Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος

Μητσοτάκης Πλεύρης
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Χθες εκτός από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και την απάντηση του Αρχηγού της αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπήρξε και μια τρίτη σημαντική παρέμβαση, εκείνη του κ. Ζαούτη του ΕΟΔΥ. Ο καθένας μπορεί να κατανείμει τους τρεις ρόλους του κλασικού γουέστερν κατά τις προτιμήσεις του.

Δύσκολη η θέση του Πρωθυπουργού και την έκανε ακόμη δυσκολότερη ο ίδιος, υποδυόμενος πως δεν άκουσε τίποτε για υγειονομική καταστροφή, παραλείποντας να πει ο,τιδήποτε γι’ αυτήν. 

Έκανε ότι δεν ήξερε για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ (για τα μάτια του κόσμου, όπως λένε οι ειδικοί). Δεν άκουσε για μαζικές διακομιδές βαρέος πασχόντων με επιπτώσεις άγνωστες. Δεν γνώριζε για την υπερδιπλάσια θνητότητα από  την αποδεκτή σε ΜΕΘ πολλών περιοχών της χώρας Πολύ περισσότερο δεν μίλησε για τα αδιαφανή έως ανύπαρκτα κριτήρια διαλογής για το ποιος εξ όλων θα μπει στις λιγοστές κλίνες ΜΕΘ. 

Όταν όμως πενθεί η μισή Ελλάδα, μια τέτοια στάση ανήξερου μοιάζει άτοπη όσο και εκείνη του αμήχανου συλλυπούμενου σε μια κηδεία που είπε κατά λάθος «και του χρόνου». Ιδιαίτερα εκεί που εξήγησε ότι προέβη σε διάγγελμα προκειμένου … να μοιραστεί με τους Έλληνες τις σκέψεις του για την Ευρώπη που χειμάζεται από την πανδημία.

Δεν έμαθε τα νέα για την «πανδημία των ανεμβολίαστων»;

Κομίζει κανείς γλαύκα εις Αθήνας λέγοντας ότι κι οι εμβολιασμένοι διασπείρουν και μάλιστα έχουν αυξημένες πιθανότητες για ψευδώς αρνητικά τεστ λόγω του χαμηλότερου ιικού φορτίου. Το ότι ο κ Μητσοτάκης έχει λόγους να το παρακάμπτει τεχνηέντως δεν είναι είδηση. Η είδηση είναι ότι δεν το αρνείται ο ΕΟΔΥ!

Σε μια δειλή, «ενδεικτική» όπως την χαρακτήρισε ανάλυση μιας και μόνης ημέρας (της Κυριακής 14/11), ο ΕΟΔΥ αποκάλυψε ότι το 32,6% των κρουσμάτων εκείνης της ημέρας ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Αν σε αυτούς προστεθεί και το 8,5% των νοσησάντων κι άρα εχόντων φυσική ανοσία, φθάνουμε σε ποσοστό άνω του 40%. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι κι αρκετά υψηλότερο σε μια καθημερινή ημέρα. Ποια πανδημία ανεμβολίαστων λοιπόν; 

Βεβαίως, οι εμβολιασμένοι είναι πλέον περισσότεροι και δεν είναι λογικό να αναμένεται ίση εκπροσώπηση (αυτό το >40% προκύπτει από πληθυσμό >70%). Επίσης η αναλογία αυτή αλλάζει όσο βαραίνουν τα πράγματα. Γίνεται 25-30% στις απλές νοσηλείες, 15-17% στους διασωληνωμένους και ακόμη λιγότερο στους νεκρούς.
Αν κάποιος επιδιώκει να τονίσει τις πολύ βαρύτερες συνέπειες νόσησης, ως κίνητρο προς εμβολιασμό, δεν υπάρχει λόγος να το μπερδεύει με την διασπορά και να δημιουργεί παραπλανητικές κι επικίνδυνες εντυπώσεις, όπως προσπάθησε να πει κι η κα Γκάγκα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η πρόκληση σύγχυσης είναι μια συνειδητή επιλογή του Πρωθυπουργού, δεδομένου ότι όλη η επιδημιολογική πολιτική του βασίζεται σε αυτό το μανιχαιστικό διαχωρισμό.

Πρόγνωση

Απολύτως προβλέψιμος ο κ Μητσοτάκης ανάλωσε τον χρόνο του θεωρητικολογώντας για το τι θα συνέβαινε αν όλοι είχαν εμβολιαστεί. Είναι σαν να καταστρώνει κανείς οικονομική πολιτική εικάζοντας τι θα συνέβαινε αν όλοι οι Έλληνες εγκατέλειπαν την φοροδιαφυγή ή σαν να καταστρώνει πολιτική άμυνας εικάζοντας τι θα συνέβαινε αν είχαμε γείτονα τον Μαχάτμα Γκάντι. Η αληθινή πολιτική όμως δεν διεξάγεται με ευχές του τύπου αν ζούσαμε σε ένα κόσμο καλύτερο, και μάλιστα όταν έχει κανείς να διαχειριστεί μια καταστροφή.

Επί της ουσίας είπε πως μέχρι τις γιορτές στοχεύει σε σταθεροποίηση των κρουσμάτων κι ελπίζει τότε να επέλθει μια κάμψη που θα την έχει επιφέρει η βελτίωση του εμβολιασμού, η οποία  θα έχει μεσολαβήσει. 

Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι αν τα κρούσματα παραμείνουν σταθερά για τις επόμενες 45 ημέρες, προτού δηλαδή υπάρξει η υποτιθέμενη βελτίωση, τότε περίπου σταθερές θα παραμείνουν για αντίστοιχο διάστημα κι οι απώλειες. Μάλλον δεν συνειδητοποίησε τι ακριβώς είπε, δεδομένου ότι με τον σημερινό ρυθμό απωλειών και με αυτή την «σταθεροποίηση» προανήγγειλε 3.200 απώλειες ακόμη, προτού αρχίσει να επιδρά η προεξοφλούμενη ανάκαμψη του εμβολιασμού.

Αν όντως αυτό εννοούσε, σκοπεύει άραγε να το αντιμετωπίσει με την ολίγη από γιουβέτσι του διαγγέλματος του;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL