Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Ιερά Σύνοδος / Του κλίματος Ιερώνυμου οι πέντε νέοι μητροπολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιερά Σύνοδος / Του κλίματος Ιερώνυμου οι πέντε νέοι μητροπολίτες

Ο Ιερώνυμος και μητροπολίτες
(EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Επιτεύχθηκε η μισθολογική αποκατάσταση των έξι ιεροψαλτών και νεωκόρων, οι οποίοι για δέκα μήνες παρέμεναν απλήρωτοι, καθώς η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν εξέδιδε διαπιστωτική πράξη προκειμένου να αναλάβει το μισθολογικό κόστος των συγκεκριμένων υπαλλήλων των κοιμητηριακών ναών στους Δήμους Ζωγράφου, Ηλιούπολης και Παπάγου - Χολαργού.

Η «παραφωνία» προέκυψε από την επιλογή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών να αξιοποιήσει το ήμισυ της χαριστικής νομοθετικής ρύθμισης του τέως υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.  Έτσι, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών πήρε τα έσοδα από παγκάρι των κοιμητηριακών ναών που προηγουμένως εισέπρατταν οι τρεις δήμοι.  Όμως, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών αρνούνταν να αναλάβει το μισθολογικό κόστος των ιεροψαλτών και νεωκόρων, όπως ρητά αναφερόταν στη ρύθμιση Θεοδωρικάκου. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν επί δέκα μήνες οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι!

Στο μεταξύ, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με απόφασή της πίεζε τόσο τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη όσο και το πρωθυπουργικό γραφείο προκειμένου η ρύθμιση Θεοδωρικάκου να τροποποιηθεί ώστε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών να απαλλαχθεί από την υποχρέωση της μισθοδοσίας των έξι ιεροψαλτών και νεωκόρων.

Όπως είχαμε αποκαλύψει στην ΑΥΓΗ, στο φύλλο της 15ης Μαΐου 2021, σθεναρή ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος τεκμηριωμένα αρνήθηκε να καταθέσει αυτήν εξόφθαλμα χαριστική ρύθμιση υπέρ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο ίδιος υποστήριζε ότι οι υπάλληλοι πρέπει να μισθοδοτούνται κανονικά από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπως η ρύθμιση Θεοδωρικάκου όριζε.

Ως εκ τούτου, λίγους μήνες αργότερα η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ υποχώρησε και τελικώς υλοποίησε την υποχρέωσή της για μισθολογική αποκατάσταση των έξι ιεροψαλτών και νεωκόρων. Βέβαια, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους πέντε ιεροψάλτες και νεωκόρους στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Εκεί ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέλεξε με απόφαση στα όρια του νόμου να διατηρήσει στο μισθολόγιο του δήμου τους πέντε ιεροψάλτες και νεωκόρους προκειμένου να «διευκολύνει» την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών!  Όμως τώρα τα πράγματα άλλαξαν, οπότε γεννάται το ερώτημα με ποιον τρόπο συνεχίζει να πληρώνει τους πέντε ιεροψάλτες και νεωκόρους και γιατί δεν πιέζει την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών να αποκαταστήσει και αυτήν αδικία...

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL