Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Κορωνοϊός / Ανησυχία από την εκτόξευση κρουσμάτων στα σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ανησυχία από την εκτόξευση κρουσμάτων στα σχολεία

ΣΧΟΛΕΙΟ

Κάτω από τη βάση βαθμολογείται η κυβέρνηση και στο κρας τεστ που αφορά το άνοιγμα των σχολείων, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας στις πολυπληθείς σχολικές τάξεις τορπιλίζει το εγχείρημα της διά ζώσης εκπαίδευσης. Την καμπάνα στο Μέγαρο Μαξίμου χτύπησαν τα στοιχεία που καταγράφουν ότι η αναλογία παιδιών - ενηλίκων στα ημερήσια κρούσματα έχει φτάσει στο ένα προς τρία, ενώ πριν από την επιστροφή των μαθητών στα θρανία ήταν ένα προς πέντε!

Στο γαλάζιο μικροσκόπιο έχει τεθεί και το γεγονός ότι ένα στα τρία παιδιά που νοσούν χρειάστηκαν νοσηλεία και το 2% χρειάζεται διασωλήνωση στην εντατική. Επιτομή της επιτελικής ανοργανωσιάς και σπασμωδικότητας αποτελεί, δύο εβδομάδες μετά το πρώτο κουδούνι, η γαλάζια πρόθεση για τροποποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον άξονα Μαξίμου - υπουργείου Παιδείας προσανατολίζονται στην απόσυρση της πρόβλεψης που αφορά το κλείσιμο των τάξεων μόνο αν νοσήσει το 50% των μαθητών συν ένας μετά τις σχετικές επίμονες προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων για τους κινδύνους ευρείας διασποράς του ιού.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος Κεραμέως - Σκέρτσος

Παράλληλα η Νίκη Κεραμέως επιμένει στο μονοδιάστατο μήνυμα που αφορά την αναγκαιότητα "να πείσουμε για τον εμβολιασμό των παιδιών και τη θωράκιση της υγείας τους" μετακυλίοντας ουσιαστικά στους γονείς την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών δομών.

Ταυτόχρονα όμως ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού  Άκης Σκέρτσος υποβάθμισε τον εμβολιασμό των παιδιών καθώς "φυσικά και τον ενθαρρύνουμε", αλλά υποστήριξε ότι "το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά". "Το πρόβλημα είναι οι άνω των 60, εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσπάθεια πειθούς" είπε χαρακτηριστικά ρίχνοντας νερό στον μύλο των δύσπιστων πολιτών, ειδικά μετά την επέκταση του εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 12 ετών!

Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός των παιδιών από παιδιάτρους αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας. "Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι προσκλήσεις στους παιδιάτρους για να υπογραφεί η σύμβαση και θα καθοριστεί και η αμοιβή τους" δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στη σκιά, ωστόσο, των χαμηλών ρυθμών εμβολιαστικής κάλυψης η κυβέρνηση, μετά από συνεννοήσεις με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ενέκρινε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο περιλαμβάνει:

* Την αύξηση των κλινών στις παιδιατρικές ΜΕΘ.

* Την επιστράτευση κλινών των ιδιωτικών παιδιατρικών νοσοκομείων.

* Την αξιοποίηση κλινών ενηλίκων σε ΜΕΘ για παιδιά που νοσούν.

Σε αυτό το φόντο ωστόσο η υπουργός Παιδείας -με την ιδιότητα της... επιδημιολόγου- αξιολογεί ως "σημαντικότερη τη διενέργεια τεστ από την αραίωση τμημάτων" στο πλαίσιο μίας προσπάθειας να υποβαθμίσει την πάγια σύσταση της επιστημονικής κοινότητας για δημιουργία ολιγομελών τμημάτων.

ΣΥΡΙΖΑ: "Πάρτε πίσω τη ρύθμιση για νόσηση του 50%+1 των μαθητών"

"Ενώ ο ΕΟΔΥ ζητάει αξιοποίηση χώρων και άλλων πόρων... στην κάθε σχολική και ευρύτερη κοινότητα, η υπουργός Παιδείας απλώς τον αγνοεί. Και δεν απευθύνει ανάλογη εγκύκλιο ώστε να διερευνηθούν σε κάθε σχολική μονάδα και σε κάθε δήμο της χώρας με πρόβλημα πολυπληθών τμημάτων, οι τρόποι αραίωσης" τονίζει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλεί δε την κυρία Κεραμέως να δώσει "άμεσα εντολή στις σχολικές μονάδες που οι αίθουσές τους ασφυκτιούν, σε συνεργασία με τους δήμους ‘με πρωτοβουλία και επινοητικότητα’ να αξιοποιήσουν επιπλέον χώρους εντός και εκτός του σχολείου ή να βρουν τους ακριβείς τρόπους για την εφαρμογή των γενικών αρχών των μέτρων προφύλαξης στα σχολεία".

Αλλιώς -όπως προειδοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση- "και τα φετινά λουκέτα θα έχουν το δικό σας ονοματεπώνυμο και εκείνο του πρωθυπουργού σας". Επιπλέον καλεί την υπουργό να πάρει "τώρα πίσω τη ρύθμιση για νόσηση του 50%+1 των μαθητών για να κλείσει ένα τμήμα", καθώς "διακινδυνεύετε να μετατρέψετε τα σχολεία μας σε υπερμεταδότες της νόσου στον γενικό πληθυσμό".

Συν τοις άλλοις ζητάει να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου "ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων ανά σχολείο για λόγους διαφάνειας, ενημέρωσης και υγειονομικής προφύλαξης".

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι "όποιος επιχειρήσει ανάλογες ενέργειες θα είναι αντιμέτωπος με τις νομικές πράξεις που προβλέπονται" με τα περιστατικά έντασης που προκαλούν, το τελευταίο διάστημα, στις σχολικές μονάδες γονείς - αρνητές του ιού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL