Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Κορωνοϊός / Ίδια αποτυχημένη συνταγή σε χειρότερες συνθήκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ίδια αποτυχημένη συνταγή σε χειρότερες συνθήκες

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, την ώρα που η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια τραγικά λάθη που οδήγησαν στο καταστροφικό δεύτερο κύμα της πανδημίας. Καμία μέριμνα για τις επικείμενες εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ενώ στέλνει το λάθος μήνυμα ότι τελειώσαμε με την πανδημία.

Ο κίνδυνος που ενέχει η τακτική της κυβέρνησης, πέρα από το δεδικασμένο του Οκτωβρίου του 2020, προκύπτει και από τη σύγκριση των δεδομένων τις ίδιες ημέρες πέρυσι. Χθες είχαμε 29 θανάτους από κορωνοϊό στη χώρα, ενώ την ίδια ημέρα του 2020 αυτοί ανέρχονταν σε 11! Αντίστοιχα, οι δείκτες κρουσμάτων και διασωληνωμένων ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, στις 19 Οκτωβρίου 2020 εντοπίστηκαν 438 κρούσματα και 85 ασθενείς νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ. Χθες είχαμε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από τις 24 Αυγούστου και άνοδο διασωληνωμένων. Ενδεικτικό δε αυτού που ακολούθησε ήταν το γεγονός ότι μέχρι τότε οι συμπολίτες μας που είχαν χάσει τη ζωή τους ήταν 520. Συνεπώς, από τότε και έπειτα -σε μόλις έναν χρόνο- κατέληξαν 14.927 άτομα!

Στο στόχαστρο του ιού νέοι και ανεμβολίαστοι

Το πιο ανησυχητικό, ίσως, στοιχείο είναι ότι φέτος υπάρχει το εμβόλιο, το οποίο προστατεύει σημαντικά από τη σοβαρή νόσηση, τη νοσηλεία και τον θάνατο. Αυτό προκύπτει και από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των διασωληνωμένων ασθενών, καθώς οι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι υπερβαίνουν το 88% του συνόλου. Ωστόσο, το γεγονός ότι η σημερινή περίοδος, με την προστασία του εμβολίου, είναι αισθητά χειρότερη επιδημιολογικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, όταν και δεν υπήρχε το εμβόλιο, αποδεικνύει αφενός την εξέλιξη του ιού μέσω των μεταλλάξεων, αφετέρου την ανεπάρκεια της κυβέρνησης να οχυρώσει το σύστημα Υγείας, αλλά και να επικοινωνήσει αποτελεσματικά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.  Άλλωστε, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού παραμένει απροστάτευτο, καθώς μόλις το 60% των πολιτών έχει εμβολιαστεί πλήρως.  Έτσι δίνεται στο υπερμεταδοτικό στέλεχος του ιού η συνατότητα να έχει περισσότερες επιλογές υποψήφιων φορέων.

Πέρα από τα δεδομένα που προκύπτουν από την εμβολιαστική κατάσταση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, το 43,3% εξ αυτών είναι πολίτες από 40 έως 64 ετών. Επίσης, 11 πολίτες κάτω των 39 ετών δίνουν μάχη στις ΜΕΘ, ενώ πέρυσι ήταν μόλις 1.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL