Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Kavala Oil / Τα ΜΑΤ κατέλαβαν το εργοστάσιο - 10 συλλήψεις εργαζομένων (βίντεο)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Kavala Oil / Τα ΜΑΤ κατέλαβαν το εργοστάσιο - 10 συλλήψεις εργαζομένων (βίντεο)

ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ ΜΑΤ
screenshot

Επιχείρηση καταστολής από την ΕΛΑΣ πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στο εργοστάσιο της Kavala Oil, στην Καβάλα. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν τις εγκαταστάσεις και σύμφωνα προχώρησαν σε 10 συλλήψεις εργαζομένων που περιφρουρούσαν τον πολύμηνο αγώνα τους ενάντια στα σχέδια απολύσεων. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι από την επιχείρηση της αστυνομίας έχουν προκληθεί φθορές σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με την proininews.gr, οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν από διάφορα σημεία στο εργοστάσιο αφού έκοψαν την περίφραξη. Εντός του εργοστασίου ήταν περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι σε πύργο του εργοστασίου, ενώ όπως αναφέρει το ίδιο μέσο προτάσεις εκτόνωσης της κατάστασης απορρίφθηκαν από τον τοπικό αστυνομικό διευθυντή.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η πύλη, το διοικητήριο και οι λοιποί χώροι του εργοστασίου παραδόθηκαν στη διοίκηση της εταιρείας, που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων. Η Αστυνομία ανέφερε ότι εκπρόσωπος της εταιρείας Energean Kavala κατέθεσε χθες το μεσημέρι μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλα για «έκθεση σε κίνδυνο, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση» κατά του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων της εν λόγω εταιρείας. Παράλληλα, ζήτησαν και τη συνδρομή της αστυνομίας για τους επιτραπεί η είσοδος στον χώρο των εγκαταστάσεων.

Το σωματείο εργαζομένων στην Kavala Oil καλεί σε γενική συνέλευση τα μέλη του στις 7 το απόγευμα, στην είσοδο του εργοστασίου.

Kavala Oil
(proininews.gr)

«Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις και γαντζωμένοι σε έναν πύργο υψηλής επικινδυνότητας» καταγγέλλει η ΓΣΕΕ κάνοντας λόγο για ανεπίτρεπτη αστυνομική επιχείρηση.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην Kavala Oil, οι οποίοι μαζί με το Σωματείο τους δίνουν εδώ και καιρό τον δικό τους αγώνα ενάντια στις απαράδεκτες και αντεργατικές αποφάσεις της διοίκησης της εταιρείας Energean. «Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αντί να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, προχώρησε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων» σημειώνει.

«Οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση, επιβάλλεται να καλυφθούν εδώ και τώρα αφού όπως έχει τονίσει και το Σωματείο των Εργαζομένων είναι αναγκαίες οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος» επισημαίνει. Υπενθυμίζει δε πως επιστολή με σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την τακτική της επιχείρησης απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας INDUSTRALL και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η ΓΣΕΕ ζητεί από τη Διοίκηση της εταιρείας Εnergean να αλλάξει ρότα και να εγκαταλείψει τις μέχρι τώρα πρακτικές και μεθοδεύσεις της. Όπως σημειώνει, η ασφάλεια των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος, πρέπει και επιβάλλεται να αποτελούν προτεραιότητα για κάθε επιχείρηση στη χώρα μας.

Kavala Oil
(proininews.gr)

«Οι εργαζόμενοι είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται κατασταλτικά σαν να πρόκειται για κοινούς ποινικούς. Εξάλλου ουδέποτε αρνήθηκαν το διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Το αντίθετο συνέβη με την εργοδότρια εταιρεία να προχωρά σε μια προσβλητική για την ευνομούμενη χώρα μας επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος» υπογραμμίζει. 

Η ΓΣΕΕ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δώσει εντολή απομάκρυνσης των αστυνομικών δυνάμεων. «Ένα εργοστάσιο πετρελαίου δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου “πολεμικά” σκηνικά, ειδικά μετά την ανατίναξη μετασχηματιστή υψηλής τάσης από οβίδα κρότου λάμψης που εκτοξεύτηκε από άνδρες των ΜΑΤ» τονίζει. «Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας τραυματισμός εργαζομένου. Η ευθύνη θα βαρύνει εξολοκλήρου τη Διοίκηση της εταιρείας και την ΕΛ.ΑΣ, για το σκηνικό που στήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου υψηλής επικινδυνότητας» καταλήγει.

Energean: Ανακοίνωσε ότι έληξε η κατάληψη – Απειλεί εκ νέου τους εργαζόμενους

Με νέες απειλές προς τους εργαζόμενους ανακοίνωσε η Energean ότι έληξε η κατάληψη των εγκαταστάσεων του εργοστασίου στον Πρίνο. 

«Με την παρέμβαση της Αστυνομίας έπειτα από ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών της Καβάλας, έληξε το πρωί της Τρίτης η κατάληψη των εγκαταστάσεων του Πρίνου από μέλη του Σωματείου των εργαζομένων και η διοίκηση της Energean έχει εγκατασταθεί πλέον στα γραφεία της» αναφέρει συγκεκριμένα.

Όπως σημειώνει, «η εγκατάσταση εξακολουθεί να περιφρουρείται από αστυνομικές δυνάμεις για λόγους ασφαλείας, ενώ η διοίκηση της εταιρείας προβαίνει ήδη στον απαραίτητο έλεγχο των εγκαταστάσεων και στη διαπίστωση τυχόν δολιοφθορών, προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας».

Μάλιστα, απειλεί για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους προσθέτοντας πως «θα ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο και τον κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας διαδικασίες προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους όλο αυτό το διάστημα παρανόμησαν, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, των εγκατάσταεων και του περιβάλλοντος».

Τέλος, αναφερόμενη στα μέλη του Σωματείου που παραμένουν συγκεντρωμένα σε πύργο εγκατάστασης, η εταιρεία προκαλεί καλώντας τους εργαζόμενους στον Πρίνο «να απέχουν από οποιαδήποτε έκνομη πράξη, να απομονώσουν και να αναφέρουν κάθε παράνομη και προβοκατόρικη ενέργεια που τυχόν διαπιστώσουν καθώς και να συνεργαστούν για να ξεκινήσει μια νέα εποχή για τον Πρίνο».

Χρ. Σπίρτζης: Τρόμος και πάταξη από εκατοντάδες αστυνομικούς των ΜΑΤ σε εργοστάσιο πετρελαίου στην Καβάλα

«Να θυμίσουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι εκτός από την καταστολή υπάρχει και ο διάλογος» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Σπίρτζης.

«Πριν λίγες ημέρες, κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας επισκέφθηκε το εργοστάσιο για να ελέγξει τις καταγγελίες των εργαζομένων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Πριν εκδοθεί το πόρισμα των ελεγκτών, εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλαν, τα ξημερώματα, στο εργοστάσιο. Το γεγονός ότι εκατοντάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στην Καβάλα ως εγκληματίες, αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι η αστυνομία χρησιμοποιείται από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη ως μηχανισμός καταστολής και πάταξης» τονίζει. 

«Είναι η απόδειξη γιατί βρίσκονται υποστελεχωμένα τα αστυνομικά τμήματα και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης του εγκλήματος,  γιατί η ΕΛΑΣ δεν μπορεί να εκπληρώσει τη βασική της αποστολή, την αντιμετώπιση του εγκλήματος και την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών» σημειώνει ακόμη. 

«Απαιτούμε άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από το εργοστάσιο και ευχόμαστε να μην γίνει κάποια ατύχημα. Τώρα φαίνεται καθαρά η χαώδης διαφορά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κοινωνική ειρήνη σε αντιδιαστολή με την πολιτική του τρόμου, της πάταξης και της καταστολής του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη» καταλήγει ο Χρ. Σπίρτζης.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση να σταματήσει τη καταστολή και τον αυταρχισμό

«Όπως δηλώσαμε σήμερα και στη Βουλή, καταγγέλλουμε την βίαιη αστυνομική επιχείρηση και καταστολή που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στις εγκαταστάσεις της KAVALA OIL, εις βάρος των εργαζομένων που αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, καταστολή που θέτει σε κίνδυνο την ζωή και την ασφάλειά τους» σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Εγκαλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που με την αντεργατική πολιτική της ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία και τον αυταρχισμό, να σταματήσει την ποινικοποίηση και την καταστολή των εργατικών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων.

Επισημαίνουμε ότι η ENERGEAN που προχωρά σε μαζικές απολύσεις, μείωση μισθών και δυσμενή μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων, έχει χρηματοδοτηθεί  με 100 εκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και στη Σύμβαση Παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου έχει αναλάβει την υποχρέωση εξασφάλισης των θέσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει άμεσα να απομακρύνει τις αστυνομικές δυνάμεις από την KAVALA OIL, να σταματήσει τη καταστολή και τον αυταρχισμό εις βάρος των εργαζομένων και να διασφαλίσει συνθήκες διαλόγου με τους εργαζόμενους για την επιδίωξη λύσης που να κατοχυρώνει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους» τονίζει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας: Με την εργοδοσία για άλλη μια φορά η κυβέρνηση 

«Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά τάσσεται με την εργοδοσία και χρησιμοποιεί τα σώματα ασφαλείας για να καταστείλει εργασιακές κινητοποιήσεις και παραμονές Χριστουγέννων βοηθά να πεταχτούν στο δρόμο πάνω από 100 εργαζόμενοι» υπογραμμίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καβάλας.

Παράλληλα, θέτει μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα μετά την επέμβαση της αστυνομίας στο εργοστάσι, ύστερα από τη μήνυση της διοίκησης «για θέματα ασφάλειας».  

«Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορεί η αστυνομία να εγγυηθεί την ασφάλεια του  εργοστασίου ή οι εργαζόμενοι που χρόνια τώρα αυτό κάνουν; Δεύτερο, μήπως η επέμβαση της αστυνομίας σε μια χημική βιομηχανία είναι μια παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας; Τρίτο, είναι καθήκον της αστυνομίας να κυνηγά τους εργαζόμενους που το μόνο που θέλουν είναι να διασφαλίσουν την εργασία τους; Τέταρτο, αφού το θέμα είναι η ασφάλεια του εργοστασίου γιατί δεν περίμεναν το πόρισμα της επιτροπής που κλήθηκε γι’ αυτόν τον λόγο;» αναφέρει.

«Το σίγουρο είναι πως την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στα πετρέλαια την έχει η κυβέρνηση  που επιτρέπει σε αυτούς που εκμεταλλεύονται τον δημόσιο πλούτο των κοιτασμάτων του Πρίνου να καταστρατηγούν το μοναδικό αντιστάθμισμα που μένει στην Καβάλα και είναι η εργασία αυτών των ανθρώπων που χρόνια τώρα στηρίζουν την εξορυκτική διαδικασία» τονίζει.

Κώστας Αρβανίτης: Σταθερά απέναντι σε κάθε ποινικοποίηση και καταστολή εργατικών αγώνων

«Στην Καβάλα η κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά δείχνει το πραγματικό της ακραίο δεξιό και αναχρονιστικό πρόσωπο, το πρόσωπο μιας κυβέρνησης επικίνδυνης που πρέπει να φύγει!» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης.

«Η εγκεκριμένη και από την Κομισιόν απόφαση γενναίας οικονομικής στήριξης της Energean δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ακολουθείται από σχέδια εργολαβοποίησης της εργασίας σε αυτήν με απολύσεις εργαζομένων» σημειώνει.

«Ακόμη περισσότερο απαράδεκτη όμως είναι η ποινικοποίηση του δίκαιου αγώνα των εργαζόμενων στην εταιρεία προκειμένου να σταματήσουν να υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας τους» αναφέρει.

«Οι πρακτικές ποινικοποίησης και η επικίνδυνη για την ασφάλεια εγκαταστάσεων και ανθρώπων επιχείρηση καταστολής με την ΕΛΑΣ σε ρόλο "ιδιωτικού στρατού" που βρίσκεται σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Καβάλα μας γυρνούν πίσω στις σκοτεινές εποχές της Δεξιάς που δεν θα αφήσουμε να αναβιώσουν. Ούτε στην Καβάλα, ούτε πουθενά στην Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη!» τονίζει ο Κώστας Αρβανίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL