Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.5°C28.0°C
3 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C27.3°C
4 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C28.2°C
0 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.9°C23.0°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C27.4°C
3 BF 41%
Κορωνοϊός / 73 θάνατοι ενάμιση μήνα μετά το «τέλος της πανδημίας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / 73 θάνατοι ενάμιση μήνα μετά το «τέλος της πανδημίας»

ΕΝΤΑΤΙΚΗ

«Από τον Μάρτιο τα πράγματα θα είναι όλο και καλύτερα» δήλωνε στις 18 Φεβρουαρίου ο Θάνος Πλεύρης για την πορεία της πανδημίας. Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά, η χώρα μας συνεχίζει να μετράει δεκάδες θανάτους καθημερινά. Μάλιστα, χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 73 απώλειες, ενώ μόνο τον Απρίλιο έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού 382 συμπολίτες μας!

Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι παρέμειναν στα ίδια υψηλά επίπεδα, με τις εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της χώρας να παρουσιάζουν εκ νέου αυξητική τάση και να φτάνουν τις 394. Επίσης, για πρώτη φορά ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων από την αρχή της πανδημίας εκτιμάται σε 118.070.

Τζανάκης: Τώρα βλέπουμε πόσο καταστροφική είναι η  Όμικρον

Η παρουσίαση της παραλλαγής Όμικρον ως «ήπιας» σε σχέση με τη Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων οδηγεί σήμερα σε μεγάλο αριθμό θανάτων, τόνισε στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Δυστυχώς, εδώ και δέκα ημέρες έχει αρχίσει μια σχετική, ήπια άνοδος των θανάτων. Είχαμε 45-50, τώρα έχουμε 55 κατά μέσο όρο. Είναι αριθμός μεγάλος, δείχνει την καταστροφική επίπτωση της Όμικρον και της Όμικρον 2, που δεν είναι ήπια παραλλαγή. Προσβάλλει πάρα πολύ κόσμο, άρα και πολλούς ευάλωτους, με πολλούς θανάτους. Σε πληθυσμιακό επίπεδο η παραλλαγή αυτή είναι καταστροφική. Το πρώτο τρίμηνο και τις λίγες ημέρες του Απριλίου του 2022 είχαμε 1.910.000 ανακοινωμένες μολύνσεις και περίπου 6.800 θανάτους, δηλαδή τα 2/3 των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας και λίγο λιγότερο από το 1/4 των θανάτων. Δείχνει ακριβώς την καταστρεπτικότητα σε πληθυσμιακό επίπεδο μιας παραλλαγής που φαίνεται να είναι πιο ήπια από τις υπόλοιπες» ανέφερε ο Ν. Τζανάκης.

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι οι υψηλοί θάνατοι δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Και «σε χώρες πολύ καλά εμβολιασμένες, όπως η Δανία, η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, παρατηρούνται πολλοί θάνατοι, που υπερβαίνουν τους δικούς μας ανά εκατομμύριο τις τελευταίες εβδομάδες». Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, η χώρα μας είναι πρώτη σε θανάτους ανά εκατομμύριο στην Ε.Ε. μεταξύ των 10 χωρών που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες.

«Προτείνω σε όλους άνω των 70 ετών, ανεξάρτητα αν έχουν συνοδά νοσήματα, να κάνουν την 4η δόση. Όσοι άνω των 60 και έχουν συνοδά νοσήματα ή και όλοι, επίσης να την κάνουν. Από ό,τι φαίνεται από ξένες μελέτες, υπάρχει μεγάλη βελτίωση στην προστασία αυτών των πληθυσμών» υπογράμμισε ο Ν. Τζανάκης.

Γιαννάκος: Είμαστε 10.000 λιγότεροι από πέρυσι

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος τονίζει ότι οι υγειονομικοί δεν θα δεχτούν να μετατραπούν από «ήρωες της πανδημίας» σε αποδιοπομπαίους τράγους. «Λέμε καθαρά ότι δεν θέλουμε τα λεφτά των ασθενών μέσω της ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας» αναφέρει ο Μ. Γιαννάκος και συμπληρώνει ότι οι υγειονομικοί διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τη μονιμοποίηση των 16.000 συμβασιούχων, την άρση των αναστολών εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς - η οποία δεν έχει κανένα υγειονομικό όφελος και αφορά 7.500 εργαζόμενους.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, «συνεχίζουν να πεθαίνουν καθημερινά 70 συνάνθρωποί μας και δεν ιδρώνει κανενός το αυτί». Σύμφωνα με τον Μ. Γιαννάκο, φταίνε οι παθογένειες του συστήματος Υγείας, τις οποίες παλεύουν οι εργαζόμενοι να διορθώσουν, αλλά είναι 10.000 λιγότεροι από πέρυσι .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL