Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Επίθεση με βιτριόλι / Κάθειρξη 15 ετών στην 37χρονη για απόπειρα ανθρωποκτονίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίθεση με βιτριόλι / Κάθειρξη 15 ετών στην 37χρονη για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Η Έφη Κακαράντζουλα
(INTIME NEWS/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Με τη μέγιστη ποινή για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο την 37χρονη Έφη Κακαράντζουλα, μετά την ανακοίνωση της ενοχής της για απόπειρα ανθρωποκτονίας για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Το δικαστήριο επέβαλε στην κατηγορούμενη κάθειρξη 15 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και ακόμα 6 μήνες για το πλημμέλημα της απείθιας, βάζοντας τίτλους τέλους στην πολύκροτη δίκη. Αντίστοιχη ήταν και η εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί.

Στη συνέχεια το δικαστήριο αποφάσισε να μην αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, ενώ απορρίφθηκε και το αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, μέχρι το Εφετείο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο πριν αποσυρθεί το δικαστήριο, ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στην υπεράσπιση. Ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε πως «η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει».  Κατά τον εισαγγελέα «ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου».

βιτριόλι Ιωάννα Παλιοσπύρου
(INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Νωρίτερα, στην αγόρευσή του, ο συνήγορος της 37χρονης Σάκης Κεχαγιόγλου τόνισε το μόνο ελαφρυντικό που διεκδικεί για την εντολέα του είναι αυτό του πρότερου σύννομου βίου. Όπως είπε, δεν ζητεί να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, καθώς σύμφωνα με τον νόμο, απαιτείται ο κατηγορούμενος να έχει προσπαθήσει να άρει τις συνέπειες της πράξης του, κάτι που η οικονομική της κατάσταση δεν της επιτρέπει να δείξει εμπράκτως.

«Αν μπορέσουν τα επόμενα χρόνια η Έφη και η οικογένειά της να βοηθήσουν οικονομικά την Ιωάννα θα ήταν μια πράξη ηθική. Η Ιωάννα είναι αξιοπρεπέστατη. Και η οικογένειά της. Δεν ξέρω αν εγώ θα ήμουν τόσο αξιοπρεπής στη θέση της. Το ελαφρυντικό, κύριοι ένορκοι, αναγνωρίζεται ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πράξης» είπε ο Σ. Κεχαγιόγλου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνήγορος ανέπτυξε το σκεπτικό του για τη μετατροπή της κατηγορίας και επικαλέστηκε αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν αναγνωρίσει σε δράστες ανάλογων επιθέσεων το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας το οποίο αποδόθηκε στην εντολέα του.

βιτριόλι Έφη Κακαράντζουλα
(INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ)

Μάλιστα, έκανε αναφορά στην επίθεση με καυστικό υγρό σε βάρος μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη, όπου το αδίκημα που αποδόθηκε στο δράστη ήταν της βαριάς σκοπούμενης βλάβης. Υποστήριξε δε πως στην περίπτωση της Έφης «ήταν σφάλμα της εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει».

Ο συνήγορος υποστήριξε ότι η 37χρονη έπεσε θύμα της εμμονής της «γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με το λάθος άνθρωπο... Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δεν ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. Είναι ένοχη απέναντι στη Ιωάννα γιατί της κατέστρεψε την υγεία και το πρόσωπο. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της και είναι ένοχη και απέναντι στον εαυτό της της, γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια», είπε ο συνήγορος και κατέληξε: «Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται».

Υπενθυμίζεται ότι ξεκινώντας την αγόρευσή του, ο Σ. Κεχαγιόγλου εξέφρασε και πάλι τη συμπάθεια του στην Ιωάννα, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν παύει να είναι υπερασπιστής. «Υπερασπιζόμαστε ανθρώπους και όχι αδικήματα» υποστήριξε, προκαλώντας την αντίδραση της Ιωάννας. Τότε, ο Σ. Κεχαγιόγλου είπε πως δεν ανέχεται μπούλινγκ από κανένα. «Σέβομαι το θύμα, να σεβαστούν όλοι εδώ μέσα το ρόλο μου ως δικηγόρου υπεράσπισης» ανέφερε.

Παράλληλα, ο Σ. Κεχαγιόγλου σημείωσε ότι η εντολέας του έχει ζητήσει πολλές φορές συγγνώμη για την πράξη της, πλην όμως ακόμη μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται ως αμετανόητη. Κάλεσε τους δικαστές και τους ενόρκους να μην επηρεαστούν από τον Τύπο και την κοινή γνώμη και να κρίνουν την κατηγορούμενη με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και της αποδεικτικής διαδικασίας.

Όπως και σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η Ιωάννα Παλιοσπύρου ήταν παρούσα σήμερα στο δικαστήριο. Έφτασε λίγο πριν από τις 9 το πρωί συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε στο δικαστήριο και η κατηγορούμενη.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας ήταν καταπέλτης ζητώντας την ενοχή της 37χρονης κατηγορούμενης για απόπειρα ανθρωποκτονίας. «Ανέπτυξε αισθήματα μίσους για την Ιωάννα θεωρώντας ότι την κορόιδεψε. Έκτοτε άρχισε να απεργάζεται σχέδιο εξόντωσης με βιτριόλι» υπογράμμισε ο Χαρ. Μαρκαντωνάκης.

«Επιτέθηκε με ανθρωποκτόνο εγωισμό στην Ιωάννα», σημείωσε ο εισαγγελέας, ενώ εκτίμησε ότι η κατηγορούμενη είχε «ποταπά κίνητρα» και ήταν αποφασισμένη να επιτεθεί στην Ιωάννα με ορμή και από μεγάλη εγγύτητα.

Μετά την πρόταση του εισαγγελέα, η Ιωάννα Παλιοσπύρου είχε συγκλονίσει στην πρώτη της δήλωση στις κάμερες. «Θέλω να εκφράσω ευγνωμοσύνη για τη μέχρι σήμερα στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης που μου δίνει πολύ κουράγιο για να αντιμετωπίσω τον ισόβιο Γολγοθά που έχω να ανέβω και τον οποίο μου έχει υποβάλει η Έφη Κακαραντζούλα» τόνισε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL