Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Κως / Στο ΚΥΤ μεταφέρθηκαν οι 380 πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κως / Στο ΚΥΤ μεταφέρθηκαν οι 380 πρόσφυγες

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Hellenic Coast Guard via AP

Mετά από πέντε εικοσιτετράωρα οι περίπου 380 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, μεταφέρθηκαν εξαντλημένοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω.

Για τρεις μέρες ήταν χωρίς νερό, φαγητό, φαρμακευτική βοήθεια και ιατρική παρακολούθηση. Μάλιστα ένας άντρας υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο, ενώ μία γυναίκα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, καθώς δεν άντεξαν την πoλύωρη σωματική και ψυχική καταπόνηση.

Ύστερα από τον Γολγοθά που βίωσαν ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς τους στο λιμάνι της Κω.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επέλεξε για άλλη μια φορά την οδό της πληροφόρησης μη πραγματικών γεγονότων, κάνοντας λόγο για πλοίο που έπλεε σε διεθνή ύδατα, ενώ αυτό ρυμουλκούνταν από το ελληνικό Λιμενικό για τρία 24ωρα. 

Πιστή στην αντιμεταναστευτική πολιτική της με στόχο κυρίως το εσωτερικό ξενοφοβικό ακροατήριο, η κυβέρνηση υπέβαλλε αίτημα ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει για να παραλάβει η Τουρκία το πλοίο, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστοποιήθηκε ότι θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η μεταφορά 375 πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοίο με τουρκική σημαία που έπλεε επί μέρες σε διεθνή ύδατα, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω. Νωρίτερα, μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας. Παράλληλα, έξι επιβαίνοντες έχουν κρατηθεί για ανάκριση. 

Το χρονικό της περιπέτειας των προσφύγων

Το ταξίδι των προσφύγων από το Αφγανιστάν ξεκίνησε την Τετάρτη από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία, όμως στα μισά της διαδρομής το πλοίο εξαιτίας ενός μηχανικού προβλήματος βρέθηκε ακυβέρνητο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οργάνωσης Aegean Boat Report, ήδη από το πρωί της Πέμπτης είχε δεχθεί σήμα κινδύνου, ότι το πλοίο παρασύρθηκε λόγω κακοκαιρίας νότια της Ιεράπετρας, κοντά στο νησάκι Χρυσή. Το πλοίο είχε κατεύθυνση την Ιταλία. Οι επιβαίνοντες έκαναν έκκληση για βοήθεια μέσω του 112 και ειδοποίησαν το Λιμενικό Σώμα.

Φωτογραφίες έδειχναν σκάφος του Λιμενικού Σώματος να πλέει κοντά στο πλοίο, άνδρες των ειδικών δυνάμεων να βρίσκονται πάνω στο πλοίο με τους αβοήθητους πρόσφυγες, το οποίο στη συνέχεια, αργά το βράδυ, άρχισε να ρυμουλκείται.

Η οργάνωση κατήγγειλε ότι ενώ υπήρχαν αναφορές για το περιστατικό στα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης από νωρίς την Πέμπτη, οι αρχές δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ενδεχόμενο να είναι σε εξέλιξη ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης ανθρώπων προς την Τουρκία.

Το μεσημέρι της Παρασκευής από το Αρχηγείο του Λιμενικού, στην πρώτη ενημέρωση για το ζήτημα, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του περιστατικού που αναφέρεται ως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, ενώ δημοσίευσε και βίντεο με το πλοίο που ρυμουλκείται. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL