Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Προσφυγικό / Ζητούν από το ΣτΕ να ακυρώσει την ΚΥΑ που χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Ζητούν από το ΣτΕ να ακυρώσει την ΚΥΑ που χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα

Πρόσφυγες και μετανάστες
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ)

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας στέλνουν για ακύρωση την απόφαση των υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, με την οποία χαρακτηρίζεται η Τουρκία «ασφαλής τρίτη χώρα» και άρα κατάλληλη για τη φιλοξενία προσφύγων, οι ΜΚΟ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο. 

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 42799/2021 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2425/Β/7-6-2021, η Τουρκία συμπεριλήφθηκε στον Εθνικό κατάλογο ασφαλών τρίτων χωρών, ώστε να γίνονται επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων.

Οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν ότι η κοινή υπουργική απόφαση «είναι σε κατάφωρη αντίθεση με το κράτος δικαίου, το Σύνταγμα και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και μάλιστα με μία διαδικασία αντίθετη και με τις προβλέψεις του δικαίου της ΕΕ».

Τονίζουν μεταξύ άλλων ότι η απόφαση αυτή έχει σημάνει «τη μαζική απόρριψη με συνοπτικές διαδικασίες, των καταγόμενων αιτούντων άσυλο» από τις πέντε χώρες που η ΚΥΑ αφορά, Συρία, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Σομαλία, Πακιστάν. 

Καταγγέλλουν επίσης ότι ενώ για το θέμα είχε συσταθεί από τις 17 Νοεμβρίου 2020 ομάδα εργασίας, αποτελούμενη μεταξύ άλλων και από πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες εγνωσμένου κύρους και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, «κανένα πόρισμα της ομάδας αυτής δεν εκδόθηκε, ούτε λήφθηκε υπόψη».

Αντίθετα, «παραγγέλθηκε εισήγηση των υπηρεσιών, η οποία επικαλείται πληροφορίες, που όχι μόνο δεν στηρίζουν την κρίση των δύο υπουργών περί της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, αλλά οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Για τον λόγο αυτό, το σχετικό σημείωμα της Υπηρεσίας Ασύλου, συντεταγμένο στα αγγλικά, γνωστοποιήθηκε μόνο κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης».

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, είχε υποστηρίξει ότι η ΚΥΑ «είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και θωρακίζει το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας έναντι αιτημάτων πολιτών από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σομαλία, που αντικειμενικά δεν έχουν λόγο να μη θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL