Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Κορωνοϊός / Προς χαλάρωση μέτρων με λογική κοινωνίας των δύο τρίτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Προς χαλάρωση μέτρων με λογική κοινωνίας των δύο τρίτων

Μητσοτάκης Πλέυρης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πολλαπλή αναφορά σε «ελευθερίες», «δικαιώματα», «κανονικότητες» και «επιβραβεύσεις» αναμένεται να έχει η παρουσίαση του νέου πλαισίου μέτρων για την πανδημία covid-19 που θα ανακοινώσει στις 15.00 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

Όπως αναφέρεται σε πλήθος δημοσιευμάτων, αλλά και με βάση τις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη, συζητείται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σήμερα (στις 10.00), μετά τις προτάσεις του υπουργείου, αύξηση στην ελευθερία κινήσεων για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Έμφαση αναμένεται να δοθεί στην εστίαση και ευρύτερα στην ψυχαγωγία και την πρόσβαση σε αυτήν, καθώς και συνακόλουθα στην κυκλοφορία των πολιτών ακόμη και σε περιοχές επιδημιολογικά επιβαρυμένες, όπου έχουν επιβληθεί πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, εν είδει mini lockdown. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας συζητείται αν θα μπορούν πλέον να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς στο ωράριο όταν φιλοξενούν μόνο πλήρως εμβολιασμένους πελάτες. Αντίστοιχα, εντός αυτών των χώρων εξετάζεται αν μπορεί να καταργηθεί ο περιορισμός για τους καθήμενους σε κέντρα διασκέδασης αμιγώς για εμβολιασμένους, όπως και η κατάργηση των περιορισμών στην πληρότητα. 

Η «επιβράβευση» όσων πολιτών εμβολιάστηκαν είναι μία επικοινωνιακά χρήσιμη για το Μαξίμου επιλογή, την ώρα που η δυσφορία από την απειλή νέων περιοριστικών μέτρων αυξάνεται με την έλευση του χειμώνα. Ωστόσο, απειλεί τον πλέον εκτεθειμένο στην covid-19 πληθυσμό, τους ανεμβολίαστους (ενήλικες, όλα τα παιδιά ως 11 ετών, μεγάλο ποσοστό των υπόλοιπων ανηλίκων), με διαχωρισμό και αυξημένη επαφή μεταξύ τους. Η διάσπαση του κοινωνικού συνόλου υπέρ μίας ελαφρά μεγαλύτερης πλειοψηφίας με τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο μία μεγάλη μειοψηφία, θυμίζει τις πλέον ωμές νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις για την κοινωνία των δύο τρίτων.

Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότεροι εμβολιασμοί

Τα προβλήματα στην πραγματική εφαρμογή των μέτρων, που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο από μία χαλάρωση ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, περιέγραψε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Μάριος Λαζανάς.

Αρχικά έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη να περιοριστεί η απήχηση του εντιεμβολιαστικού κινήματος, ενώ προειδοποίησε ότι στην κατεύθυνση των ελευθεριών για τους εμβολιασμένους, τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα πρέπει να μην διαταράσσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Το μεγάλο πρόβλημα που υπογράμμισε ο ίδιος είναι ότι παρά τις αποφάσεις και ανακοινώσεις περί μέτρων, στην πράξη δεν γίνονται παντού έλεγχοι πιστοποιητικών.

Και την ίδια ώρα, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, τα μοναστήρια φαίνεται να λειτουργούν ως χώροι υπερσυγκέντρωσης ανεμβολίαστων, ενώ πολλοί κληρικοί τροφοδοτούν το αντιεμβολιαστικό κίνημα με αναφορές ακόμη και στο «σατανά» για το εμβόλιο. Και όλα αυτά, ενώ οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας είναι ήδη στο 100% πληρότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL