Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C19.3°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C22.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.7°C27.7°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C16.9°C
3 BF 94%
Παραλλαγή Όμικρον / Εξαδάχτυλος, Τζανάκης για άνοιγμα σχολείων - Να αναθεωρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραλλαγή Όμικρον / Εξαδάχτυλος, Τζανάκης για άνοιγμα σχολείων - Να αναθεωρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

σχολεία κρούσματα
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον που όπως δείχνουν τα στοιχεία «δεν χαρίζει κάστανα» και η μεταδοτικότητα της ανοίγει την κουβέντα αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Ο συνδυασμός των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον του κορωνοϊού δεν σταματά με τίποτα άλλο παρά με περιορισμό των ανθρώπινων επαφών, προειδοποιούν οι ειδικοί και επαναφέρουν στο τραπέζι το πως μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές.

Στη σκιά των κρουσμάτων ρεκόρ και με ένα πρωτόκολλο το οποίο έχει αμφισβητηθεί εντόνως τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από την κοινωνία, οι ειδικοί τονίζουν ότι καλό θα ήταν στα σχολεία, να μπουν ορισμένοι περιορισμοί, ώστε να μην φτάσουν τα δεκαπλάσια κρούσματα στα μέσα του Γενάρη.

Εξαδάκτυλος: Θα αναθεωρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία

Ο Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα προανήγγειλε ότι θα αναθεωρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.

Όπως σημείωσε σε σχέση με τα παιδιά και την Όμικρον, επεσήμανε πως την τελευταία εβδομάδα που εμφανίστηκε και άρχισε να επικρατεί η Όμικρον, ενώ τα παιδιά ανιχνεύονταν ως κρούσματα σε ποσοστό 25% των ημερησίων κρουσμάτων επί της Δέλτα, τώρα έχουν υποχωρήσει. Οι 18-44 έχουν ανέβει και αυτό οφείλεται στην επικράτηση της Όμικρον.

«Απαγόρευση των σχολικών εκδρομών είναι το μόνο που έχουμε συζητήσει. Εκκρεμούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, διότι ο ιός έχει καινούρια χαρακτηριστικά, γι’ αυτό άλλαξαν και τα πρωτόκολλα καραντίνας. Άρα τα πρωτόκολλα στα σχολεία θα αναθεωρηθούν. Η γενική αρχή και επιθυμία όλων είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά για πολλούς και διαφόρους λόγους. Είναι όμως μια συζήτηση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα» κατέληξε ο Αθ. Εξαδάκτυλος.

Νίκος Τζανάκης: Να ανοίξουν τα σχολεία μια εβδομάδα αργότερα

«Η Όμικρον είναι μια καινούρια πανδημία, η ομάδα μας είχε κάνει την πιο επιθετική πρόβλεψη, μιλούσαμε για 18.000 κρούσματα στις πρώτες 15 ημέρες του Ιανουαρίου και ακόμα και εμείς αιφνιδιαστήκαμε. Και χρονικά και σαν ένταση η πρόβλεψή μας απεδείχθη συντηρητική. Συμβαίνει το εξής, η πανδημία της Όμικρον εξελίσσεται δίπλα στην Δέλτα» εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

«Δηλαδή έχουμε 5000-6000 κρούσματα την ημέρα με την Δέλτα και πάνω εκεί έχει προστεθεί η Όμικρον. Είναι σαν να εξελίσσονται δύο παράλληλες πανδημίες. Δεν έχει έρθει η μία να εκδιώξει την άλλη, οπότε να γίνει μια σχετική οικονομία» προσέθεσε.

Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να πάνε τα παιδιά στο σχολείο γιατί έτσι κι αλλιώς θα κολλήσουν με Όμικρον. Και να ανοίξουν θα ξανακλείσουν πολλά τμήματα γιατί ειδικά τα ανεμβολίαστα σε ποσοστό έως 80% θα νοσήσουν με την Όμικρον και θα χρειαστεί να κλείσουν. Η άποψή μου είναι να παρατείνουμε μια εβδομάδα τις διακοπές και να την αναπληρώσουμε τον Ιούνιο. Δεν λέω να γίνει διδασκαλία με τηλεεκπαίδευση αλλά να γίνει δια ζώσης λίγο αργότερα. Να περάσει η μεγάλη μπόρα, να επιστρέψουν τα παιδιά όταν η πανδημία αρχίσει να κάμπτεται, ώστε να έχουμε πιθανότητες να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία και να μην της δώσουμε περαιτέρω δυναμική».

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ανοιχτά σχολεία παρά τις ενστάσεις

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι πρόθεση και σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά στην ώρα τους. Διευκρίνισε ότι μέχρι τις 10 Ιανουάριου θα έχουμε και άλλα δεδομένα και άλλες συνεδριάσεις των ειδικών και αν χρειαστεί να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφόρα τον διαγνωστικό έλεγχο, ενδεχομένως περισσότερα τεστ, θα το πράξουμε. «Θα εξαντλήσουμε κάθε εργαλείο, κάθε πιθανότητα, που έχουμε στα χεριά μας για να πετύχουμε το άνοιγμα των σχολείων» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Νίκος Φίλης: Ανεύθυνοι δημαγωγοί - ασυνάρτητες στατιστικές

Σκληρή κριτική στο υπουργείο Παιδείας για το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων ασκεί ο Νίκος Φίλης, με αφορμή τις χθεσινές διαρροές του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τις οποίες μόνο το 0,2% των τμημάτων στα σχολεία έκλεισε λόγω κορονοϊού την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021.

«Το κάνουν αυτό τη μέρα με τα 22.000 κρούσματα! Θαρρείς και δεν γνωρίζουν οι πάντες ότι αυτό οφείλεται στον αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο κανόνα να κλείνει ένα τμήμα αφού νοσήσει το 50% + 1 των μαθητών! Θαρρείς και δεν ξέρουμε ότι περισσότερα παιδιά νόσησαν το τελευταίο τρίμηνο από ό,τι τους πρώτους 18 μήνες της πανδημίας!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εξακολουθούν οι ''μάγοι'' του υπουργείου Παιδείας να παριστάνουν τους επιδημιολόγους, να μοιράζουν ασυνάρτητες στατιστικές και να σκορπούν ανησυχία στους γονείς» σχολιάζει με νόημα ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως ο λόγος που δεν κλείνουν τα τμήματα δεν είναι επειδή δεν υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία αλλά ότι αυτό οφείλεται  «στον αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο» πρωτόκολλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Φίλη:

Με μια προκλητική διαρροή στα ΜΜΕ χτες, «ανώνυμες πηγές» του υπουργείου Παιδείας, επαίρονται γιατί... μόνο το 0,2% των σχολικών τμημάτων έκλεισαν λόγω κρουσμάτων το διάστημα από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο 2021.

Και βρήκαν να το κάνουν αυτό τη μέρα με τα 22.000 κρούσματα! Θαρρείς και δεν γνωρίζουν οι πάντες ότι αυτό οφείλεται στον αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο κανόνα να κλείνει ένα τμήμα αφού νοσήσει το 50% + 1 των μαθητών! Θαρρείς και δεν ξέρουμε ότι περισσότερα παιδιά νόσησαν το τελευταίο τρίμηνο από ό,τι τους πρώτους 18 μήνες της πανδημίας!

Εξακολουθούν με δυο λόγια οι «μάγοι» του υπουργείου Παιδείας να παριστάνουν τους επιδημιολόγους, να μοιράζουν ασυνάρτητες στατιστικές και να σκορπούν ανησυχία στους γονείς, που αντιλαμβάνονται ότι η υγεία και η ασφάλεια της οικογένειας, ιδιαιτέρως όταν μέλη της είναι ηλικιωμένα ή ανήκουν σε άλλες ευπαθείς ομάδες, έχει αφεθεί στα χέρια ανεύθυνων δημαγωγών.

Ακόμα μια φορά, η εκατοστή ίσως, ζητούμε επιτακτικά να συνεδριάσει -και να συνεδριάζει τακτικά- η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με την παρουσία έγκυρων επιστημόνων, προκειμένου αφενός να υπάρξει ενημέρωση και λήψη των σωστών αποφάσεων, αφετέρου η λειτουργία των σχολείων, αγαθό που πρέπει να διαφυλαχθεί, να γίνει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και εμπιστοσύνη  της κοινωνίας.

Δυστυχώς, το υπουργείο φαίνεται να έχει κάνει άλλες επιλογές. Ας γνωρίζει όμως η πολιτική του ηγεσία ότι έτσι φέρει και τις ανάλογες ευθύνες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL