Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Η ιστορική χυδαιότητα της Κεραμέως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ιστορική χυδαιότητα της Κεραμέως

ΑΠΘ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/ EUROKINISSI)

Η προβοκάτσια στο ΑΠΘ, όπου αρμονικά (sic) κουκουλοφόροι (ακόμη πιο sic) επιτέθηκαν μαζί με τα ΜΑΤ σε φοιτητές, το παιδί που έχασε προσωρινά την ακοή του μετά την επίθεση, το ξύλο μέσα στο κατηργημένο άσυλο και πώς να το χωνέψεις; Αυτό ή όλα τα υπόλοιπα, πώς να τα χωνέψεις;

Η γενιά μου, αυτή των σημερινών τριαντάρηδων, ήμασταν η τελευταία που ζήσαμε μαζικό δυναμικό και νικηφόρο φοιτητικό κίνημα. Ή και οποιοδήποτε άλλο κίνημα. Ήταν εξαιρετικές εποχές, εξαιρετικής ομορφιάς εποχές. Κανένας δεν τόλμησε να λεηλατήσει αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα περισσότερο από τη Νίκη Κεραμέως τώρα. 

Μέσα σε τρία χρόνια κατήργησε για πρώτη φορά στα χρονικά το πανεπιστημιακό άσυλο, εξήγγειλε την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και τώρα κατεβάζει νόμο - πλαίσιο τόσο σκληρό, που η Μαριέττα Γιαννάκου φαντάζει προοδευτική μπροστά της. Και η Γιαννάκου δεν ήταν προοδευτική. Δεν ήταν προοδευτική, αλλά να βάλει τα ΜΑΤ στις σχολές δεν τόλμησε.

Τι σημαίνει κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, ενιαίο ψηφοδέλτιο και ίδρυση Συμβουλίου Φοιτητών; Ότι απαγορεύεται ο φοιτητικός συνδικαλισμός, ότι ο φοιτητικός σύλλογος είναι δέσμιος των ιδιωτών που προαναγγέλλονται ως μάνατζερ των δημοσίων ιδρυμάτων και, κυρίως, ότι υμέτεροι φοιτητές θα μπορούν να ελέγχουν κάθε απόφαση των Συλλόγων. Μέχρι τώρα για να γίνουν μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ θα έπρεπε να συμφωνεί το σώμα των φοιτητών και των φοιτητριών. Κάπως έτσι καταφέραμε να εμποδίσουμε την εσωτερική αξιολόγηση το 2009…

Είναι η επί της ουσίας μεγαλύτερη επίθεση στο φοιτητικό κίνημα, αλλά κυρίως σε όλα αυτά που είναι ένα πανεπιστήμιο: Ελεύθερη διακίνηση ιδεών και δημοκρατία. Τι μέλλον έχει η οποιαδήποτε δημοκρατία χωρίς τις ιδέες των νέων; Μόνο να κρεμαστεί από μια κλωστή και να περιμένει να πεθάνει.

Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τρομακτικό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί τις παρατάξεις αμέσως μετά την πανωλεθρία της ΔΑΠ. Αλλά, τελικά, είναι τόσο καλύτερα ενορχηστρωμένο, τόσο εντυπωσιακά οργανωμένο το σχέδιό τους να εκτοπίσουν την ελευθερία του λόγου, σε κάποιο μπουντρούμι ξεχασμένο από τις εποχές πριν τη Μεταπολίτευση. 

Πρώτα καταργούν το άσυλο, αυτό των ιδεών. Μετά στέλνουν «κουκουλοφόρους» να ανοίξουν τον δρόμο στα ΜΑΤ - η τελευταία έφοδος σε σχολή έγινε με τανκς. Και μετά θέλουν να πνίξουν το φοιτητικό κίνημα.

Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρουν ή αν θα καταφέρουμε εμείς να επιβιώσουμε μέσα σε τέτοιο σκοτάδι. Η νεκροψία θα δείξει.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL