Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Σχολεία / Υπό άμεση αναθεώρηση το 50+1 για το κλείσιμο τμήματος – Επιμένει η Κεραμέως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Υπό άμεση αναθεώρηση το 50+1 για το κλείσιμο τμήματος – Επιμένει η Κεραμέως

ΚΕΡΑΜΕΩΣ
Eurokinissi

Μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων και ενώ τα κρούσματα κορωνοϊού στις μικρές ηλικίες εκτοξεύονται, οι επιστήμονες ζητούν την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου.

Το μέλος της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων Μάριος Λαζανάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι τα μέτρα με τα οποία άνοιξαν τα σχολεία μπορεί να αναθεωρηθούν άμεσα και υπογράμμισε ότι το επίμαχο είναι το πρωτόκολλο του 50+1, δηλαδή, η πρόβλεψη πως για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχουν νοσήσει οι μισοί συν ένας μαθητής από το σύνολο της τάξης.

Έκθετη είναι έτσι η κυβέρνηση, με τη Νίκη Κεραμέως να εμφανίζεται αμετακίνητη και να επιμένει στο 50+1, την  ώρα που πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών κατά του μέτρου. Χαρακτηριστικά είναι όσα υποστήριξε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εμφανιζόμενη να μην αντιλαμβάνεται ούτε τις ενστάσεις των εκπαιδευτικών ούτε την αγωνία των γονέων

«Πέρυσι σε περίπτωση κρούσματος έκλεινε ένα τμήμα για να περιοριστεί η διασπορά στο σπίτι» ανέφερε συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας ενώ τώρα, όπως υποστήριξε, οι γονείς και οι παππούδες είναι εμβολιασμένοι ή αν δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν από το κράτος. Στα συνεχή ερωτήματα που δέχθηκε από γονείς-τηλεθεατές, οι οποίοι έλεγαν ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο αν για παράδειγμα σε ένα τμήμα 24 μαθητών αρρωστήσουν οι 10, η Νίκη Κεραμέως επαναλάμβανε μονότονα τα περί αυξημένου testing – «θα έχουν δωρεάν από το κράτος 7 τεστ» έλεγε και ξαναέλεγε – ισχυριζόμενη μάλιστα ότι «αυτή είναι μια δαπανηρή επιλογή που την κάναμε για να προστατεύσουμε τους μαθητές».

 

Με σαθρά επιχειρήματα και μέσους όρους μαθητών στο κέντρο της Αθήνας, η Νίκη Κεραμέως υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία όπως έκλεισαν χωρίς αραίωση των μαθητών. Αρνήθηκε να πει πόσα τμήματα αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε αυτή τη στιγμή στοιχεία και παρέπεμψε στην ενημέρωση σήμερα Τετάρτη το απόγευμα από τον ΕΟΔΥ.

Νίκος Φίλης: Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει τους ειδικούς επιστήμονες

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε άμεσα στην εμμονή της Νίκης Κεραμέως παρά τις προειδοποιήσεις των μελών της επιτροπής λοιμωξιολόγων. με δήλωσή του καλεί για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση «να να ακούσει, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Φίλη, αλίμονο, αυτό θα το θεωρούσε... πλήγμα του «κύρους» της, αλλά τους ειδικούς επιστήμονες». 

Είναι παράλογο και άκρως επικίνδυνο, σημειώνει, σε ένα τμήμα 25 παιδιών για παράδειγμα, να πρέπει να νοσήσουν τα 13 για να κλείσει, ενώ με 10 ή με 12 κρούσματα να μένει ανοιχτό. Ποιος γονέας θα στείλει το παιδί του σε αυτό το υγειονομικό ναρκοπέδιο όσα τεστ κι αν διενεργούνται; 

«Ποιος νοσηρός πολιτικός εγκέφαλος συνέλαβε αυτή την εξοργιστική ιδέα; Ποιοι παίζουν με την υγεία των παιδιών και τη διασπορά του ιού στην ευρύτερη κοινότητα; Τονίζω και πάλι ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα, προκειμένου τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και να ανοίξουν επιτέλους και τα πανεπιστήμια», καταλήγει ο Νίκος Φίλης.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μάριος Λαζανάς δεν είναι το μοναδικό μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που μιλά για άμεση αναθεώρηση της πρόβλεψης για 50+1 κρούσματα κορωνοϊού προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα.

Τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει τέσσερις ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας ο οποίος είχε επισημάνει ότι θα γινόταν επαναξιολόγηση του μέτρου του 50+1 καθώς είχε εκτιμήσει ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα είναι τόσο μεγάλη που μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν νοσήσει όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από το άνοιγμα των σχολείων είχε επισημάνει ότι τα μέτρα που επέλεξε η Νίκη Κεραμέως είναι συνώνυμα με την μετατροπή των σχολικών αιθουσών σε εστίες υπερμετάδοσης

Με συνεχείς ανακοινώσεις – εκκλήσεις καλούσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη ρύθμιση για νόσηση του 50%+1 των μαθητών, καθώς και σε συνεργασία με τους δήμους να αξιοποιήσουν επιπλέον χώρους στα σχολικά συγκροτήματα που ασφυκτιούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL