Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού / Ανοίγει η όρεξη των εργοδοτών για αναστολές εργασίας μετά την επέκταση στους άνω των 60
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού / Ανοίγει η όρεξη των εργοδοτών για αναστολές εργασίας μετά την επέκταση στους άνω των 60

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΕΓΓΡΑΦΑ
Pexels

Το μέτρο της επιβολής μηναίου προστίμου 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μπορεί να «ανοίξει την όρεξη» σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τι ισχύει, όπως περιέγραψε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Θύμισε ότι ο εργοδότης εφόσον τηρεί ο ίδιος όλα τα υγειονομικά και άλλα μέτρα που επιβάλλει η Πολιτεία, μπορεί να απαιτήσει τον εμβολιασμό του εργαζόμενου εκεί που χρειάζεται (π.χ. σε ρόλο επαφής με τους πελάτες, αλλά όχι για εργαζόμενο σε τηλεργασία). Αν ο εργαζόμενος δεν ανταποκριθεί, μπορεί ο εργοδότης να τον απομακρύνει από τα καθήκοντά του για όσο χρειαστεί, χωρίς να του καταβάλλει μισθό, σε μία οιωνεί αναστολή σύμβασης εργασίας -και αυτό εφόσον τηρούνται τα άλλα μέτρα, αποστάσεις, μάσκες, απολυμαντικά, τα πάντα. 

Αλλά όπως τόνισε ο κ. Καρούζος, «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αν τον απολύσει. Η απόλυση δεν υφίσταται ως κύρωση» σε σχέση με τον εμβολιασμό.

Σημείωσε επίσης ότι για το πρόστιμο των 100 ευρώ τελικά «η συζήτηση ξέφυγε από την αναγκαιότητα του μέτρου και πήγε στην οικονομική του διάσταση ... στην ΕΕ "άνοιξε την όρεξη" για υποχρεωτικότητα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το εφάπαξ πρόστιμο των 400 ευρώ της Τσεχίας σε γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους (για ηπατίτιδα Β, πολυομυελίτιδα, τέτανο) και τα στέλνουν σε παιδικό σταθμό ... κρίθηκε επιτρεπτό ... από εκεί και πέρα η Ευρώπη αρχίζει να συζητά το αν θα βάζει πρόστιμα ... Το θέμα όμως είναι αν το μέτρο θα είναι πρόσφορο. Θα το δούμε αν θα έχει αποτέλεσμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL