Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Κομισιόν / Τραβάει το αυτί της Ελλάδας για μη συμμόρφωση σε ευρωπαϊκές οδηγίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν / Τραβάει το αυτί της Ελλάδας για μη συμμόρφωση σε ευρωπαϊκές οδηγίες

Κομισιόν
EPA/OLIVIER HOSLET

Αιτιολογημένη απάντηση για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας αναφορικά με την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών, ζητεί η Κομισιόν από τη χώρα.

Η επίπληξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά σε καθυστέρηση πληρωμών του δημοσίου σε επιχειρήσεις, στη διενέργεια ελάχιστου αριθμού κυκλοφοριακών ελέγχων για τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας, στην ενσωμάτων οδηγιών για τα πνευματικά δικαιώματα,  καθώς και σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλιση των αυτοκινήτων.

Η Ελλάδα οφείλει να απαντήσει εντός δύο μηνών διαφορετικά, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει την παραπομπή της χώρας στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για πλημμελή εφαρμογή όσων προβλέπονται στην οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου. «Οι καθυστερήσεις πληρωμών επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις, καθώς μειώνουν τη ρευστότητά τους, εμποδίζουν την ανάπτυξή τους και περιορίζουν τόσο την ανθεκτικότητά τους, ιδίως στο τρέχον οικονομικό πλαίσιο, όσο και την ικανότητά τους να γίνουν πιο πράσινες και ψηφιακές. Η οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών (ή 60 ημερών, αν πρόκειται για δημόσια νοσοκομεία), δίνοντας το καλό παράδειγμα στην καταπολέμηση της νοοτροπίας των καθυστερημένων πληρωμών στο επιχειρηματικό περιβάλλον»», αναφέρει η Κομισιόν.

Απαντήσεις για μη συμμόρφωση με την οδηγία σύμφωνα με την οποία τα κράτη - μέλη οφείλουν να διενεργούν έναν ελάχιστο αριθμό ελέγχων στο δρόμο αλλά και στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων οδικών μεταφορών προκειμένου να επαληθεύουν τη συμμόρφωση των οδηγών και των μεταφορέων με τους κανόνες.

«Οι έλεγχοι στον δρόμο θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 3% των ημερών κατά τις οποίες εργάστηκαν οι οδηγοί. Η Ελλάδα συστηματικά δεν επιτυγχάνει το ελάχιστο όριο ελέγχων που προβλέπει η οδηγία 2006/22/ΕΚ» αναφέρει η Επιτροπή.

Παράλληλα η Κομισόν εγκαλεί την Ελλάδα επειδή δεν μετέφερε πλήρως στο εθνικό δίκαιο την οδηγία για την ασφάλιση αυτοκινήτων, η οποία θεσπίζει κανόνες για την προστασία των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων.

Η Επιτροπή κάνει λόγο για περιπτώσεις πλημμελούς μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο καθώς από τη νομοθεσία εξαιρείται η αποζημίωση του ζημιωθέντα επιβάτη εάν το εν λόγω άτομο είναι και ιδιοκτήτης του οχήματος. «Αυτό αντιβαίνει στην οδηγία για την ασφάλιση αυτοκινήτων».

Τέλος, η Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από τη χώρα επειδή δεν της κοινοποιήθηκαν τα μέτρα μεταφοράς στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα και τα συγγενικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά.

«Σκοπός των εν λόγω δύο οδηγιών είναι ο εκσυγχρονισμός των κανόνων για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας όσον αφορά τους καταναλωτές και τους δημιουργούς προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου. Οι κανόνες προστατεύουν τους δικαιούχους που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία και κυκλοφορία περιεχομένου μεγαλύτερης αξίας. Προσφέρουν μεγαλύτερη επιλογή περιεχομένου για τους χρήστες, μειώνοντας το κόστος των συναλλαγών και διευκολύνοντας τη διανομή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα κράτη μέλη πρέπει να μεταφέρουν τους εν λόγω κανόνες στο εθνικό δίκαιο χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες της ΕΕ, οι δημιουργικοί τομείς, ο Τύπος, οι ερευνητές, οι εκπαιδευτικοί και τα ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και οι πάροχοι υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ να αρχίσουν να επωφελούνται από αυτούς. Στις 23 Ιουλίου 2021 η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στα κράτη μέλη που δεν είχαν κοινοποιήσει την πλήρη μεταφορά των δύο οδηγιών στο εθνικό τους δίκαιο» αναφέρει η Κομισιόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL