Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Covid-19 / Αμετανόητος ο Πλεύρης, παρά τις προειδοποιήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Covid-19 / Αμετανόητος ο Πλεύρης, παρά τις προειδοποιήσεις

ΠΛΕΥΡΗΣ

Πρώτα απ’ όλα περιμέναμε ότι θα υπήρχε αύξηση του κορωνοϊού» ανέφερε χθες ο Θάνος Πλεύρης, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο καλοκαιρινό κύμα. Το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενη εξέλιξη δεν αποτελεί άλλοθι για τις αποφάσεις, αλλά καθιστά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ως βασική υπεύθυνη γι’ αυτό που θα ακολουθήσει.

Ωστόσο, το αφήγημα της κυβέρνησης είναι μια πολύ καλή δικαιολογία για την ίδια για να αποφύγει τη λήψη μέτρων προστασίας του πληθυσμού. «Εάν υπάρξει πίεση στο σύστημα, που πιθανολογούμε ότι τέτοια πίεση θα υπάρξει τους φθινοπωρινούς μήνες, προφανέστατα θα εξετάσουμε με έναν ήπιο τρόπο αν χρειαστεί να παρθούν και κάποια μέτρα, αλλά η λογική από δω και πέρα είναι να πηγαίνουμε σε στοχευμένες ομάδες, στοχευμένα μέτρα και όχι σε οριζόντιες λογικές» συνέχισε ο Θ. Πλεύρης μιλώντας στο Open. Επομένως, παρά την έξαρση των τελευταίων εβδομάδων, όποια λήψη μέτρων θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο…

Ανεβαίνει ξανά ο αριθμός των διασωληνωμένων

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το θέμα είναι κατά πόσο η άνοδος των κρουσμάτων επηρεάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η αλματώδης αύξηση των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία τις τελευταίες εβδομάδες (210 χθες) δεν στάθηκε ικανή να κινητοποιήσει την κυβέρνηση. Από το σαββατοκύριακο, όμως, έχει ξεκινήσει μια αντιστροφή της πορείας των διασωληνωμένων και παρατηρείται νέα άνοδός τους. Μάλιστα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 97 ασθενείς στις ΜΕΘ, ενώ την Παρασκευή ήταν 86. Την κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται να μην την απασχολεί ο δείκτης όσο αυτός δεν φτάνει στα όριά του το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πάντως, και στα προηγούμενα κύματα κρατούσε στάση αναμονής μέχρι η εξάπλωση να γίνει ανεξέλεγκτη, όταν και πλέον δεν μπορούσε να ανακοπεί η καθημερινή αύξηση των διασωληνωμένων.

1 στα 4 τεστ θετικό

Την ίδια ώρα, η θετικότητα των 9.064 κρουσμάτων (7.682 νέα και 1.382 επαναλοιμώξεις) άγγιξε το 22,15%, δηλαδή περίπου 1 στους 4 πολίτες που έκαναν τεστ διαγνώστηκε θετικός.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών κορωνοϊού είναι 12, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.190 απώλειες.

Μέτρα «εδώ και τώρα» ζητούν οι επιστήμονες

Μέτρα «εδώ και τώρα» για να μην γίνει το εν εξελίξει έκτο πανδημικό κύμα του κορωνοϊού «τσουνάμι» και παρασύρει σύστημα Υγείας και ανθρώπους ζητούν οι ειδικοί επιστήμονες και οι νοσοκομειακοί γιατροί, την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να λάβει οποιοδήποτε μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς των ιδιαίτερα μολυσματικών παραλλαγών της  Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5, που κυριαρχούν πλέον και στη χώρα μας.

Χθες ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος τόνισε ότι «τώρα είναι η στιγμή για να αποτρέψουμε τα κύματα των νέων μολύνσεων» και ζήτησε επιτατικά από την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα στη διαχείριση της πανδημίας και να εγκαταλείψει την πολιτική των «ακραία χαλαρωτικών» μέτρων. Για τον ίδιο, δύο είναι τα σημαντικά μέτρα που πρέπει να επανέλθουν άμεσα: οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας και η υποχρεωτικότητα στη χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. «Πρέπει να επανέλθουν οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου και να πάψουμε να είμαστε μια χώρα που υποδέχεται τους πάντες χωρίς να ελέγχονται. Πρέπει να επανέλθει και η υποχρεωτικότητα της μάσκας» τόνισε μεταξύ άλλων και κάλεσε την Πολιτεία να εγκαταλείψει τη θεωρία περί «ατομικής ευθύνης», διότι «η πανδημία δεν μπορεί να ελεγχθεί με την ατομική ευθύνη».  Άσκησε δε σκληρή κριτική στην επιτροπή για τους εμβολιασμούς υποστηρίζοντας ότι τα «έκανε μούσκεμα» αναφορικά με την τέταρτη δόση στους άνω των 30 ετών, απόφαση που, όπως σημείωσε, «δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα» και έτσι «μπερδεύει τον κόσμο». «Η θεωρία “άντε, δεν πειράζει, πάτε να κάνετε ακόμη μία δόση εμβολίου” εξασθενεί τον ιατρικό λόγο» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η επιστημονική του ομάδα εκτιμούν πως έως τις 10 Ιουλίου μπορεί να φτάσουμε τα 20.000 με 25.000 ημερήσια κρούσματα, ενώ άσκησε και αυτός κριτική για το ότι έχει ατονήσει ο συστηματικός έλεγχος και δεν υπάρχει μαζική δειγματοληψία. «Πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται» είπε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα της ΕΥΑΘ, η Θεσσαλονίκη είναι και πάλι στα «κόκκινα» επιδημιολογικά, έπειτα από έξι εβδομάδες, και το ιικό φορτίο δείχνει επικίνδυνα αυξητικές τάσεις από μέρα σε μέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL