Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Κακοκαιρία «Ελπίδα» / Στο έλεος του χιονιά και της κυβέρνησης Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία «Ελπίδα» / Στο έλεος του χιονιά και της κυβέρνησης Μητσοτάκη

XIONIA ATTIKH ODOS
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ/INTIME

Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση και οι ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους απέτυχαν να ανταπεξέλθουν σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που είχε προαναγγελθεί μετ’ επιτάσεως εδώ και μια εβδομάδα.

Παρά τις συσκέψεις επί συσκέψεων που το Μαξίμου μέσω των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ διαφήμιζε επί πέντε ημέρες, το επιτελικό κράτος κατέρρευσε με την έναρξη της χιονόπτωσης, οδηγώντας χιλιάδες πολίτες σε πολύωρη ταλαιπωρία.

Στις περιβόητες κυβερνητικές συσκέψεις για την καταιγίδα «Ελπίδα», όπως η ζωή κατέδειξε με δραματικό τρόπο, δεν πήραν καμιά απόφαση, δεν είχαν κανένα επιχειρησιακό σχέδιο και συγκεκριμένα:

-Δεν προνόησαν να αποφασίσουν τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αν και είχαν ενημερωθεί αναλυτικά και ανά ώρα για την εξέλιξη της χιονόπτωσης

-Έβγαλαν τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ χωρίς αλυσίδες με αποτέλεσμα από νωρίς του μεσημέρι της Δευτέρας να αποσυρθούν, τελικά, όλα τα ΜΜΜ αφήνοντας στο κενό εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που είχαν πάει στη δουλειά τους

-Δεν προνόησαν να υπάρχουν συνεργεία για να καθαρίζουν το χιόνι από το δίκτυο του ηλεκτρικού και του τραμ με αποτέλεσμα από νωρίς το μεσημέρι να διακοπούν τα δρομολόγια ακόμα και των μέσων σταθερής τροχιάς, με αυτό του τραμ να αποκαθίσταται μετά από ώρες

-Δεν προνόησαν να απαγορεύσουν την κίνηση των βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό και στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Το αποτέλεσμα ήταν η απόφαση να ληφθεί στις 8:30 το πρωί της Δευτέρας προκαλώντας τρομερό μποτιλιάρισμα.

-Δεν προνόησαν να ενημερώσουν τους οδηγούς ιδιωτικής χρήσεως αυτοκινήτων ότι για την κυκλοφορία τόσο στην Αττική Οδό όσο και στην εθνική οδό θα έπρεπε να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Η απόφαση ελήφθη για την εθνική οδό στις 8:30 με αποτέλεσμα χιλιάδες οχήματα και εκτρέπονται από τον ανισόπεδο κόμβο της Καλυφτάκη, προκαλώντας απίστευτο μποτιλιάρισμα στο αστικό οδικό δίκτυο των περιοχών που πλήττονταν από σφοδρές χιονοπτώσεις

Κανένα σχέδιο για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών

Επί δώδεκα και πλέον ώρες χιλιάδες πολίτες παράμεναν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό αλλά και σε άλλες κεντρικές αρτηρίες όπως στη Μεσογείων και τη λεωφόρο Μαραθώνος. Σε συνθήκες υπό το μηδέν, χωρίς νερό, με τη βενζίνη να τελειώνει και τη θέρμανση να σταματά να λειτουργεί.

Εν έτει 2022, δρόμοι όπως η λεωφόρος Κατεχάκη έκλεισαν μέσα σε λίγη ώρα από την έναρξη της χιονόπτωσης ενώ ακόμα και η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας, έκλεισε μισή ώρα την έναρξη του φαινομένου και ανοιγόκλεινε μέχρι αργά το βράδυ.

Το άκρως εξοργιστικό είναι ότι επί τόσες ώρες κανένας από τους εγκεφάλους του επιτελικού κράτους αλλά και της ιδιωτικής εταιρείας που έχει την εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου, δεν είχε σχέδιο για το πως θα ανοίξει ο δρόμος και θα σταματήσει η πολύωρη ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών.

Δεν υπήρξε ούτε καν σχέδιο, πρόβλεψη για το πώς θα μπορέσουν να τους προσφέρουν ένα μπουκάλι νερό ή να προσπαθήσουν να βρουν λύση έστω για τον απεγκλωβισμό ευπαθών ομάδων.

Μόνο αργά το βράδυ έριξαν την ιδέα να επέμβει ο στρατός με την επιχείρηση να συνεχίζεται με περισσότερους από 500 οδηγούς να είναι ακόμα αποκλεισμένοι.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL