Live τώρα    
Γερμανία / 20.000 διαδηλωτές κατά του συνεδρίου του AfD - Επανεξελέγησαν Βάιντελ και Κρουπάλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / 20.000 διαδηλωτές κατά του συνεδρίου του AfD - Επανεξελέγησαν Βάιντελ και Κρουπάλα

(EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Περίπου 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε αντιφασιστική διαδήλωση στην Ερφούρτη της Γερμανίας, με αφορμή το ετήσιο συνέδριο του ακροδεξιού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και γραμμές τραμ γύρω από την πόλη, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν σε επιφυλακή για την αποτροπή επεισοδίων.

Η εκπρόσωπος της συλλογικότητας «Widersetzen», Νόα Σάντερ, δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις είχαν στόχο την προάσπιση μιας κοινωνίας που βασίζεται στην αλληλεγγύη, με ίσα δικαιώματα, ίση ασφάλεια, δικαίωμα στη διαμονή και κοινωνική προστασία για όλους.

Η αστυνομία της Θουριγγίας χαρακτήρισε τη συγκέντρωση νόμιμη, ωστόσο ανέφερε ότι άγνωστοι πέταξαν μπογιές και πυροτεχνήματα εναντίον τοπικών γραφείων της AfD και αστυνομικών. Παρά τα περιστατικά, το συνέδριο ξεκίνησε κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η AfD επανεξέλεξε την Άλις Βάιντελ και τον Τίνο Κρουπάλα ως συμπροέδρους του κόμματος, ενόψει των τοπικών εκλογών στη Σαξονία-Άνχαλτ και τη Μεκλεμβούργο-Πομερανία. Η Βάιντελ συγκέντρωσε ποσοστό 81,3% και ο Κρουπάλα 70,05%, χωρίς να έχουν αντίπαλο.

Η AfD, που υιοθετεί ευρωσκεπτικιστική στάση, υποστηρίζει αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική και επικρίνει τη γερμανική στρατιωτική και πολιτική στήριξη προς την Ουκρανία. Το κόμμα καταγράφει άνοδο στις δημοσκοπήσεις, με ορισμένες να του δίνουν έως και 29%, έναντι 22% για τη συμμαχία CDU/CSU του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς.

Στις ομιλίες τους σήμερα, οι δύο επικεφαλής εστίασαν στην αξίωση του AfD για εξουσία. «Είμαστε το νέο λαϊκό κόμμα στη Γερμανία», δήλωσε η κυρία Βάιντελ. «Θα κερδίσουμε», τόνισε ο κ.Χρούπαλα, αναφερόμενος στις εκλογές των κρατιδίων στη Σαξονία-'Ανχαλτ και στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία τον Σεπτέμβριο. «Ίσως σύντομα να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας», είπε χαρακτηριστικά.

(EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, αφαιρέθηκε τελικά από την ημερήσια διάταξη μια δυνητικά αμφιλεγόμενη πρόταση του ακροδεξιού ηγέτη του κρατιδίου της Θουριγγίας, Μπιερν Χέκε, ο οποίος ζητούσε να καταργηθεί η λεγόμενη «λίστα ασυμβίβαστου» του κόμματος. Η λίστα ρυθμίζει σε ποιες εξτρεμιστικές οργανώσεις απαγορεύεται να ανήκουν τα μέλη του κόμματος και ο κ.Χέκε θέλει να ανοίξει η AfD σε άτομα από ακόμη πιο ριζοσπαστικούς κύκλους, όπως μέλη του «Κινήματος Ταυτότητας», με τα οποία αυτός και άλλοι στο κόμμα διατηρούν ήδη στενή επαφή.

Από την οπτική γωνία του κ. Χέκε, μόνο οι οργανώσεις που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν βίαια την κοινοβουλευτική δημοκρατία με μια δικτατορία θα πρέπει να θεωρούνται εξτρεμιστικές. Υπό την πίεση της ηγεσίας του κόμματος η πρόταση αποσύρθηκε, η κυρία Βάιντελ ωστόσο έχει δεσμευτεί ότι η νεοεκλεγείσα ομοσπονδιακή εκτελεστική επιτροπή του κόμματος θα «αναθεωρήσει τον κατάλογο των ασύμβατων οργανώσεων εντός ενός έτους, χρησιμοποιώντας ένα σαφές σύνολο κριτηρίων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0