Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Λινού - Παυλάκης - Καπραβέλος / Επίθεση στην κυβέρνηση για τα μέτρα χαλάρωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λινού - Παυλάκης - Καπραβέλος / Επίθεση στην κυβέρνηση για τα μέτρα χαλάρωσης

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΗΣ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για «επιβράβευση» των εμβολιασμένων αντί για υλοποίηση στοχευμένων μέτρων αύξησης του εμβολιασμού και προστασίας των ανεμβολίαστων (μεταξύ τους όλων των παιδιών ως 11 ετών) απειλεί να πυροδοτήσει πέμπτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το κόστος που μπορεί να έχει η επιλογή του Μαξίμου για «θετική» επικοινωνιακά αντιμετώπιση της πανδημίας, αντί της στόχευσης στο τμήμα του πληθυσμού που παραμένει απροστάτευτο, ειδικά στην βόρεια Ελλάδα των «κάστρων» της ΝΔ και της μεγάλης ισχύος της Εκκλησίας.

Αθηνά Λινού: Πιθανός ακόμη και διπλασιασμός κρουσμάτων

Σαφή προειδοποίηση για τον κίνδυνο που κρύβει η χαλάρωση και την αδυναμία έγκαιρης αποτροπής αρνητικών εξελίξεων απηύθυνε μιλώντας στον Ant1 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σύνεση ... οι 15 ημέρες μπορεί να είναι πολλές, μπορεί να βρεθούμε προ πολύ μεγάλης έξαρσης κρουσμάτων τότε ... όταν έχεις πολλούς ανθρώπους μαζί σε κλειστό χώρο, είναι μεγάλο πρόβλημα. Τουλάχιστον, να υπήρχε μία σύσταση για φυσικό αερισμό των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης». Αν η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινωθεί με την χαλάρωση, προέβλεψε ότι «θα περιμένουμε μέσα σε άλλη μία εβδομάδα, πιθανό διπλασιασμό των κρουσμάτων ... λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα και επιπλέον λόγω του ότι δεν συνεχίζεται αυτή η πολύ μεγάλη προσπάθεια για τήρηση μέτρων στα σχολεία».

Νίκος Καπραβέλος: «Ριψοκίνδυνη κίνηση» τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους

Λίγο νωρίτερα ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπαναστασίου στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στο Mega προειδοποιούσε και αυτός ότι «είναι υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους. Δίνουν την εντύπωση επιστροφής στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη από ανεμβολίαστους. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι θάνατοι υπερέβησαν τις 15.000». Αναφέρθηκε μάλιστα στο ότι «χθες είχαμε ένα τραγικό θάνατο, 20 χρονών παιδί έχασε τη ζωή του. Με γενναιότητα έδωσε τη μάχη σε σοβαρότατες επιπλοκές του κορωνοϊού, ανεμβολίαστο φυσικά» σημείωσε. «Προφανώς ο κορωνοϊός το βρήκε χωρίς τείχος προστασίας, αλλά παρουσίασε τρομερές επιπλοκές, δεν τις έχουμε δει άλλη φορά όλες μαζί σε έναν ενήλικα ... Δεν πίστευαν στο εμβόλιο ούτε οι γονείς του παιδιού και προφανώς επηρεάστηκε και το παιδί, δεν πίστευαν στη δύναμη αυτού του θείου δώρου».

Γιώργος Παυλάκης: Κόλαφος κατά κυβέρνησης για την κατάργηση των τοπικών lockdown

«Το να διακηρύσσεις ότι δεν θα γίνουν lockdown είναι μονομερής αποκλεισμός, να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και μετά ζητάμε συγγνώμη» είπε εξάλλου στο ΣΚΑΪ από τις ΗΠΑ ο ερευνητής γιατρός Γιώργος Παυλάκης. «Φοβάμαι ότι με το επίπεδο επιτήρησης που υπάρχει στα κέντρα διασκέδασης αν παραμείνουν ανοιχτά όλη νύχτα θα επικρατήσει αλαλούμ», όπως προειδοποίησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL