Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.1°C24.4°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.6°C22.1°C
2 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.8°C21.1°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 33%
Κορωνοϊός / Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν άρση περιορισμών στους εμβολιασμένους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν άρση περιορισμών στους εμβολιασμένους

ΕΜΒΟΛΙΟ

Τρεις πονοκέφαλοι για το Μαξίμου:

1. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου της αγοράς

2. Η δυσαρέσκεια των πολιτών για τους αργούς ρυθμούς επιστροφής στην κανονικότητα

3. Οι «ενοχλητικοί» της επιτροπής εμπειρογνωμόνων

Την εμβάθυνση των διαχωριστικών γραμμών στο κοινωνικό σώμα αναμένεται να προκαλέσουν οι αποψινές τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας αναφορικά με το «τέλος του lockdown μόνο για τους εμβολιασμένους». Σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται η κατάργηση όλων των περιορισμών για τους εμβολιασμένους πολίτες, ακόμα και στις περιοχές που έχουν βαφτεί με κόκκινο χρώμα στον υγειονομικό χάρτη, και επιβλήθηκε νέος γύρος περιοριστικών μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήδη τα απόνερα της αποτυχίας και στο εμβολιαστικό εγχείρημα κυκλώνουν το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο καταφθάνουν μηνύματα δυσαρέσκειας από τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών της βόρειας Ελλάδας -όπου έχουν επιβληθεί mini lockdown- λόγω των απαγορεύσεων της κυκλοφορίας 1 π.μ. - 6 π.μ., αλλά και της μουσικής -καθ' όλο το εικοσιτετράωρο- σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Ο κόσμος της αγοράς διαμηνύει μάλιστα πως πλέον δεν διαθέτει καμία οικονομική στήριξη από την Πολιτεία ώστε να αντισταθμίσει τις νέες οικονομικές απώλειες.

Μηνύματα δυσαρέσκειας

Συν τοις άλλοις στο Μέγαρο Μαξίμου καταφθάνουν δημοσκοπήσεις που -σύμφωνα με την ερμηνεία των κυβερνητικών παραγόντων- καταγράφουν την έντονη δυσαρέσκεια των ερωτηθέντων «για τους αργούς ρυθμούς επιστροφής στην κανονικότητα», σε αντιδιαστολή προφανώς με τις προσδοκίες που καλλιεργούσε η κυβέρνηση περί όρθωσης του τείχους ανοσίας στο τέλος Αυγούστου.

Στη μαύρη σκιά δε των 15.000 θανάτων από τον κορωνοϊό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να πείσει ότι οι αλλαγές στο πλαίσιο των μέτρων δεν σημαίνουν ότι «μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία το προηγούμενο πλαίσιο που έχει οδηγήσει στον θωρακισμό απέναντι στον ιό.  Άλλωστε η χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει ξανά».

Την μπάλα στην εξέδρα πέταξε δε ο Οικονόμου όταν ρωτήθηκε -στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- για τους λόγους του πρόσφατου «ξηλώματος» της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας και του επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

«Η πανδημία χαρακτηρίζεται από κύκλους. Ο πρώτος κύκλος μας βρήκε αντιμέτωπους με συγκεκριμένα εργαλεία που έπρεπε να αλλάξουν. Πετύχαμε πολλά αυτό το διάστημα. Τώρα έχουμε περάσει σε έναν νέο κύκλο και προκύπτουν καινούργιες ανάγκες και προκλήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία άλλη κατανομή του δυναμικού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τις «περαιτέρω ελευθερίες προς τους εμβολιασμένους» προανήγγειλε ο  Άκης Σκέρτσος. Ο υπουργός Επικρατείας, χωρίς να εξηγήσει, επιχείρησε να σερβίρει μία εικόνα επιτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας.

«Ο Σεπτέμβριος δεν είναι Μάρτιος ούτε είμαστε στο 2020. Η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, ταυτόχρονα υπάρχει ο εμβολιασμός. Αυτή τη στιγμή το 70% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένοι, ενώ υπάρχει κι ένα ποσοστό συμπολιτών που έχει νοσήσει. Συνεπώς η πλειοψηφία των πολιτών είναι θωρακισμένη απέναντι στον κορωνοϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει περίπτωση γενικού lockdown, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κινητικότητα των εμβολιασμένων» επεσήμανε και ο υφυπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας.

Παραγκωνισμός των ειδικών

Παράλληλα ο Θάνος Πλεύρης θα ανακοινώσει και τη δημιουργία μίας ολιγομελούς επιτροπής (7-9 ατόμων) που θα έχει συμβουλευτικό ρόλο προς το υπουργείο Υγείας καθιστώντας σαφή τη στόχευση της κυβέρνησης να παραγκωνίσει την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας! Το νέο άτυπο όργανο θα απαρτίζεται από επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων «που θα παρατηρούν την πορεία της πανδημίας, ενώ θα υπάρχουν παρεμβάσεις για μέτρα όταν κρίνεται απαραίτητο».

Το οξύμωρο είναι ότι, τυπικά, δεν παύει να υφίσταται η επιτροπή των ειδικών. Η γαλάζια διαρροή ωστόσο ότι αυτή θα συνεδριάζει «μόνο όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν» καθιστά εμφανή την προτεραιότητα της Ν.Δ. να «εκκαθαρίσει» τις ενοχλητικές φωνές των ειδικών.

Οι αιχμηρές γλώσσες, ακόμη και εντός της παράταξης, εκτιμούν ότι «αν διαλυόταν εντελώς η επιτροπή, τότε θα απελευθερώνονταν και οι φωνές διαφόρων επιστημόνων με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρισκόταν στον τοίχο και υπόλογη...».

Τέλος, σε διαφορετικό μήκος κύματος με τον Θάνο Πλεύρη κινούνται κορυφαίοι υπουργοί αναφορικά με τη διεξαγωγή των παρελάσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά άναψε το σχετικό πράσινο φως επισημαίνοντας πως «σε ό,τι αφορά την 28η Οκτωβρίου φέτος η κατάσταση δεν είναι όπως ήταν πέρυσι και ο κόσμος δικαιούται, αξίζει και θα έχει μια κανονικότητα».

Ήδη ο Μ. Βορίδης είχε σπεύσει να δώσει... πατριωτικά διαπιστευτήρια προαναγγέλλοντας ότι «η παρέλαση θα γίνει με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ισχυρή παρότρυνση για χρήση της μάσκας». Ο συνοδοιπόρος του ωστόσο από την εποχή του ΛΑΟΣ υπουργός Υγείας, υπό το ασήκωτο βάρος του χαρτοφυλακίου του, τόνισε ότι «ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση για τις παρελάσεις» και ότι «βασική αρχή της κυβέρνησης είναι να μην κλείνει η οικονομία και η κοινωνική δραστηριότητα άπαξ και υπάρχει το εμβόλιο, αξιολογώντας όμως πάντοτε την επιδημιολογική εικόνα»...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL