Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Σφραγίζεται η αποτυχία του εμβολιασμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Σφραγίζεται η αποτυχία του εμβολιασμού

ΕΜΒΟΛΙΟ

Επιβεβαιώνεται κάθε Δευτέρα, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του εμβολιασμού, ότι το σχέδιο «Ελευθερία» της κυβέρνησης έχει... βαλτώσει και το τείχος ανοσίας μάς αποχαιρετά οριστικά για το 2021.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, μέχρι χθες στη χώρα είχαν εμβολιαστεί με μία δόση το 62,3% του γενικού πληθυσμού και το 71,8% των ενήλικων πολιτών. Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα η άνοδος είναι ανεπαίσθητη, μόλις 0,3% γενικά και 0,5% για τους άνω των 18 ετών. Μάλιστα, η απόσταση που μας χωρίζει από τους αντίστοιχους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής  Ένωσης είναι ενδεικτική της «γαλάζιας» αποτυχίας, καθώς αυτοί κυμαίνονται στο 68,2% και 79,2% αντίστοιχα.

Η ελάχιστη αύξηση μέσα σε επτά ημέρες αναδεικνύει με τον πιο αδιάψευστο τρόπο ότι η επικοινωνιακή πολιτική του Μαξίμου έπιασε ταβάνι, σε επίπεδα πολύ μακρινά από τα επιθυμητά. Ταυτόχρονα ο συγκεκριμένος δείκτης είναι και ο πιο ανησυχητικός, καθώς σφραγίζει ότι οι πολίτες που εντάσσονται τώρα στην εμβολιαστική διαδικασία μειώνονται συνεχώς.

Στους αριθμούς των πλήρως εμβολιασμένων τα δεδομένα είναι εξίσου προβληματικά. Το 60% των πολιτών και το 69,4% των ενηλίκων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 64,2% και 73,9% αντίστοιχα.

«Ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων» τα παιδιά

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι τα mRNA εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ενώ συστήνεται η χορήγηση μιας δόσης μετά από νόσηση.  Όπως εξήγησε η Μ. Θεοδωρίδου, η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι πιο αποτελεσματική από τη φυσική νόσηση.

Για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι βρίσκεται σε αναμονή για την αξιολόγηση από το CDC ως προς την πρόσθετη δόση. Η θετική γνωμοδότηση από τον FDA εγκρίνει δεύτερη δόση δύο μήνες μετά την πρώτη και η αποτελεσματικότητά της αγγίζει το 90%.

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά. Σύμφωνα με μελέτη σε ανήλικους στη Μασαχουσέτη, η οποία έγινε με μοριακό έλεγχο και καλλιέργειες από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος, ο ιός βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις στα παιδιά και τους εφήβους ζωντανός και με εξαιρετικά υψηλό ιικό φορτίο. Αυτό υπογραμμίζει πως και τα παιδιά μεταδίδουν, ενώ αποτελούν «ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων.

«Επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid, ενώ πρέπει να γίνει εμβολιασμός ευάλωτων και ενηλίκων κατά της γρίπης» διευκρίνισε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL