Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Υπουργείο Παιδείας / Καθυστερημένη ΕΔΕ για τη Σταυρούπολη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Παιδείας / Καθυστερημένη ΕΔΕ για τη Σταυρούπολη

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΕΠΑΛ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση και μετά από δύο ημέρες φασιστικών επιθέσεων που προκάλεσαν ακροδεξιά στοιχεία ενάντια σε φοιτητές και μαθητές στο ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης και τις έντονες πιέσεις εκπαιδευτικών και κομμάτων, ο γ.γ. του υπουργείου Αλέξανδρος Κόπτσης ζήτησε να διαταχθεί  Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για να αποδοθούν ευθύνες για τα επεισόδια.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Α. Κόπτση, η εντολή για ΕΔΕ δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας χθες το πρωί, ενώ, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, υποστήριξε πως «όποιος διαπιστωθεί ότι έχει ευθύνη, είτε από αμέλεια είτε εσκεμμένα, όποιος κι αν είναι αυτός, θα υποστεί τις κυρώσεις». Απαντώντας στο ερώτημα αν βρίσκονται αντιμέτωποι με ενδεχόμενες ποινές και οι εκπαιδευτικοί, ο Α. Κόπτσης ανέφερε ότι «κανείς δεν εξαιρείται και δεν έχει ασυλία από ευθύνες, αν του αναλογούν».

Είναι απορίας άξιο το γιατί η ΕΔΕ διατάχθηκε με τόσο μεγάλη χρονική καθυστέρηση, τη στιγμή που εδώ και τρία εικοσιτετράωρα οι μαθητές και οι φοιτητές στη Σταυρούπολη γίνονται συνεχώς στόχος δολοφονικών επιθέσεων από ομάδες νεοναζί -μαθητών και εξωσχολικών- που χρησιμοποιούν το σχολείο ως ορμητήριο.

Ιδεολογική αντιπαράθεση, λέει η Μακρή

Την ίδια στιγμή η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, σε συνέντευξή της, καταδίκασε τα επεισόδια, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ότι πρόκειται για φασιστικές ομάδες, και ισχυρίστηκε απλώς ότι «δεν είναι μια ανεκτή ιδεολογική αντιπαράθεση». Σε ποια ιδεολογική αντιπαράθεση αναφέρεται άραγε η υφυπουργός; Περιλαμβάνεται η δράση των νεοναζιστικών συμμοριών στο πλαίσιο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης;

Η ίδια, αναφερόμενη στο ζήτημα της ΕΔΕ, που είναι σε εξέλιξη, είπε πως θα είναι «ουσιαστική και όχι διεκπεραιωτική» προσθέτοντας ότι «εάν θύλακοι της Χρυσής Αυγής θέλουν να χρεωθούν τα επεισόδια, αυτό είναι αποδεικτικό της συμπεριφοράς τους και της έλλειψης δημοκρατικής νοοτροπίας που τους διακατέχει».

Η καθυστέρηση εκκίνησης των διαδικασιών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών. Η ΟΛΜΕ, σε ανακοίνωσή της, κατακεραύνωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία τους άφησε έρμαια των φασιστικών επιθέσεων.

Συγκεκριμένα η ομοσπονδία τόνισε πως «το υπουργείο Παιδείας, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να προστατέψουν την εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν θα επιτρέψουμε σε φασιστικές ομάδες και μορφώματα να προωθούν την εγκληματική ιδεολογία τους στον χώρο του σχολείου», ενώ ανέφερε πως «εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες και σπουδαστές/στριες θα βάλουν φραγμό στις φασιστικές αντιλήψεις και την πολιτική που τις εκθρέφει».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL