Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Kρήτη / Τέλος στην περιπέτεια των 152 προσφύγων, αποβιβάστηκαν στην Παλαιόχωρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Kρήτη / Τέλος στην περιπέτεια των 152 προσφύγων, αποβιβάστηκαν στην Παλαιόχωρα

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Tέλος στην περιπέτεια των 152 προσφύγων και μεταναστών που διασώθηκαν ανοιχτά του νησιού Σχίζα στη Μεσσηνία.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου οι πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι από το Λιμενικό με τη βοήθεια ερασιτεχνών ψαράδων και ιδιοκτητών σκαφών της περιοχής. Στη συνέχεια έγινε η μεταφορά τους προς τον Καλαθά Χανίων, όπου έπειτα από συνεννόηση με τον δήμαρχο Χανίων, θα φιλοξενηθούν στην παιδική κατασκήνωση.

Είχαν προηγηθεί πολύωρες διαπραγματεύσεις των αρχών με τους πρόσφυγες που είχαν μεταφερθεί στη Παλαιόχωρα Χανίων με το τάνκερ ARISTOFANIS αλλά ζητούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία.

Στις κατασκηνώσεις στις 6.10 το πρωί έφτασαν οι 100 από τους 152 ανθρώπους και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χανίων Ελένη Ζερβουδάκη, οι υπόλοιποι αναμένεται να φθάσουν τις αμέσως επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με την κ. Ζερβουδάκη ο χώρος της κατασκήνωσης έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ενώ τους προσφέρθηκε φαγητό και νερό και όλοι τους θα υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για Covid -19. Παράλληλα θα κινηθούν οι διαδικασίες για την ταυτοποίησή τους.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των 152 αυτών ανθρώπων, που προέρχονται σύμφωνα με το Aegean Report από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν, είναι γυναίκες και 36 παιδιά, ενώ κατά την επιχείρησή διάσωσής τους στη Σχίζα έπεσε στο νερό μια έγκυος γυναίκα και παρά τις προσπάθειες δεν εντοπίστηκε ποτέ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα neakriti.gr, κατά την αποβίβαση χρειάστηκε η παροχή ιατρικής βοήθειας σε έναν άνδρα, ενώ για την υποδοχή τους και την παροχή πρώτων βοηθειών, τροφής και νερού, κινητοποιήθηκαν ο Δήμος Καντάνου Σελίνου, η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Σελίνου καθώς και το παράρτημα Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL