Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Θεσσαλονίκη / Πρύτανη, παραιτήσου, φώναζαν φοιτητές στο ΑΠΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Πρύτανη, παραιτήσου, φώναζαν φοιτητές στο ΑΠΘ

ΑΠΘ

Σε κλοιό φοιτητών που διαμαρτύρονται για την αστυνομοκρατία εντός του κάμπους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και εργαζόμενων που διαμαρτύρονται για τις πρακτικές των πρυτανικών αρχών, ήταν χθες η Πρυτανεία του ιδρύματος. Μετά τις δύο εισβολές των ΜΑΤ για την εκκένωση καταλήψεων, η ατμόσφαιρα στο ΑΠΘ συνεχίζει να είναι ηλεκτρισμένη, ενώ ο πρύτανης εμφανίζεται αποφασισμένος να επιβάλει τον «νόμο και την τάξη» σε αγαστή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

Και δεν είναι μόνο ο χώρος των αντιεξουσιαστών που αντιδρά στο ΑΠΘ. Στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτήριο της Πρυτανείας συμμετείχαν πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι που δεν έχουν σχέση με τον συγκεκριμένο χώρο, αλλά εναντιώνονται στην απόφαση των πρυτανικών αρχών να ζητούν από την ΕΛ.ΑΣ. να εισβάλει στο πανεπιστημιακό κάμπους για να «επιλύσει» θέματα που έχουν να κάνουν με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Γι' αυτό και τα περισσότερα συνθήματα στρέφονταν κατά του πρύτανη του ΑΠΘ και κατά του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, που ζητούν να αποσυρθεί.

Ελεύθεροι οι 15

Στο μεταξύ από νωρίς χθες το πρωί δεκάδες άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στους 15 συντρόφους και συντρόφισσές τους που συνελήφθησαν στην εκκένωση της κατάληψης σε χώρο του Χημικού από τα ΜΑΤ. Και οι 15 κατηγορούμενοι/ες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι/ες καθώς η εκδίκαση της υπόθεσής τους στο Αυτόφωρο αναβλήθηκε για τις 21 Ιανουαρίου.

Ξεσηκωμός και για εργασιακά θέματα

Πέρα από τους φοιτητές, χθες έγινε και συγκέντρωση των εργολαβικών εργαζόμενων στο ίδρυμα.  Έξω από την Πρυτανεία διαμαρτυρήθηκαν για την εκδικητική απόλυση του προέδρου του σχετικά νεοσύστατου σωματείου τους. Στο πλευρό τους και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ, οι οποίοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για το ότι με εντολή του πρύτανη κλειδώνουν όλες οι είσοδοι - έξοδοι του κτηρίου της Πρυτανείας, εκτός από μία, για λόγους «ασφάλειας»... Αυτή η εντολή δόθηκε από την ημέρα που «ενορχηστρώθηκε» η πρώτη επέμβαση των ΜΑΤ για την εκκένωση της κατάληψης στο λεγόμενο «Στέκι του Βιολογικού» και αποδεικνύει ότι οι πρυτανικές αρχές περίμεναν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και εντάσεις. Οι διοικητικοί υπάλληλοι τονίζουν ωστόσο ότι η ασφάλειά τους κινδυνεύει από αυτή την πρακτική του πρύτανη, διότι σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς ή άλλου περιστατικού έκτακτης ανάγκης θα «εγκλωβιστούμε σαν τα ποντίκια» στο κτήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL