Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Μάσκες / Πού θα είναι υποχρεωτικές και πού όχι από 1η Ιουνίου - Σήμερα οι εισηγήσεις των ειδικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάσκες / Πού θα είναι υποχρεωτικές και πού όχι από 1η Ιουνίου - Σήμερα οι εισηγήσεις των ειδικών

Μάσκα στο πεζοδρόμιο
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Στο τραπέζι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα τεθεί σήμερα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους μετά την 1η Ιουνίου. Οι ειδικοί αναμένεται να κάνουν τις εισηγήσεις τους για το πού το μέτρο θα ανασταλεί και πού θα συνεχίσει να ισχύει.

«Η επιτροπή σήμερα θα συζητήσει την αναστολή της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά προφανέστατα καταλαβαίνετε ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις, τις οποίες θα μας τις εισηγηθεί η επιτροπή» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Θάνος Πλεύρης.

«Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η μάσκα εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητη κι έχει λόγο επιδημιολογικό. Π.χ. έχω αναφέρει πολλές φορές τα νοσοκομεία, τους χώρους όπου υπάρχουν και φροντίζονται ευάλωτα άτομα και από κει και πέρα προφανέστατα θα υπάρχει και σύσταση στη χρήση μάσκας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Ο ίδιος άφησε ανοικτό η μάσκα να συνεχίσει να ισχύει στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου, όπως το μετρό και τα λεωφορεία, ενώ αναφέρθηκε στην κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην είναι υποχρεωτικές οι μάσκες στα αεροπλάνα.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι είναι σε επικοινωνία με την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως και πως θα υπάρξει πρωτόκολλο ασφαλείας. Όπως είπε, υπάρχει πρωτόκολλο και για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις όχι τόσο για επιδημιολογικούς λόγους όσο για να μην ασθενήσουν υποψήφιοι τις ημέρες που δίνουν εξετάσεις.

Ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε πάντως πως δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή, καθώς έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι από το Σεπτέμβριο και μετά γιατί τα σενάρια είναι δύο. Ακόμα και το πιο θετικό σενάριο να πάρουμε - γιατί δε λέω για το αρνητικό σενάριο να έρθει ανησυχητικά και επιθετικά η πανδημία με μία άλλη μετάλλαξη - εμείς μιλάμε με τα δεδομένα που έχουμε τώρα με την Όμικρον» ανέφερε.

«Είναι βέβαιο ότι πάλι θα υπάρξει πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, θα έρθουν οι χειμερινοί μήνες, το φθινόπωρο και ο χειμώνας, οπότε ακόμα και στις συνθήκες που δεν υπήρχε κορονοϊός και υπήρχε μεγάλη έξαρση της κοινής γρίπης, πάλι υπήρχε πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας» είπε και πρόσθεσε πως είναι βέβαιο ότι τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιασμός.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL