Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Εμβολιασμός / Επιτελική απάτη και με τους παιδίατρους - Mόλις 60 ενεργοποιήθηκαν σε 3 μήνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβολιασμός / Επιτελική απάτη και με τους παιδίατρους - Mόλις 60 ενεργοποιήθηκαν σε 3 μήνες

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΦΗΒΟΣ
Unsplash

Αδιάψευστος μάρτυρας της αναποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη και της κατά κύριο λόγο επικοινωνιακής διαχείρισης της πανδημίας είναι οι αριθμοί που αφορούν τον εμβολιασμό ανηλίκων κατά της covid-19 από ιδιώτες παιδιάτρους. Οι παιδίατροι ζητούσαν να εμπλακούν στον εμβολιασμό από την άνοιξη, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη περίμενε να φτάσει η χώρα λίγα 24ωρα πριν το πρώτο «κουδούνι» στα σχολεία για να ανακοινώσει την ένταξή τους στην εθνική προσπάθεια. Ακόμη και τότε, το έκανε «στο πόδι» με αποτέλεσμα γραφειοκρατία που απέτρεψε την συντριπτική τους πλειοψηφία από το να βοηθήσει την χώρα να αποφύγει το φονικό τέταρτο κύμα της πανδημίας, όπως δείχνουν οι αριθμοί που ανέφερε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στις δηλώσεις του με αφορμή το ότι ανοίγει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου η πρόσβαση στην πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών, με τον πρώτο εμβολιασμό να προγραμματίζεται για την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται στα ίδια κέντρα εμβολιασμού που αφορούν τους ενήλικες και τους εφήβους, με τη διαφορά ότι «στη συντριπτική πλειοψηφία θα υπάρχει παιδίατρος εκεί».

Όπως προσέθεσε, ο οικογενειακός παιδίατρος θα έχει επίσης τη δυνατότητα να χορηγήσει αυτός το εμβόλιο, με μηχανισμό που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. «Είναι απόφαση του παιδίατρου, μπορεί να πάρει εμβόλια. Αν πάρει, μπορεί να τα κάνει». Για την συντήρησή τους, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «μπορούν να μείνουν σε θερμοκρασία ψυγείου, 2-8 βαθμούς Κελσίου, για ένα μήνα».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «είναι δύσκολο διαχειριστικά, γιατί είναι ένα φιαλίδιο με 10 δόσεις (είναι το ένα τρίτο της δόσης για τις μεγαλύτερες ηλικίες και είναι διαφορετικό φιαλίδιο). Κάθε παιδίατρος θα πρέπει να ομαδοποιεί τα ραντεβού του ... Ήδη συμμετέχουν παιδίατροι στο πρόγραμμα και έχουν εμβολιάσει παιδιά ... είναι γύρω στους 60 και έχουν κάνει γύρω στους 500 εμβολιασμούς».

Αυτοί οι αριθμοί καταδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο το πόσο αναποτελεσματικό αποδείχθηκε και σε αυτή την περίπτωση το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη. Τον Σεπτέμβριο διατυμπάνιζε εμπλοκή 3.500 ιδιωτών παιδιάτρων μέσω των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, για να καλύψει τις ευθύνες από την μη διασφάλιση περισσότερων αιθουσών, την πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαρισμού, συνολικά την θωράκιση των σχολείων, που εγκατέλειψε στη λογική του 50%+1.

Τώρα, με την Όμικρον προ των πυλών και την χώρα να πηγαίνει προς τους 20.000 νεκρούς από την πανδημία πριν τελειώσει η χρονιά, προσπαθεί και πάλι να πείσει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν... αργότερα. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τους παιδιάτρους έχουν γίνει παρατηρήσεις που «τις μισές τις έχουμε υιοθετήσει ήδη και τις υπόλοιπες θα τις υιοθετήσουμε από την αρχή της χρονιάς ... θα ανακοινώσουμε κάποιες μικροαλλαγές». Ο ίδιος δεν διέψευσε ότι αυτές μεταξύ άλλων θα αφορούν και τη δυνατότητα εμβολιασμού ενηλίκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL