Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Παίδων Πεντέλης / Ενισχύουν την ιδιωτική Υγεία κλείνοντας το παιδιατρικό νοσοκομείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παίδων Πεντέλης / Ενισχύουν την ιδιωτική Υγεία κλείνοντας το παιδιατρικό νοσοκομείο

ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Χρυσή ευκαιρία για τον ιδιωτικό τομέα φαίνεται πως είναι η αναστολή των εφημεριών στο Παίδων Πεντέλης. Τα άλλα δύο νοσοκομεία παίδων στο Λεκανοπέδιο έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος προς τις ιδιωτικές κλινικές. Η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δίνει ξανά λευκή επιταγή στους κλινικάρχες ενισχύεται από το γεγονός ότι η αναστολή των εφημεριών στο νοσοκομείο είναι επισήμως επ’ αόριστον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, η ορθοπεδικός χειρουργός του Παίδων Πεντέλης Ιωάννα Πασπάτη παρουσιάζει τις συνέπειες που έχει η απόφαση. Πρώτον, οι γονείς -που ξέρουν και εμπιστεύονται το νοσοκομείο- δεν θα μπορούν να το βρουν ανοιχτό τη Δευτέρα, την Πέμπτη και κάθε δεύτερη Κυριακή. Δεύτερον, τα παιδιά θα συνωστιστούν στα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία. Μάλιστα, ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος. Ενδεικτικά, από τον Σεπτέμβριο 11.000 παιδιά έχουν εξεταστεί στο Παίδων Πεντέλης. Η αναμονή στα δύο εναπομείναντα εφημερεύοντα νοσοκομεία αγγίζει τις 6 ώρες και οι συνθήκες γίνονται ακόμα πιο τραγικές λόγω πανδημίας.

Παράλληλα, οι γονείς φοβούνται ότι το νοσοκομείο έκλεισε εντελώς, ενώ έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με την Ι. Πασπάτη, ψάχνουν για γιατρό συνήθως τα απογεύματα και τα βράδια. Τώρα, έντεκα βράδια τον μήνα (όσα και οι μηνιαίες εφημερίες) δεν θα βρίσκουν και αναπόφευκτα «ή θα πάνε στα άλλα Παίδων, ή σε ιδιώτες». Τέλος, οι ειδικευόμενοι παιδίατροι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τέσσερις εικοσιτετράωρες εφημερίες τον μήνα για να ολοκληρώσουν την ειδικότητά τους και τώρα θα τις στερηθούν. «Πώς θα εκπαιδεύονται τώρα οι γιατροί; Με εμβόλια;» καταλήγει η γιατρός του Παίδων Πεντέλης.

Έμμεσος εξαναγκασμός υπέρ των κλινικαρχών

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, ο Κώστας Λιβαδάς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΝΓΕ, τονίζει ότι είναι παράδοξο οι γιατροί του νοσοκομείου να προσφέρονται και η κυβέρνηση να στέλνει αστυνομία για να τους εμποδίσει. Παράλληλα, ενώ αναμένεται ενίσχυση με επικουρικούς νοσηλευτές σε «Σισμανόγλειο» και «Αμαλία Φλέμινγκ», κάτι αντίστοιχο δεν προβλέπεται για το Παίδων, μολονότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα με εφημερίες και εμβολιασμούς. Υπογραμμίζει ότι επιβαρύνονται τα άλλα δύο νοσοκομεία Παίδων και εξαναγκάζονται όσοι γονείς έχουν οικονομική δυνατότητα να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. «Οι άλλοι θα ταλαιπωρηθούν στην αναμονή. Είναι έμμεσος εξαναγκασμός των πολιτών να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα» καταλήγει.

Παραφιλολογία για τον Πλεύρη η κραυγή αγωνίας

Ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη, αρνήθηκε να ανακαλέσει την απόφαση υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο είναι προσωρινό, θα ισχύσει έως έξι εβδομάδες και η λειτουργία θα επανέλθει όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι θα υπάρχει δυσλειτουργία και οι γονείς θα υποχρεωθούν να πάνε αλλού, ενώ χαρακτήρισε «παραφιλολογία» τους φόβους που εκφράζουν οι υγειονομικοί.

Ξανθός: Ακρωτηριασμός της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης

Με επίκαιρη ερώτηση, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός φέρνει στη Βουλή το θέμα του Παίδων Πεντέλης. «Ενώ η Ελλάδα διαθέτει μόνο τέσσερα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία και οι νοσηλείες παιδιών με κορωνοϊό αυξάνονται, η κυβέρνηση αποφάσισε να ‘ακρωτηριάσει’ τη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη» τονίζει. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας επιμένει στην απόφασή του παρά την καθολική αντίδραση γιατρών, εργαζομένων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων της περιοχής και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον Θάνο Πλεύρη για επίδειξη ακραίου αυταρχισμού με αφορμή την προσφυγή του για να κηρυχθεί η απεργία των εργαζομένων παράνομη, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνει τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα του νοσοκομείου απλώς και μόνο για να προστεθούν 6 επιπλέον (στις 4 που ήδη λειτουργούν) εμβολιαστικές γραμμές.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνει λόγο για πρωτοφανή απόφαση, καθώς σε καμία ανεπτυγμένη χώρα δεν έχει εφαρμοστεί ανάλογος επιχειρησιακός σχεδιασμός. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι σε συγκριτική μελέτη μεταξύ 18 χωρών της Ε.Ε. η δυσπιστία των γονιών έναντι του εμβολιασμού κάμπτεται όταν συμβουλεύονται τον οικογενειακό παιδίατρο. Καμία αντίστοιχη μέριμνα δεν έχει ληφθεί στην Ελλάδα, συμπληρώνει ο Α. Ξανθός, και καταλήγει ότι, με δεδομένο ότι η παράλογη, ατεκμηρίωτη, υγειονομικά επικίνδυνη και αυταρχική περιστολή της λειτουργίας του Παίδων Πεντέλης βλάπτει σοβαρά την παιδιατρική περίθαλψη και τη δημόσια Υγεία, ερωτάται ο Θάνος Πλεύρης αν προτίθεται να ακυρώσει την απόφασή του και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του Παίδων Πεντέλης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL