mega αναφέρθηκε ότι στο Λαϊκό Νοσοκομείο που εφημέρευε μέχρι τις 8 το πρωί, στις παθολογικές κλινικές οι διάδρομοι ήταν γεμάτοι ράντζα, ενώ για να αντιμετωπίσουν την αύξηση εισαγωγών περιστατικών covid-19 για νοσηλεία η διεύθυνση αναγκάστηκε να ανοίξει και άλλη κλινική. Η εικόνα αυτή είναι ίδια και σε άλλα νοσοκομεία, όπως σημειώθηκε, με το Γ. Γεννηματάς να ανοίγει τέσσερις κλινικές covid-19 οι οποίες μάλιστα δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα περιστατικά, κάποια από τα οποία μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, έχουν αρχίσει να «φουσκώνουν» και οι λίστες αναμονής για κρεβάτι σε εντατική. Στην Αττική προχθές περίμεναν κρεβάτι 27 ασθενείς, ενώ χτες 31. 

Από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης είπε ότι «είμαστε πολύ κοντά» στην κορύφωση του θερινού κύματος, «την περιμένουμε "οξύαιχμη" ... θα πάρει σχεδόν όλο τον Ιούλιο -και τον Αύγουστο θα δούμε. Μην ξεχνάμε τον Δεκαπενταύγουστο, τις εκκλησίες, τα πανηγύρια, τις μετακινήσεις, κτλ. ... Μπορεί να δούμε ημέρες και με 30.000 κρούσματα. Ίσως η επόμενη εβδομάδα να είναι αυτή που θα αρχίσει η κορύφωση. Θέλω να ελπίσω ότι δεν θα ανέβουμε πάνω από 30.000 κατά μ.ό. ... Τα κρούσματα αυτά είναι πολύ λιγότερα από αυτά που υπάρχουν στην κοινωνία ... νομίζω ότι είναι πάνω από 50.000 ημερησίως ... το βλέπουμε σαν γιατροί».

Σημείωσε και αυτός ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει αύξηση πίεσης στις ΜΕΘ, που είναι το κρίσιμο, υπάρχει όμως αύξηση στις νοσηλείες, η οποία κατά 70%-80% οφείλεται σε ανθρώπους που προσέρχονται σε νοσοκομείο για διάφορα προβλήματα και ανακαλύπτουν ότι έχουν και κορωνοϊό με τον έλεγχο πριν μπουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL