Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.0°C
2 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.8°C18.1°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.0°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.6°C18.0°C
5 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C12.9°C
0 BF 100%
Σχολεία / Πέρα βρέχει για την κυβέρνηση - Παρακινδυνευμένο το άνοιγμα - Όλα τα σενάρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Πέρα βρέχει για την κυβέρνηση - Παρακινδυνευμένο το άνοιγμα - Όλα τα σενάρια

Μαθήτρια κορωνοιος
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Μέσα στις επόμενες ημέρες «κληρώνει» για το πως και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στο άτυπο lockdown που έχει επιβληθεί καθώς οι ειδικοί συνεδριάζουν την Τετάρτη και είναι πολλές οι γνώμες στο τραπέζι που θα πρέπει να συζητηθούν.

Η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νίκης Κεραμέως να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου τη στιγμή που οι επιστήμονες επισημαίνουν με δραματικούς τόνους ότι η κορύφωση της επέλασης της Όμικρον θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα, προκαλεί αντιδράσεις.

Οι κυβερνητικές διαρροές κάνουν λόγο μόνο για αλλαγή του πρωτοκόλλου ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει σύσκεψη Μητοστάκη με Τσιόδρα, Πλεύρη για την εκτίμηση της υγειονομικής κατάστασης της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά το «κλείσιμο» της εστίασης μέχρι τις 16 Ιανουαρίου , στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων βρίσκονται, οι αλλαγές στο πρωτόκολλο για το άνοιγμα των Δημοτικών γυμνασίων και Λυκείων.

Το αργότερο την Τετάρτη θα έχει συνεδριάσει η επιτροπή, ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους διατείνονται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 του Γενάρη, αφήνοντας μόνο ένα μικρό παράθυρο για αλλαγή στο πρωτόκολλο και ποντάροντας πάλι στα self test.

«Ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και με τα πρωτόκολλα τα οποία θα εισηγηθούν οι ειδικοί» δήλωσε προ ημερών στο ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μάκρη.

Η επέλαση της Όμικρον όμως και η εξαιρετική μεταδοτικότητα της προβληματίζει τους ειδικούς που εμφανίζονται διχασμένοι.

Παρακινδυνευμένο χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων ο Νίκος Τζανάκης Καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου. «Ας εξοικονομήσουμε μια ή δυο εβδομάδες με κάποιο τρόπο, πχ με παράταση της σχολικής χρονιάς, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία μια καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή» είπε εκτιμώντας ότι αν ανοίξουν τώρα τα σχολεία πολλά τμήματα θα κλείσουν αφ’ εαυτού λόγω των κρουσμάτων. Ο ίδιος έκανε λόγο για κορύφωση μετά τις 20 Ιανουαρίου, σημειώνοντας πως στις 17 του μηνός η εικόνα από την επίδραση της Πρωτοχρονιάς στην εξέλιξη της πανδημίας θα είναι πιο σαφής και θα μπορεί να γίνει πιο σωστή λήψη αποφάσεων.

Write to Maritina Spyrou Aa

Στην Επιτροπή των Ειδικών πληθαίνουν πάντως οι φωνές πως τα σχολεία ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουν τις πρώτες 1-2 εβδομάδες με τηλεκπαίδευση. Δηλαδή το άνοιγμα να πάρει παράταση λίγων ημερών καθώς πολλά είναι τα παιδιά που νοσούν. Πάνω από 10.300 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών ήταν ενεργά την εβδομάδα από 20-26 Δεκεμβρίου και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) με ανακοίνωσή της ζητά από την Πολιτεία να πάρει μέτρα, κάνοντας λόγο για μεγάλο «υγειονομικό κίνδυνο».

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου τη λειτουργία τους με τα υφιστάμενα πρωτόκολλα, όπως και τα φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα μελέτης και Ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα λόγου και έργου.

Για το θέμα της ασφαλούς λειτουργίας των φροντιστηρίων συνεδριάζει σήμερα η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) με τον πρόεδρό της, Γιάννη Βαφειαδάκη να δηλώνει στο ertnews.gr ότι ένας μεγάλος αριθμός φροντιστηρίων θα ξεκινήσει σήμερα με τηλεκπαίδευση περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας.

Από τα παραπάνω ως επικρατέστερα εμφανίζονται εμφανίζονται τα εξής σενάρια.

Το πρώτο σενάριο είναι η παράταση των σχολικών διακοπών κατά μία ή δυο εβδομάδες με επιμήκυνση του σχολικού έτους το καλοκαίρι.

Το δεύτερο σενάριο είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με νέο, πιο αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο

Θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα οι σχολικές αίθουσες λειτουργούν με το 50% συν 1.

Πιθανότατα στα νέα μέτρα που αναμένεται να εξεταστούν από τους ειδικούς είναι η αύξηση της συχνότητας των self test, ίσως ανά δεύτερη μέρα, από δυο φορές την εβδομάδα που ίσχυε μέχρι σήμερα, η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων, η συχνότερη απολύμανση των χώρων, καθώς και η μείωση του ποσοστού των μαθητών που απαιτείται, του γνωστού 50% συν 1, για την αναστολή της λειτουργίας ενός τμήματος.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL