Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός / Τρίτη δόση επειδή αποτύχαμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Τρίτη δόση επειδή αποτύχαμε

ΕΜΒΟΛΙΟ

Πολλές είναι οι ενστάσεις για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, τόσο από τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσο και από άλλους επιστήμονες. Σε αυτό συνηγορεί και η στάση αναμονής που κρατάει προς το παρόν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς αναμένει περαιτέρω στοιχεία.

Όπως τόνισε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, η έναρξη χορήγησης της τρίτης δόσης συνδέεται με την επιδημιολογική και εμβολιαστική εικόνα της χώρας. «Προφανώς η Δανία και η Πορτογαλία, με 90% - 95% εμβολιαστική κάλυψη στις μεγάλες ηλικίες και πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, μπορεί να μην πάρουν απόφαση για τρίτη δόση. Η απόφαση αυτή συσχετίζεται με αναποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη των μεγάλων ηλικιών», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι μεγάλοι, δεν θα υπήρχε τέτοια ζέση ούτε για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Συνεπώς, η βιασύνη για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, η παράκαμψη του ΕΜΑ για πρώτη φορά και ο εμβολιασμός των παιδιών οφείλονται στη χαμηλή γραμμή άμυνας που έχει η χώρα (μόλις 56,7% οι πλήρως εμβολιασμένοι). Εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος είχε παραδεχτεί ότι ο εμβολιασμός των ανήλικων δεν θα ήταν αναγκαίος εάν ήταν υψηλότερα τα ποσοστά στους ηλικιωμένους.

Πάντως, ο Ν. Τζανάκης θεωρεί σωστή την απόφαση για τρίτη δόση σε υγειονομικούς και πολίτες άνω των 60 ετών, παρά τις όποιες επιφυλάξεις. Ανέφερε δε ότι όσοι έκαναν AstraZeneca θα κάνουν τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA, καθώς «έχει δοκιμαστεί η μίξη των εμβολίων και ξέρουμε ότι η ανοσιακή απάντηση είναι πάρα πολύ καλή και ασφαλής».

Ανεπαρκείς οι εξετάσεις αντισωμάτων

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι οι εξετάσεις αντισωμάτων για τον κορωνοϊό δεν μπορούν να ανιχνεύσουν το εύρος της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο, απαντώντας σε όσους κάνουν τέτοια τεστ για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε αναμνηστική δόση. Πρόσθεσε ότι «ανιχνεύουν ένα ή δύο είδη αντισωμάτων από την πολυκλωνική απάντηση αντισωμάτων που κάνει ο οργανισμός μας. Κάθε εργαστήριο έχει επιλέξει να ανιχνεύει μόνο κάποια είδη».

Σύμφωνα με τον Ν. Τζανάκη, η κυτταρική ανοσία καθορίζει και τη χημική. Όπως είπε, τα κύτταρα μνήμης έχουν τη συνταγή και καθοδηγούν άλλα κύτταρα του οργανισμού, τα β λεμφοκύτταρα, να παράγουν αντισώματα. «Συνεπώς με την είσοδο του ιού στο σώμα μας η κυτταρική ανοσία έχει ακόμα τη μνήμη και καθοδηγεί άμεσα τα β λεμφοκύτταρα να παράγουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων και να καταστείλουν τον ιό».

Όλο και πιο κοντά η τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό. «Είναι πιθανόν να αποφασιστεί η χορήγηση τρίτης δόσης και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, με βάση ηλικιακά κριτήρια, την επαγγελματική απασχόληση και τις συνοδούς παθήσεις. Δεν αποκλείουμε τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό».

Υπενθυμίζεται ότι, σε ερώτηση της ΑΥΓΗΣ στην πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα, διευκρίνισε ότι πάντα γίνονται συζητήσεις για τον γενικό πληθυσμό, αλλά η προτεραιοποίηση προκύπτει ανάλογα με τα δεδομένα.

Συναγερμός για Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, το επιδημιολογικό βάρος της πανδημίας έχει μεταφερθεί στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ένα βήμα πριν το κόκκινο, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα,να μεταβαίνουν εκτάκτως αύριο στη συμπρωτεύουσα, συνοδευόμενοι από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο.

Θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων καθώς και με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με αντικείμενο τους πανδημικούς δείκτες που καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα, το ποσοστό των εμβολιασμών και τις ενέργειες που γίνονται για περαιτέρω αύξησή τους καθώς και για την ετοιμότητα των υγειονομικών δομών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης που δημοσιεύθηκαν χθες, σε απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται 248 ασθενείς, εκ των οποίων το 81,5% δεν έχει εμβολιαστεί. Παράλληλα, 22 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα αυξημένης ροής οξυγόνου, όλοι ανεμβολίαστοι. Στις ΜΕΘ - Covid της 4ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 53 ασθενείς, εκ των οποίων οι 51 είναι ανεμβολίαστοι, δηλαδή το 96,2%.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL