Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Υπόθεση Χρυσοχόου / Γιατί να υπάρχει οδώνυμο συνεργάτη των Γερμανών στην Κατοχή;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Χρυσοχόου / Γιατί να υπάρχει οδώνυμο συνεργάτη των Γερμανών στην Κατοχή;

χρυσοχοου

Η προοπτική να επιστρέψει το όνομα του κατοχικού φρούραρχου Αθανασίου Χρυσοχόου στη σημερινή οδό Αλμπέρτου Ναρ εξαιτίας των χειρισμών της διοίκησης Ζέρβα κινητοποίησε το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών (ΤΠΕ) του ΑΠΘ, το οποίο με ψήφισμά του καλεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης να υπερασπιστεί την απόφαση που έλαβε το 2018 για τη μετονομασία του συγκεκριμένου δρόμου. Μια ιστορική απόφαση, αφού σε μια πόλη που έχασε περίπου 45.000 Εβραίους πολίτες της στα ναζιστικά στρατόπεδα έπαψε να τιμάται σε δρόμο, και μάλιστα παλιάς εβραϊκής συνοικίας, ένας συνεργάτης των Γερμανών κατακτητών και τιμάται ένας Θεσσαλονικιός Εβραίος συγγραφέας, τέκνο επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

«Προτρέπουμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης να υπερασπιστεί την απόφασή του του 2018 για την ονοματοδοσία του δρόμου, καθώς σήμερα ο επιστημονικός και ο δημόσιος διάλογος έχει ξεπεράσει τις σιωπές του παρελθόντος, η τεκμηριωμένη γνώση καλεί τους πολίτες αλλά και την Πολιτεία σε μια μνήμη με διάρκεια, σεβασμό και υπευθυνότητα και συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας δημοκρατικής και ώριμης απέναντι στο παρελθόν» αναφέρει χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο ψήφισμα.

Σε τι αποσκοπεί η διοίκηση Ζέρβα;

Μόνο που η διοίκηση Ζέρβα με τον τρόπο που κινείται φαίνεται σαν να μεθοδεύει ακριβώς το αντίθετο και αντί να υπερασπιστεί την απόφαση του δήμου του 2018, ενδέχεται να επικυρώσει την απόφαση του διορισμένου από τη χούντα δημοτικού συμβουλίου για την ονοματοδοσία του συγκεκριμένου δρόμου σε Αθανασίου Χρυσοχόου. Κατά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, και την ετερόκλητη δεξιόστροφη έως και ακροδεξιόστροφη πλειοψηφία που διατηρεί στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμος συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, το οποίο -ως γνωστόν- δικαίωσε τους προσφεύγοντες απογόνους του κατοχικού φρούραρχου υιοθετώντας και όλη την επιχειρηματολογία τους.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απόφαση του δήμου του 2018 δεν είχε νόμιμη αιτιολογία και ότι τα ιστορικά στοιχεία που επικαλείται «δεν συνιστούν το στοιχείο του εξαιρετικού και της αναγκαιότητας για τη µετονοµασία, αφού οι ιστορικές αναφορές και πληροφορίες για το πρόσωπο και τη δράση του στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου είναι αντικρουόµενες και αντιφατικές». Ο δήμος θα μπορούσε να προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης, αλλά δεν το έπραξε. Αντίθετα, η διοίκηση Ζέρβα αποφάσισε να ξεκινήσει από την αρχή η όλη διαδικασία για τη μετονομασία της οδού Αλμπέρτου Ναρ και να γνωμοδοτήσουν μάλιστα για την προσωπικότητα του κατοχικού φρούραρχου η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, που έχει εκδώσει τα αντικομουνιστικά του συγγράμματα, και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα…

Η ιστορική μνήμη δεν αποφασίζεται στις δικαστικές αίθουσες

Το ΤΠΕ του ΑΠΘ σχολιάζοντας τις δικαστικές εξελίξεις αυτής της υπόθεσης εκφράζει «τη βαθύτατη ανησυχία του για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η ιστορική μνήμη της Θεσσαλονίκης “αποφασίζεται” στις αίθουσες των δικαστηρίων» και ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης «συζητά εκ νέου την απόφασή του από το 2018 για μετονομασία της οδού Αθανάσιου Χρυσοχόου σε οδό Αλμπέρτου Ναρ». Θυμίζει ότι ο Αθανάσιος Χρυσοχόου «είχε διατελέσει έμμισθος γενικός επιθεωρητής Νομαρχιών Μακεδονίας διορισμένος από τη δωσιλογική ελληνική κυβέρνηση της περιόδου και γενικός διοικητής Μακεδονίας τον τελευταίο μήνα της γερμανικής κατοχής, εκπροσωπούσε δηλαδή την εξουσία σε μία από τις πιο τραυματικές ιστορικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής και ευρωπαϊκής Ιστορίας, μια εξουσία που δεν προστάτεψε τους πολίτες της, ενώ λόγω της θέσης του συνεργάστηκε εκούσια ή ακούσια με τους Γερμανούς κατακτητές, οι οποίοι προκάλεσαν αμέτρητα δεινά».

«Για ποιον λόγο στις μέρες μας να υπάρχει ένα οδώνυμο που ορίστηκε σε μια εποχή δικτατορίας και θυμίζει στους πολίτες μια εξουσία που δεν προστάτεψε τους προγόνους τους στα χρόνια του ναζισμού, που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα λόγω των θέσεων που κατείχε ο Αθ. Χρυσοχόου με τα εγκλήματα που διέπραξαν οι γερμανικές αρχές κατοχής και τιμάει έναν επικεφαλής σε σκοτεινές εποχές, που ξαναζωντανεύει μαζικά εγκλήματα, φυλετικά και πολιτικά, και έτσι πλήττει το δημόσιο συμφέρον;» ρωτά το ΤΠΕ του ΑΠΘ, αλλά απάντηση μάλλον δεν θα λάβει από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL