Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Θεσσαλονίκη / Αποποίηση ευθυνών της πανδημίας από τον Ζέρβα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Αποποίηση ευθυνών της πανδημίας από τον Ζέρβα

ΖΕΡΒΑΣ

Την ώρα που στη Θεσσαλονίκη η διασπορά του SARS-CoV-2 συνεχίζεται ανεξέλεγκτα και στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της η πληρότητα αγγίζει το 100%, κυβερνητικοί παράγοντες και ορισμένοι τοπικοί άρχοντες ρίχνουν και πάλι το «μπαλάκι» των ευθυνών στους πολίτες καλώντας τους να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και καθιστώντας τους, έτσι, εμμέσως και υπεύθυνους σε περίπτωση που η πόλη ζήσει έναν νέο «μαύρο Νοέμβριο» μετά τα πανηγύρια και τις παρελάσεις που σχεδιάζονται για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 26ης και 28ης Οκτωβρίου, στο όνομα μιας επίπλαστης κανονικότητας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτης, που συναντήθηκε χθες με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα, το μόνο που ανακοίνωσε είναι μια κινητή μονάδα εμβολιασμού που θα στηθεί στη Νέα Παραλία, όταν τα εμβολιαστικά κέντρα δεν λείπουν ακόμη και η προσέλευση σ’ αυτά είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της πόλης όχι μόνο δεν ζήτησε να ληφθούν μέτρα ενόψει του εορταστικού τριημέρου, αλλά έριξε για ακόμη μια φορά την ευθύνη στους πολίτες καλώντας τους να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στις εκδηλώσεις, δηλαδή στις λιτανείες και στο λαϊκό προσκύνημα στον  Άγιο Δημήτριο στις 26 Οκτωβρίου και στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. «Η πόλη χρειάζεται την κανονικότητα και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, όταν επιστήμονες και γιατροί καλούν την κυβέρνηση να το ξανασκεφθεί για τις παρελάσεις με κόσμο.

Στο ίδιο μήκος εξέπεμψε και ο Θ. Ζαούτης, καλώντας και αυτός τον κόσμο να τηρεί αποστάσεις, να φορά μάσκα και να αποφύγει τον συνωστισμό... Βέβαια, και οι δύο γνωρίζουν ή, καλύτερα, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος σε τέτοιες εκδηλώσεις, ενώ οι «ψεκασμένοι» αντεμβολιαστές, ακροδεξιοί και διάφοροι θρησκόληπτοι θα επιδιώξουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Προσεγγίζει το 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Κατά τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, επίσης, «υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ». Αλλά τα μηνύματα από τους ανθρώπους της «πρώτης γραμμής» είναι διαφορετικά.  Ήδη στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» έχει καλυφθεί σχεδόν το 100% των κλινών ΜΕΘ από ασθενείς με κορωνοϊό. Μόλις μία κλίνη ΜΕΘ διέθετε χθες το πρωί, από τις συνολικά 30, ενώ η πληρότητα και στις απλές κλίνες Covid-19 έφθασε το 100% και θα πρέπει να διατεθούν επιπλέον κλίνες εις βάρος της λειτουργίας άλλων κλινικών.

Και στα άλλα νοσοκομεία όμως η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι αντίστοιχη. «Χθες απελευθερώσαμε 8 κλίνες Εντατικής από τα υπόλοιπα νοσήματα και τα δώσαμε σε Covid ασθενείς και μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο γέμισαν» δήλωσε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ Ν. Καπραβέλος, προσθέτοντας: «Πήραμε περιστατικά διασωληνωμένα από το ΑΧΕΠΑ που ήταν σε κοινό θάλαμο, εγώ πήρα στην κλινική μου 53χρονο που ήταν σε κοινό θάλαμο στο ‘Παπαγεωργίου’».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL