Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Θάνος Πλεύρης / Εκτός υποχρεωτικότητας εμβολιασμού προς το παρόν οι 50-59 ετών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνος Πλεύρης / Εκτός υποχρεωτικότητας εμβολιασμού προς το παρόν οι 50-59 ετών

Αθήνα κορωνοϊός μάσκα
(EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ)

«Φρένο» στα σενάρια περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού από την ηλικία των 50 ετών, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, έβαλε ο Θάνος Πλεύρης

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών ελήφθη λόγω της επικινδυνότητας για την υγεία των ανθρώπων αυτών. Όπως είπε, αν υπάρξουν αντίστοιχα στοιχεία για μικρότερες ηλικίες, τότε θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Θ. Πλεύρης εκτίμησε ότι με τον ρυθμό που κινούνται οι εμβολιασμοί, δεν θα χρειαστούν παραπάνω μέτρα. Πάντως, επιφυλάχθηκε «με βάση τη δυναμική της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον», όπως είπε «αν θα χρειαστεί να παρθούν επιπλέον μέτρα».

Στο μεταξύ, ενόψει της ψήφισης απόψε της τροπολογίας για την ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στους 3 μήνες πλέον, ο υπουργός Υγείας είπε πως η σχετική ΚΥΑ που θα εκδοθεί αύριο Παρασκευή ή το αργότερο το Σάββατο θα προβλέπει ένα μεταβατικό στάδιο για όσους το πιστοποιητικό λήγει άμεσα. 

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το χρονικό διάστημα αυτό να είναι γύρω στον έναν μήνα, αν και υποστήριξε ότι το θέμα είναι επιχειρησιακό, καθώς οι πολίτες να μπορούν να βρουν το αντίστοιχο ραντεβού εμβολιασμού.

Παράλληλα, όπως διευκρίνισε, όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την αναμνηστική τρίτη δόση και έχουν συμπληρώσει επτά μήνες εμβολιασμού, από τις 13 Δεκεμβρίου θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι, οπότε θα υπόκεινται στους αντίστοιχους περιορισμούς και θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid tests.

Ο Θ. Πλεύρης επανέλαβε ότι όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Όπως υποστήριξε, το μέτρο απέδωσε από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα κλείστηκαν 85.000 ραντεβού πρώτης δόσης εμβολιασμού στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Τέλος, υποστήριξε ότι στην παρούσα φάση δεν έχει τεθεί θέμα για λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά την τρίτη δόση. Όπως είπε, στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη σχετικά με τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, υπάρχουν δύο τάσεις, η μία να λήγει στους 12 μήνες και η άλλη στους 9. Σύμφωνα με τον ίδιο, η θέση της Ελλάδας είναι πως και το 9μηνο είναι πολύς χρόνος αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει το πιστοποιητικό εμβολιασμού να ισχύει περισσότερο από 9 μήνες.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL