Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Κορωνοϊός / Οι αριθμοί δείχνουν ότι υπάρχουν ΜΕΘ για λίγους και εκλεκτούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Οι αριθμοί δείχνουν ότι υπάρχουν ΜΕΘ για λίγους και εκλεκτούς

ΕΝΤΑΤΙΚΗ
Ένα ζευγάρι 59 και 58 ετών είναι διασωληνωμένο σε απλό θάλαμο στο νοσοκομείο Νίκαιας, ενώ υπάρχουν δύο κρεβάτια στο ΚΑΤ που θα έλυναν το πρόβλημα. Ωστόσο παραμένουν στη Νίκαια

Σύστημα Υγείας δύο ταχυτήτων έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση με τις επιλογές της και τη συστηματική απαξίωση του ΕΣΥ. Τη διάκριση που γίνεται στην επιλογή ασθενών με κορωνοϊό για την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ αποκάλυψαν στο Kontra24 και την Αναστασία Γιάμαλη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος και ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου. Συγκεκριμένα, κατήγγειλαν ότι 47 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κενές, σε περίπτωση που χρειαστεί η εισαγωγή ενός VIP προσώπου.

Απλά μαθηματικά

Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτή η αποκάλυψη ήταν κοινό μυστικό στους ιατρικούς κύκλους, ενώ προέκυπτε και από απλές μαθηματικές πράξεις. Για παράδειγμα, την Τρίτη είχαμε 600 διασωληνωμένους ασθενείς σε ΜΕΘ, ενώ οι διαθέσιμες ήταν 647. Την ίδια ώρα, περίπου 120 ασθενείς νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες. Επομένως, 47 Μονάδες παρέμεναν κενές, παρότι υπήρχε η ανάγκη να καλυφθούν. Ο Μ. Γιαννάκος αναφέρει ότι αυτές οι κλίνες παραμένουν άδειες για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες εισαγωγής κάποιου επώνυμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, το «μαγείρεμα» μπορεί να μην οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο, ωστόσο έχει σοβαρές προβληματικές που δημιουργούν ερωτήματα. Το σύστημα του ΚΕΠΥ - ΕΚΑΒ φαίνεται αδιαφανές και χωρίς σαφή κριτήρια, δίνοντας την ευκαιρία για ευνοϊκή μεταχείριση σε συγκεκριμένους ασθενείς. Σε αυτό συμβάλλει και η απροθυμία της κυβέρνησης να εντάξει στη μάχη κατά της πανδημίας τις υποδομές του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Νίκαια - ΚΑΤ, δυο ΜΕΘ δρόμος

Επίσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δύο κενές ΜΕΘ στο ΚΑΤ. Όπως μεταφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ένα ζευγάρι 59 και 58 ετών είναι διασωληνωμένο σε απλό θάλαμο στο νοσοκομείο Νίκαιας. Οι γιατροί του νοσοκομείου ανέφεραν στους οικείους τους ότι εάν δεν βρεθεί ΜΕΘ, θα πεθάνουν. Τα δύο κρεβάτια στο ΚΑΤ θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα. Ωστόσο παραμένουν στο νοσοκομείο Νίκαιας και κάθε λεπτό που περνάει είναι κρίσιμο για τη ζωή τους.

Απάντηση Γιαννάκου στη διάψευση Πλεύρη

Καθυστερημένα μεν, απόλυτα δε, ο Θάνος Πλεύρης διέψευσε τις καταγγελίες, κάνοντας λόγο για fake news και συκοφάντες. Διευκρίνισε ότι η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους γιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ - ΕΚΑΒ. «Όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάσει ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση γιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν» τονίζει και συμπληρώνει πως αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους «είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς».

Σε επικοινωνία που είχε η ΑΥΓΗ, πάντως, με τον Μιχάλη Γιαννάκο, ο ίδιος σχολίασε ότι αν είναι ψευδή όσα ισχυρίστηκε αυτός και ο Πάνος Παπανικολάου, θα έπρεπε ο 58χρονος ασθενής που περίμενε πέντε ημέρες στο Αγρίνιο να εισαχθεί σε ΜΕΘ και όχι ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Μάλιστα ερωτήματα εγείρονται και για την εισαγωγή σε ΜΕΘ του Γιώργου Τράγκα, από τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι διασωληνωμένος, αλλά υποστηρίζεται με οξυγόνο.

Επίπλαστη εικόνα

Ο Θάνος Πλεύρης, εγκαινιάζοντας χθες το συνέδριο «Υγεία πάνω από όλα», είπε ότι στόχος είναι ένας νέος χάρτης στο ΕΣΥ, επαναφέροντας ουσιαστικά το θέμα των συγχωνεύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα, απέβαλε τις ευθύνες από την κυβέρνηση, αφού, «όπως κάθε Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι και το δικό μας έχει φτάσει στα όριά του». Είπε επίσης ότι στη χώρα μας το ΕΣΥ ενισχύθηκε και παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.

Ο υπουργός Υγείας παρουσιάζει μια επίπλαστη εικόνα στο ΕΣΥ, τη στιγμή που αποδεδειγμένα ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για deals με τον ιδιωτικό τομέα. Με τη στάση του ο Θάνος Πλεύρης αναιρεί την επωνυμία του ίδιου του συνεδρίου που εγκαινίασε. Η υγεία που σχεδιάζουν δεν είναι ούτε για όλους ούτε πάνω από όλα, αλλά για λίγους και εκλεκτούς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL