Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.8°C30.0°C
1 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.0°C29.4°C
1 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.0°C28.8°C
1 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C26.5°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.6°C
0 BF 57%
Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης / «Ράπισμα» για τη δίωξη της Γιάννας Παπαδάκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης / «Ράπισμα» για τη δίωξη της Γιάννας Παπαδάκου

Παπαδάκου
facebook/gpapadakou

Στο μικροσκόπιο και της πλατφόρμας για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων (Safety of Journalist Platform) βρίσκεται η Ελλάδα με αφορμή και τη δίωξη της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis και την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Οι εν λόγω υποθέσεις, όπως και η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ μαζί με τις αλλαγές της κυβέρνησης στον Ποινικό Κώδικα, έχουν τοποθετήσει τη χώρα στο κέντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να συζητείται στην Ευρώπη «αν υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και αν είμαστε η Ουγγαρία ή Πολωνία της Μεσογείου».

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιογράφος κατηγορείται για «πλαστά στοιχεία» της έρευνάς της σχετικά µε την εν λόγω υπόθεση. Όπως σημείωναν οι δικηγόροι της Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα η Γ. Παπαδάκου καλείται μετά από απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής σε απολογία «με μοναδικούς  λόγους, όπως αναφέρονται στο κατηγορητήριο, ότι μετέβη στο Παρίσι όταν πήγαν και οι αρμόδιοι εισαγγελείς για να πάρουν μαρτυρική κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιάνι για την λίστα Λαγκάρντ.

Επίσης, διότι «ασκώντας ερευνητική δημοσιογραφία, πήρε συνέντευξη από τον ανωτέρω βασικό μάρτυρα Ερβέ Φαλτσιάνι, και έκανε ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης που εργάζονταν με το οποίο αποκάλυψε σημαντικές πτυχές του μεγαλύτερου σκανδάλου της Novartis».

Το η εν λόγω ευρωπαϊκή πλατφόρμα περιγράφει αναλυτικά το χρονικό της δημοσιογραφικής έρευνας της Γ. Παπαδάκου αναφέροντας μεταξύ άλλων και ονόματα πολιτικών και επιχειρηματιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται ότι η εν λόγω πλατφόρμα, η οποία συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ, παρακολουθεί και παρεμβαίνει σε περιπτώσεις για σοβαρές απειλές για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στις απειλές και η λογοδοσία των κρατών-μελών.

Τέλος αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για την υπόθεση της κλήσης της δημοσιογράφου έχει αναφερθεί σε εκτενές δημοσίευμά του και το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP).

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Συμβούλιο της Ευρώπης:

Η Ιωάννα Παπαδάκου, πρώην ερευνήτρια δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια, θα εμφανιστεί ενώπιον του ελληνικού Ανώτατου Δικαστηρίου στις 25 Ιανουαρίου για να καταθέσει για φερόμενο κατασκευασμένο σκάνδαλο που εμπλέκει Έλληνες επιχειρηματίες και την ελβετική φαρμακευτική Novartis. Η κλήση είναι στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής έρευνας για της κατηγορίες περί πολιτικής συνωμοσίας από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η Παπαδάκου, η οποία είχε κάνει ρεπορτάζ για υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται η Novartis αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε συνωμοσία ώστε να κατασκευάσει ένα σκάνδαλο κατά της εταιρείας και να εκβιάσει χρήματα. Κατηγορείται επίσης για συκοφάντηση του Σάμπι Μιωνή, Ελληοισραηλινού επιχειρηματία για την φερόμενη εμπλοκή του στη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ», έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων πολιτικών, επιχειρηματιών και συγγενών τους, που είχαν λογαριασμό στην τράπεζα HSBC, η οποία έχει συνδεθεί με υποθέσεις φοροαποφυγής. Ειδικότερα, η δημοσιογράφος έγραψε ότι ο Μιωνή ήταν υπό εξέταση από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές, κάτι που ο επιχειρηματίας αρνείται. Η Παπαδάκου κατηγορείται για φερόμενη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση την οποία διεύθυνε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η οποία κατασκεύασε τα σκάνδαλα για να έχει πολιτικά οφέλη ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ζητήσει επανηλειμμένα να ερευνηθούν τόσο η υπόθεση Novartis όσο και η «λίστα Λαγκάρντ».

Η Παπαδάκου έκανε ρεπορτάζ για την «λίστα Λαγκάρντ» στην εφημερίδα «Το Βήμα» και κάλυψε την υπόθεση στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε εκπομπή με τον τίτλο Checkpoint Alpha η δημοσιογράφος είχε πάρει συνέντευξη από τον πληροφοριοδότη Ερβέ Φαλσιανί, τεχνικό υπολογιστών της HSBC, ο οποίος αποκάλυψε τα ονόματα των επιχειρηματιών που είχαν λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα. Αυτές οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε κοινοβουλευτική έρευνα, όπου κατέθεσε η Παπαδάκου. Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ανάμεσα στο 2008 και το 2014 το ελληνικό τμήμα της Novartis συνωμότησε για να παραβιάσει τον αμερικανικό νόμο περί διαφθοράς στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε σχέδιο δωροδοκίας κρατικών υπαλλήλων και κρατικών νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα προκειμένου να πετύχει αυξημένη τιμή σε φαρμακευτικά της προϊόντα. Το 2020 η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια σε έναν συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και τις αμερικανικές επιτροπές ασφαλείας και εμπορίου, αναγνωρίζοντας ότι προέβη σε παράνομες πληρωμές προς υγειονομικούς και αξιωματούχους. Ανάμεσα σε αυτούς ο πρώην υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αντιμετωπίζει δίωξη με κατηγορίες για δωροληψία. Ακόμη δύο αξιωματούχοι, ο υπουργός Ανάπτυξης (πρώην υπουργός Υγείας) Άδωνης Γεωργιάδης και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, είναι υπό έρευνα για φερόμενη δωροληψία και ξέπλυμα χρημάτων από τη Novartis.

Η Παπαδάκου, η οποία εργάζεται στις Βρυξέλλες, έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση εις βάρος της ως πολιτικά υποκινούμενη και «ξεκάθαρη παραβίαση του κράτους δικαίου». Είπε ακόμη πως ανακρίθηκε χωρίς να έχει υπάρξει προκαταρκτική έρευνα ή δίωξη εις βάρος της. Η ΕΣΗΕΑ έξεφρασε τη στήριξή της προς τη δημοσιογράφο με ανακοίνωσή της και σημείωσε ότι «η ερευνητική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ είναι βασικά στοιχεία της ελευθερίας του Τύπου, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα και δεν μπορούν να διώκονται». Ο εκδότης της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης, επίσης κλήθηκε για εξηγήσεις από τον Άρειο Πάγο με την ΠΟΕΣΥ να καταδικάζει και τις δύο περιπτώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL