Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Οδοστρωτήρας και στους περιβαλλοντικούς ελέγχους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Οδοστρωτήρας και στους περιβαλλοντικούς ελέγχους

ΡΕΜΑ

Στον κάλαθο των αχρήστων πέταξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τις απόψεις και τις θέσεις του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών καταθέτοντας διατάξεις στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση που υποβαθμίζουν τις Περιβαλλοντικές Επιθεωρήσεις. Αυτό προγραμματίζεται να ψηφιστεί σήμερα, παρά την καταψήφιση των εν λόγω διατάξεων από το σύνολο της αντιπολίτευσης και τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων.  Όπως ήταν αναμενόμενο, η διάλυση του δημόσιου συστήματος επιθεωρήσεων κυριάρχησε στη συζήτηση μετά το τέλος της προχθεσινής διαδικτυακής, πρώτης περιφερειακής ημερίδας με θέμα «Το περιβαλλοντικό έγκλημα αποβλήτων: Δράσεις και καίρια ζητήματα στην Κρήτη», στο πλαίσιο του έργου Life PROWhIBIT, υπό τον τίτλο «Πρόληψη περιβαλλοντικού εγκλήματος αποβλήτων με έξυπνες Επιθεωρήσεις». Οι συμμετέχουσες στην ημερίδα από το Σώμα Επιθεωρητών απάντησαν ότι οι προτάσεις τους αγνοήθηκαν ή ότι "αυτό που πήραμε σαν αποτέλεσμα δεν το αναγνωρίζαμε», εννοώντας το νομοσχέδιο.

Οργισμένη η πρώην γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος και αργότερα (2009 – 2012) ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του τότε ΥΠΕΚΑ Μ. Καραβασίλη μίλησε για απαξίωση θεσμών όπως οι Επιθεωρήσεις όταν επείγει η ενίσχυσή τους για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος κατά τις επιταγές της κοινοτικής νομοθεσίας. Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρύθμιση υπολογισμού του προστίμου ανάλογα με τον τζίρο της επιχείρησης και όχι το είδος της παράβασης και της ζημιάς που αυτή έχει επιφέρει στο περιβάλλον, υπογραμμίζοντας ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου καταστρατηγείται η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Υπενθύμισε δε ότι το εν εξελίξει έργο που αποσκοπεί στην πρόληψη, στον εντοπισμό και στην αποτροπή του περιβαλλοντικού εγκλήματος αποβλήτων βασίστηκε στο υφιστάμενο σύστημα επιθεωρήσεων και επιβολής προστίμων. Το εν λόγω έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Ιανουάριο του 2024, προϋπολογισμού 1.358.570 ευρώ και χρηματοδότηση από την Ε.Ε. 739.570 ευρώ.

Δημιουργεί αντί να λύνει προβλήματα

Το νομοσχέδιο, αντί να αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως οι ελλείψεις προσωπικού και πόρων, δυσκίνητες διαδικασίες επιβολής κυρώσεων κ.ά., αυξάνει την αναποτελεσματικότητα με την προσθήκη νέων γραφειοκρατικών σταδίων προ της βεβαίωσης της παράβασης και επιβολής της κύρωσης, την εισαγωγή του αντιπεριβαλλοντικού, λαϊκίστικου κριτηρίου του μεγέθους της επιχείρησης για το ύψος του προστίμου, προειδοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Σημειώνει δε ότι στον κρίσιμο τομέα σύστασης του σώματος ιδιωτών πιστοποιημένων ελεγκτών «αποτυγχάνει να διασφαλίσει την τήρηση των κανόνων κράτους δικαίου, με αποτέλεσμα να υπονομεύει την ιδέα συνεργασίας δημόσιου / ιδιωτικού, την οποία φαίνεται να θεωρεί πανάκεια».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL