Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.7°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
19.9°C23.2°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.1°C26.0°C
0 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 74%
Γκίκας Μαγιορκίνης / Προετοιμάζει για 12.000 κρούσματα ακόμα και την Τρίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γκίκας Μαγιορκίνης / Προετοιμάζει για 12.000 κρούσματα ακόμα και την Τρίτη

ΜΕΘ κορωνοϊός κρεβάτι νοσοκομείο ασθενής
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Για μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων προειδοποιεί ο επίκουρος καθηγητής ιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος επιτροπής των ειδικών ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων έκανε λόγο ακόμη για 12.000 μολύνσεις ακόμη και αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9.284 κρούσματα κορωνοϊού ξεπερνώντας κατά πολύ τις 8.613 μολύνσεις που είχαν ανακοινωθεί στις 9 του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτοντας ότι η διασπορά αυτή τη χρονική περίοδο είναι εξαιρετικά δύσκολη σημείωσε αναφορικά με την παραλλαγή «Όμικρον» ότι «το βασικό στοιχείο είναι ότι στις χώρες οι οποίες έχει επικρατήσει δεν υπάρχουν δείγματα πίεσης στα συστήματα υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ήδη, μέσα σε ένα μήνα στη Νότια Αφρική, η Όμικρον βρίσκεται σε ύφεση. Δεν αυξήθηκαν οι νοσηλείες ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν σε πολύ μέτρια επίπεδα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Η χώρα είχε περάσει δυσκολότερα κύματα λόγω της μετάλλαξης “Δέλτα” και “Βήτα”. Το ίδιο ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έχουν περάσει 2-3 όπου το Λονδίνο έχει φτάσει στα δικά μας τωρινά επίπεδα», σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής ιολογίας και πρόσθεσε ότι με βάση των αριθμό των μολύνσεων το ποσοστό των κρουσμάτων της «Όμικρον» στην Αττική ενδέχεται να είναι στο 40-50%.

Παράλληλα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι «με βάση όλες τις μελέτες για τις νοσηλείες θα χρειαστεί πενταπλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται λόγω της “Δέλτα”. Δηλαδή όταν φτάσαμε εμείς τα 7.000 κρούσματα για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την “Όμικρον” απαιτούνται 35.000 κρούσματα».

Σχετικά με την σημασία της γ' δόσης του εμβολιασμού για την προστασία από την Όμικρον, δήλωσε ότι η αποστειρωτική ανοσία μειώνεται στο 60% περίπου, ωστόσο σημείωσε ότι δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση το νούμερο αυτό, καθώς οι περισσότεροι που νόσησαν με τρίτη δόση εμφάνισαν πολύ ελαφρά συμπτώματα.

Όσον αφορά στο ΕΣΥ ο ίδιος σημείωσε ότι βρίσκεται σε φάση αποσυμπίεσης και είναι εξαιρετικά απίθανο το σενάριο να «γονατίσει» τις επόμενες ημέρες.

Καταλήγοντας ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη για εμβολιασμό και χαρακτήρισε εξαιρετικά νωρίς για να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι η «Όμικρον» είναι και τέλος της πανδημίας, εξαιτίας της χαμηλότερης νοσηρότητας της εν λόγω παραλλαγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL